Engelli MTV Muafiyetinden Kimler Yararlanır

Engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları bir nebze de olsun azaltmak ve onlara hem sosyal alanda hem de çalışma alanından birçok avantaj sunmak için kolları sıvayan devlet yetkilileri vergi muafiyetinden de faydalanmaları için bir çok çalışmaya ön ayak olmuşlardır. Buna göre engelli vatandaşlarımız, diğer pek çok hak gibi düzenlenen Gelir Vergisi Kanunu ile MTV muafiyeti hakkından yararlanabileceklerdir.

engelli mtv muafiyeti

mtv muafiyeti

Engelli MTV Muafiyeti Avantajları Nelerdir ?

Engelli MTV muafiyetleri, engelli vatandaşlarımızın özel donanımlı araçlar satın alırken MTV muafiyetinden yararlanmaları için hazırlanan bildirilerdir. Buna göre pek çok engelli vatandaşımız MTV muafiyetinden yararlanarak daha uygun fiyatlara kendilerine uygun donanımlı bir araç alma hakkına sahip oluyor. Buna göre engelli vatandaşlarımız için son derece önemli olan MTV ÖTV muafiyetlerinin  avantajları ise şunlardır;

  • MTV muafiyetinden faydalanan vatandaşlarımız yurt içinden özel tüketim vergisi istinalı olan araçları rahatlıkla alabilirler.
  • Bu vatandaşlarımız yine yurt dışından gümrük vergisi ödemeden araç getirebilirler,
  • Motorlu taşıtlar vergisinden muaf olabilirler.

Yukarıda verilen avantajlar engelli vatandaşlarımızın MTV muafiyetinden yararlandıkları takdirde sahip olacakları avantajlardır. 

Engelli Vatandaşlarımızın ÖTV İstisnalı Araç Alınması 

Engelli vatandaşlarımızın ÖTV istisnalı araç almaları, iki şekilde olmaktadır.  

  • Kişilerin engellilik dereceleri %90 veya üzerinde ise istisna taşıt alımının uygulanması,
  • Kişilerin engellilik derecelerinin %90’nın altında olup da kendisinin kullanacağı taşıt “özel tertibatlı” alımlarında istisna uygulamasının yürürlüğe konması,

Gibi durumlar yurt içinden ÖTV istisnalı araç alımları yapılırken dikkat edilen hususlardır. Buna göre engelli vatandaşlarımız yukarıda verilen durumlara dikkat ederek ÖTV istisnalı araçlarını yurt içinden alabilmektedirler.

ÖTV Muafiyeti Hesaplama ve Engelli Araçların Satışı Nasıl Olur ?

Engelli ÖTV ve MTV İstisnasından Kimler Yararlanabilir ?

Engelli vatandaşların hayatlarını bir nebze de olsun kolaylaştırmak için düzenlenen kanunla MTV ve ÖTV muafiyeti durumları maalesef tüm engelli vatandaşları kapsamaz. Bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın karşılamalar gereken belli başlı durumlar bulunur. Bu şartları yerine getiren kişiler engelli ÖTV ve MTV indiriminden ve istisnasından ise rahatlıkla faydalanabilirler. Buna göre engelli MTV ve ÖTV istisnasından yararlanacak olan kişiler şunlardır;

  • Kişilerin eğer engellik dereceleri yüzde 90 ve üzeri ise taşıt alımlarında beş yılda bir olmak üzere ilk alımları ÖTV’den istisna tutulmaktadır 
  • Eğer kişilerin engellilik derecesi yüzde 90’nın altında ise satın alacakları aracı bizzat kendileri kullanmak amacıyla engelliliklerine uygun ve özel tertibatlı aldıkları bu araç da muafiyetten yararlanabilecektir.
  • Engellilik dereceleri yüzde 90 veya daha fazla  olan malul ve engelli vatandaşların kendi adlarına aldıkları taşıtlar da MTV vergisinden muaf tutulmaktadır.
  • Eğer dereceleri yüzde 90’nın altında ise bu kişiler de engellilik derecelerini sağlık raporu ile belgeledikleri ve özel tertibatlı araç adlarına kayıtlı olan tescilli taşıtlarda bu istisnadan yararlanabilirler. 

