177 bin TL'lik arac raporla kaç TL'ye alınır?

Yüzde 40 raporla..
Fiziksel ve ya zihinsel engelli sağlık raporu olan kişiler ÖTV’den muaf olarak araç satın alabilir. Yüzde 40 ve üzeri engellilik ile ÖTV indiriminden yararlanarak araç satın almak isteyen bireylerin öncelikle durumlarını gösteren raporu almaları gerekir. Raporda, engelli bireyin “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumunun olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Birey kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete de sahip olmalıdır. Kişi, ehliyet alacağı zaman özel donanımlı bir engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. %90’ın altında engeli olan sürücü, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartıyla ÖTV ödemeden araç satın alabilir. Bu özel aracın farklı kişiler tarafından kullanılması yasaktır.

Yüzde 90 raporla..
Yüzde 90’lık bir engele sahip olduğu durumlarda birinci dereceden engelli yakınlarına da araç alım işlemlerinde indirim sunulur. “Özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV’siz araçlarını satın alabilirler. Ancak bireyin engel durumu araç kullanmasına izin vermiyorsa, kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilir. Araç satın alma işlemi sırasında, aracı kullanacak kişinin de bulunması gerekir.
Engelli kişinin sağlık raporu yüzde 90 ve ya üzeriyse araç almak için bazı koşulları karşılaması ve belgeleri ibraz etmesi gerekir:
- 18 yaş altındaysa anne ve babasının muvafakatname vermesi sonucu araç alabilir.
- 18 yaşın üzerinde zihinsel engelli olmayan bir kişi ise kendi adına işlem yapabilme yetkisine sahiptir.
- 18 yaşının üstünde fakat zihinsel engelli ise, engelli kişi adına vasi kararının alınması şarttır. Vasi - kararı daha önceden alınmış ise alınan kararı "araç alımına ait kullanmak üzere" diye belirtilmesi gerekmektedir.
- Anne ve babası boşanmış 18 yaş altı çocuklar için araç alım satım işlemlerinde velayet kimin üzerinde ise işlemleri o kişi yapacaktır.

Şartlar..
Engelli rapor oranı yüzde 40 olan vatandaşımızın araç alması için gereken şartlar ise şu şekilde:
- Tam teşekküllü devlet hastanelerinden aldıkları ve oranı en az % 40 olarak belirtilen Engelli Raporu, ayrıca rapor içerisinde H sınıfı ehliyet ile araç kullanabilir ya da engel durumuna uygun kod numaralı ehliyet alınmalı, özel tertibatlı araç kullanabilir ibareleri bulunmak zorundadır.
- Gerekli tüm şartlar sağlandığı takdirde ÖTV indiriminden faydalanmak için engelli birey, engelli vatandaşlar için düzenlenen kurs ve sınavları geçmek zorundadır.
- Engelli vatandaşlarımız kendileri için hazırlanan kurs ve sınavları geçerek H sınıfı ehliyet almak zorundadır.
- Engelli vatandaşların, trafik tescil işlemleri sırasında aldığı engelli raporu ve H sınıfı ehliyeti kayıtlanarak kendisine araç satın almada ÖTV muafiyeti uygulanmaktadır.

Engelli araç fiyatları
Engelli ÖTV indirim hakkından yararlanmak için satın alınacak olan aracın sıfır model olması gerekir. Engelli araç indirimleri kişinin sahip olduğu engel durumuna bakılmaksızın verilmektedir. Engelli kişilerin araç alımlarında ÖTV indiriminden faydalanması için aracı kendilerinin kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Aracın tutarına göre uygulanan indirimli ÖTV’siz fiyatlar ise şu şekilde:
- Normal değeri 100 bin TL olan araca uygulanan ÖTV tutuları ile birlikte araca ödenecek tutar 150 bin TL olmaktadır.
- 150 bin TL üzerinden %18 KDV uygulanan aracın fiyatı 150 bin + 27 = 177 bin aracın KDV eklenmiş tutarı olmaktadır.
- 177 bin TL tutar araca tüm vergilerin eklenmesi ile meydana gelen son tutarıdır. Bu değer üzerinden ÖTV indirimi ile alınan engelli aracına 59 bin TL indirim uygulanmaktadır.

Anahtar Kelimeler:
Engelli Araç Alımı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79