Boğaziçili Zülal’dan “Senin Gözlerinden” uygulamasıyla büyük başarı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek’in Big Bang Startup Challenge platformunda birinci seçilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Zülal Tannur’un hedefleri oldukça büyük. Daha şimdiden birçok girişim platformunda önemli dereceler elde eden Tannur, From Your Eyes girişimiyle görme engellilerin hayatlarına dokunmayı hedefliyor.

2011 yılına kadar az gören bir çocuk olarak yaşamını sürdürdüğünü dile getiren Tannur, görme yetisini tamamen kaybettikten sonra biyolojik olarak yapamadığı görme eylemini teknolojik anlamda gerçekleştirebileceği çözümler aramaya koyulmuş. Tannur’un yakın gelecekte varmayı planladığı hedefse, Boğaziçi Üniversitesinde dünyanın görme engelli ilk nörobilimcisi olmak.

Çeşitli girişimcilik platformlarından aldığı ödül ve örnek teşkil edecek girişimci ruhu bağlamında kendisine ulaştığımız Tannur, kurucusu olduğu From Your Eyes girişiminin perde arkası ve hedeflerini anlattı.

“EN BÜYÜK MOTİVASYONUM GÖRME EYLEMİNİ TEKNOLOJİK ANLAMDA GERÇEKLEŞTİREBİLMEK”
- From Your Eyes nedir?

Boğaziçi Üniversitesi’nde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik birinci sınıf öğrencisiyim. Microsoft’un Teknoloji Kadın Lideri’yim. Microsoft’un görme bozukluğu olan kullanıcılara yönelik geliştirdiği Seeing AI uygulamasını Türkiye’ye entegre eden deneyim ekibinde de yer aldım. Ayrıca dünyanın ilk akıllı bastonu WeWalk’ın alıştırma seansı ve ürün yöneticiliğini yaparak 59 ülkeden sorumlu olarak çalıştım. Bunun gibi aslında birçok start-up’ın deneyim ekiplerinde sorumluluk aldıktan sonra kendi girişimim olan From Your Eyes’ı kurdum. From Your Eyes, insan ve yapay zekayı bir araya getirerek görme engelli kullanıcılara hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunan bir mobil uygulama. 2011’e kadar az gören bir çocuktum ve ilerleyen yıllarda bunu da kaydettim. Bunun üzerine biyolojik olarak gerçekleştiremediğim görme eylemini teknolojik anlamda gerçekleştirebileceğim çözümler aramaya başladım. Bazı uygulamalar buldum ancak bunları kullanırken bana hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunamadıklarını fark ettim. Çünkü ya sadece yapay zekayı kullanıyorlardı ya da gönüllüye başvuruyorlardı. From Your Eyes bu bakış açısıyla ortaya çıktı.

-Platform nasıl çalışıyor?

Görme engelli kullanıcılar uygulamaya bir görsel yüklediklerinde yedi saniye içinde yapay zekâ tarafından onlara bir açıklama iletiyoruz. Kullanıcılar bu açıklamaların iyileştirilmesi gerektiğini düşünürlerse uygulamadaki betimleyicilerin, yani gönüllü kişilerin havuzuna gönderiyor. Betimleyicilerimiz görselleri inceliyor, metinlere bakıyor, metinlerde iyileştirmeler yapıyor ve kullanıcıya geri gönderiyor. Bizse bu süreçte arka planda veri etiketlemesini yapıyoruz. Bu sayede kendi görsel kütüphanemizi derliyor ve yapay zekâ servisimizi eğitiyoruz.

“GÖRME ENGELLİ KULLANICILARA GÖRMENİN EN TEKNOLOJİK HALİNİ YAŞATMAK İSTİYORUZ”
- Bu girişimle hedeflerin neler?

