Engelli maaşı neden kesilir? Evi arabası olan engelli maaşı alabilir mi?

Engelli maaşı şartlarının kaybedilmesi halinde bazı durumlar hariç engelli maaşı kesilir. Engelli maaşı kesilme nedenleri ve nasıl kesilir sorusunun yanıtı ise haberimizde yer almaktadır. 2022 Engelli maaşı hakkında detaylar haberimizde yer almaktadır. 

2022 Engelli maaşı hangi hallerde kesilir? 

Engelli maaşı alırken adres değişikliği yapanların maaşları geçici olarak durdurulur. Adres değişikliği nedeni ile aylığı kesilenlerin adres değişiklik tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde yeni adreste bağlı oldukları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmaları gerekmektedir. Vakıf tarafından muhtaçlık kriterinin devam ettiği tespit edilen engellinin maaşı kesildiği tarihten itibaren tekrar bağlanmaktadır.

Engelli maaş neden kesilir?

Engelli raporu süreli olarak verilenlerin süre bitiminde aylıkları durdurulur. Aylık durdurulma tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yeni rapor alarak Vakfa ibraz edenlerin kesilen engelli maaşları kesilme tarihinden itibaren yeniden bağlanır.

Engellinin ölümü halinde maaşı kesilir.

Engelli isteğe bağlı olarak dilekçe ile başvurarak engelli maaşından feragat edebilir.

18 yaş altı engelli maaşı alanlarda engelli çocuğun 18 yaşını doldurması durumunda engelli yakını aylığı kesilir.

18 yaş altı engelli maaşı alanların aynı evde ikamet etmediğinin ve fiili olarak bakım yapmadığının tespiti halinde engelli yakını maaşı kesilir.

Türk vatandaşlığından çıkarılma halinde maaş kesilir.

Engelli maaşının 10 ay boyunca PTT’den çekilmemesi.

Hane halkı kişi başına düşen net gelirin net asgari ücretin 1/3’ünden fazla olması yani muhtaçlık kriterinin kaybedildiğinin anlaşılması.

Engelli maaş neden kesilir?

Engelli maaşı adres değişikliği halinde kesilir mi? 

-Engelli aylığı geçici olarak durdurulur,

-Bir yıl içerisinde adres bildiriminin Vakfa yapılması gerekir.

-Yeni vakıf kişinin tekrar muhtaçlık durumunu değerlendirir.

-Muhtaçlık devam ediyorsa aylık kesildiği tarih itibariyle tekrar bağlanır.

Engelli maaşı evlenince kesilir mi?

-Evlilik nedeni ile adres değişecekse aylık geçici olarak durdurulur.

-1 yıl içerisinde bağlı olunan Vakfa başvuru yapılır.

-Eğer Vakıf tarafından yapılacak gelir tespiti sonucunda hane halkı kişi başı gelirinin net asgari ücretin 1/3’ü altında olduğu anlaşılırsa aylık ödenmeye devam edilir.

Engelli bakım maaşı hangi durumlarda kesilir? 

-Eğer engelli raporu süreli olarak verildiyse süre bitiminde bakım aylığı kesilir.

-Engelli raporu yenilendiğinde rapordaki ağır engelli ibaresi kalkarsa maaş kesilir.

-Engelli aylığında aranan gelir şartı hane halkı kişi başı gelirinin asgari ücretin 2/3’ünün altında olması. Eğer bu şart kaybolursa maaş kesilir.

-Evde bakım maaşı sorgulama sayfasından T.C. numarası ve e-devlet şifresi ile sorgulama yaparak maaşın güncel durumunu öğrenebilirsiniz.

-Evde bakım maaşı ne kadar başlıklı yazımızdan hem güncel maaş tutarlarına göz atabilir hem de maaş alma şartlarını öğrenebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79