E-Devlet Engelli Raporu Sorgulaması Nasıl Yapılır

Her bir nedenin farklı oranı vardır. Bazı noktalardaki haklardan yararlanmak için; engel oranı %40’ın altında olmalıdır. Başka türlü haklardan fayda sağlamak isteyen bir engelli vatandaşın da engelinin oranı %40’ı gecik olmalıdır.

Bu türdeki farklı oranları içerisinde barındıran engelli raporları, hemen hemen engellilerle alakalı her alanda alınması gereken belgelerdir. Çünkü bu belgeler, ilgili sağlık kurumu onaylı olup, üzerinde o engelli olan kişiye dair tüm bilgilerin yazılı bulunduğu resmi belgelerdir. Bu resmi belgeler üzerinde değişiklik yapılamaz ve oynanamaz. Eğer değişiklik yapılmak isteniyorsa da bu itiraz dilekçesi ile yine resmi bir yolda olmak zorundadır.

E-devlet engelli raporu sorgulaması da bu kapsamda en çok merak edilen konular arasındadır. Eskilerde bu raporlara ulaşmak ya da raporun içeriği ile alakalı en ufak bir bilgiyi almak bile; saatlerce o kurumun kapısında beklemeyi gerektiriyordu. Ancak dönem ve düzen değiştikçe; sağlık sektörü de bu bağlamda değişti ve sadece sağlık değil devlete dair her türden detaya, e-devlet üzerinde erişim sağlanabilir hale geldi.

E-devlet üzerinden yapılabilen engelli raporu sorgulaması da yine bu uygulamanın sağlamış olduğu faydalardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

rapor-sorgulama

E-devlet Üzerinden Engelli Raporu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

E-devlet engelli raporu sorgulaması yapmak isteyen vatandaşımızın öncelikle TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi bulunmalıdır. E-devlet şifresi bulunmayan bir vatandaşın, bu uygulamadan yararlanamayacağı bilinmelidir. E-devlet şifresine ulaşmak isterseniz de en yakın PTT şubesi ile iletişime geçebilirsiniz.

  • E-devlet şifresi ve TC kimlik numarası ile e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra engelli raporunuzu sorgulayabilirsiniz.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra alt kısımda bulunan ‘’kurumlar’’ sekmesine tıklamanız gerekir.
  • Kurumlar sekmesi içerisinde; Adalet, Spor, Sağlık Bakanlığı gibi farklı tarzdaki pek çok ilgili birim bulunmaktadır. Burada bulmanız gereken müdürlük ise ‘’Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’dür. Bu sistem şu anda tadilat aşamasında olduğu için aynı sayfada yer alan ‘’Sağlık Bakanlığı’’ sekmesine tıklayın.
  • Burada açılan sayfada da ‘’E-imzalı Erişkinler İçin Engelli Sağlık Raporu Sorgulama’’ sekmesine tıklayın.
  • Açılacak olan sayfada, raporunuza dair dilediğiniz her detaya ulaşma şansına erişebilirsiniz.

Engelli raporları kapsam bakımından oldukça geniştir. Devletin; engelli olan vatandaşlarımızın, sosyal hayata adaptasyonunu hızlandırmak ve oluşabilecek psikolojik kötü durumların ortaya çıkmasını engellemek amacı ile bu tarzdaki pek çok girişime imza atmıştır.

Engellilerin istihdam edilmesi oldukça etkili olan bir diğer ayrıcalıktır. Engelli vatandaşlarımız şu anda diledikleri gibi H sınıfı sürücü belgesi alabilmekte ve araba kullanabilmektedirler. Bunun yanında maddi ve manevi her tarzdaki düzenleme ve destek ile gündelik yaşamdaki tüm zorluklarının, ortadan kaldırılması planlanmıştır.

Özellikle engelli raporuna ulaşım sağlamak isteyen bir engelli vatandaş ya da yakını için, uzun kuyruklar beklemek devri tamamen tarih olmuş durumdadır. Bunun yerine artık her şeyin çok daha kolay çözüldüğü bu dijital platformda, her işlemde olduğu gibi, bu sorgulama işleminde de oldukça büyük kolaylıklar sağlanmaktadır. İşte e-devlet engelli raporu sorgulaması işlemi de yine bağlamda hem kolay hem de çabuk ulaşılabilir konumu ile süreci hızlandıran etmenlerden bir tanesi olarak kayıtlara geçmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79