Yukarıda verilen durumlar engelli vatandaşların MTV ve ÖTV istisnalarından yararlanabilmek için sağlamaları gereken durumlardır. Buna göre bu şartları sağlayan kişiler pek çok araçta bu desteklerden rahatlıkla faydalanabilir ve vergi ödemeden satın alma işlemlerini gerçekleştirebilirler. 

Engelli Araçlarına Gümrük Muafiyeti

Engelli araçlarına uygulanacak olan gümrük muafiyetleri, ithal edilen motorlu taşıtlar için  bazı şartlar yerine getirildiğinde kişilere sağlanmaktadır. Buna göre motorlu ve motorsuz araç koltukları, bisikletler, motor silindir hacmi 1600 cc’ye kadar olan otomobiller gibi araçlara devlet tarafından bir muafiyet tanınmaktadır. Bu eşyaların yine aynı şekilde bakım ve kontrolleri ise gerekli olan aletlerin muafiyet kapsamında yer alır ve kişiler bu durumlar için vergi ödemezler.

KISA KISA SORU VE CEVAPLAR

ÖTV İndirimli alınan aracı satabilir miyim?

ÖTV İndirimli olarak alınan aracı beş yıl boyunca satamazsınız.

İkinci el araç alırken ÖTV indirimi olur mu?

Bu indirimden sadece sıfır km araç alırken faydalanırsınız.

ÖTV’siz Araç Alımı İçin Başvuru Yeri Neresidir?

ÖTV’siz araç alımında herhangi bir resmi daireye başvuru gerekmemektedir. Malul ve engellilerin ÖTV’siz araç alımında istenen belgeleri aracı satın alacakları bayiye teslim etmeleri yeterlidir.

Ayrıca;

1.600 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip 87.03 tarife pozisyonunda yer alan binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon vb. taşıtların,

Eşya taşımaya mahsus, 2.800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip 87.04 tarife pozisyonunda yer alan van, panelvan, kamyonet, pick-up vb. taşıtların,

Motor silindir hacmine bakılmaksızın, 87.11 tarife pozisyonunda yer alan motosikletlerin

Engellilik derecesi % 90 veya daha fazla olan bireyler tarafından beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk edinimi ÖTV’den muaf tutuluyor. Bu istisnadan yararlanabilmek için taşıtın özel tertibatlı olması, ya da engellinin kendisi tarafından kullanılması gerekmiyor.

Yukarıda üç madde halinde belirtilen araçların engellilik derecesi % 90’ın altında kalan bireyler tarafından alımında ise, ÖTV istisnasından yararlanabilmek için taşıtın özel tertibatlı olması ve engelli birey tarafından bizzat kullanılabilmesi gerekiyor.  

İstisnadan yararlanarak adlarına bir taşıt aracı tescil edilenlerin, ilk edinim tarihinden itibaren beş yıl süresince ÖTV ödemeden taşıt satın almaları veya ithal etmeleri mümkün olmuyor. Ancak, istisna kapsamında satın alınan araçların ilk edinim tarihinden sonra deprem, heyelân, sel, yangın veya kaza sonucu kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle hurdaya çıkarılması halinde beş yıllık süre dolmaksızın yeniden istisnadan yararlanılabiliniyor.

Pazarda En Büyük Oran 1600 cc’nin

ODD (Otomotiv Distribütörleri Derneği) verilerine göre 2016 yılı Ekim sonuna kadar satılan otomobiller motor hacmine göre incelendiğinde, en yüksek paya yüzde 96,19 oranıyla yine 1600cc altındaki otomobiller 532.055 adet ile sahip oldu. Ardından yüzde 3,10 pay ile 1600-2000cc aralığındaki otomobiller ve yüzde 0,58 pay ile 2000cc üstü otomobiller yer aldı.Bu sitede ve bağlantılı sayfalarında yer alan içerikler; tamamen veya kısmen sifiraracal.com’un yazılı izni olmadıkça kaynak gösterilerek veya alıntı yapılarak dahi kullanılamaz, çoğaltılamaz ve değiştirilemez. https://www.sifiraracal.com/ Detaylı bilgi için : https://www.sifiraracal.com/yardim/gizlilik-sozlesmesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79