From Your Eyes birçok başarı elde etti. Türkiye’nin en büyük girişimcilik sahnesi olan Big Bang Startup Challange’ın kazanan girişimi oldu.7 Aralık’ta global lansmanımızı gerçekleştirdikten hemen sonra Microsoft’un start-upları desteklediği bir program olan Founders Hub’a kabul alan girişimler arasında yer aldı. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Çekirdek Kuluçka Merkezi’ne de kabuk edildik. Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası’nın kurduğu Bilgiyi İyileştirme Merkezi’nin (BTM) ön kuluçka girişimi olarak süreci tamamladık. Yeni yatırımcılara yönelik faaliyetlerimiz de devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde uygulamamızın tanıtımını Sahne XL’de yatırımcılara yaptık. Ama yolumuz uzun ve hedeflerimiz için çalışmaya devam ediyoruz. Uygulamamızla görme engelli kullanıcılara görmenin en teknolojik halini yaşatmak istiyoruz. Bu konuda yapay zekâ çalışmalarımıza hızla devam ederken İngiltere, Amerika, Hindistan ve Rusya gibi 18 farklı ülkeye uzanan bir deneyim ekibini de sahibiz. Bunun çok daha fazlasına uzanacak gücümüz var ve ilerlemeye devam ediyoruz.

“YAPAY ZEKA SERVİSİMİZİ E-TİCARET PLATFORMLARINA ENTEGRE ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
- From Your Eyes’a yeni boyutlar kazandıracak güncellemeler olacak mı?
 

Dünyada güncel verilere göre 330 milyon görme engelli bulunurken, Türkiye’de bu sayı 1 milyonun üzerinde. Bu açıdan From Your Eyes’ın e-ticaret açısından potansiyelinin farkındayız. Araştırmalara göre görme engelli kullanıcıların yüzde 71’i e-ticaret platformlarını kullanamıyor.  Bu platformlarda ürünlerle ilgili yeterince yönlendirme olmadığı için iyi bir deneyim yaşayamıyor. From Your Eyes’ın yapay zekâ servisini e-ticaret platformlarına entegre etmek istiyoruz. Bizi e-ticaret platformlarına yaklaştıracak birçok bilindik markayla iş birliği de yaparak, görme engelli kullanıcılar için satın alma deneyimini geliştirmeyi hedefliyoruz.

“DÜNYANIN GÖRME ENGELLİ İLK NÖROBİLİMCİSİ OLMAK İÇİN ÇALIŞIYORUM”
- Boğaziçi Üniversitesi’nin senin ve girişimin için önemini ifade edebilir misin?

 
Boğaziçi Üniversitesi’nde dünyanın görme engelli ilk nörobilimcisi olmak için çalışıyorum. Görme yetimi kaybettikten sonra en büyük motivasyonlarımdan biri nörobilim alanında ilerleme motivasyonu oldu. Bu alanda veri girişiyle birlikte bunu doğru yorumlama ve okuma çok önemli bir yer tutuyor. Bu anlamda Boğaziçi Üniversitesi’nin bana sağlayacağı imkân ve katkılarla birlikte dünyanın ilk görme engelli nörobilimcisi olarak bu sürece ivme katmak istiyorum.

- Genç bir girişimci olarak bu yolda yürümeye talip gençlere ne tavsiye edersin?

Görme engelli bir kadın olduğum için kimileri tarafından dezavantajlı olarak değerlendirilebiliyorum. Dezavantajlı olarak görülen girişimcilerin bariyerlerini yıkmanınsa en büyük mücadelem olduğunu söyleyebilirim. Girişimci olmak isteyenler öncelikle problemi çok iyi tanımlamalı, keşfetmeli ve gerekirse de onu sevmeli. Öyle ki problem sevildikten sonra bariyerler kendiliğinden bir bir aşılıyor. Diğer yandan girişimcilikte belirsizliklerle mücadele edebilmek de çok önemli. Doğru kişilerle ilerlemek, doğru fırsatları doğru zamanda değerlendirmek gerekiyor. Türkiye’de çok değerli girişimcilik destek programları, merkezleri var. Bir girişimcinin yolculuğa çıkarken doğru hayal ortakları bulması onu ileriye taşıyor. Bu nedenle girişimci ruha sahip arkadaşlarıma doğru iş birlikleri kurmalarını öneriyorum. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79