Engelli atama konusunu soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçen yıl 750, bu yılın ilk 6 ayında ise 929 engelli öğretmen ataması yaptıklarını açıkladı. Bakan Selçuk, önümüzdeki yılın engelli öğretmen istihdam planlamasını da Ekim ayında belirleyeceklerini bildirdi.

ENGELLİ ÖĞRETMENLER ATAMA BEKLİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, engelli öğretmen atamalarıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde, “Engelli öğretmen adayları yeni atama beklemekte olup 2018 yılında düzenlenen EKPSS sonucunda yetersiz alım yapılmasından dolayı mağdur durumdadırlar. Kamuda engelli kotasının artırılması düşünülmekte midir?

Lisans, ön lisans, lise ve ortaöğretim mezunu engelliler için yeni atama yapılacak mıdır?

Memur olma hayali kuran, öğretmen olmak için engeller aşan, engellilere yeni kadro sağlanıp atamaları düşünülmekte midir?” şeklindeki sorularının yanıtlanmasını istedi.

ENGELLİ KOTASINI SADECE ÖĞRETMENLERLE DOLDURAMAYIZ

CHP Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda yüzde 3 oranında engelli çalıştırmak zorundadır. Yüzde3 ’ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır. ” maddesine dikkat çekti.

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde eğitim öğretim hizmetleri sınıfı dışında da çalışan personel bulunduğuna dikkat çeken Bakan Selçuk, “ Bu nedenle söz konusu kanuna göre çalıştırılması gereken yüzde 3 oranının tamamının eğitim öğretim hizmetleri sınıfına ayrılması mümkün olamamaktadır” dedi. Gürer, engelli çalıştırılması gereken i%3 kotanın %6 çıkarılması için verdiği kanun teklifinin bir an önce görüşülüp Meclis’te kanunlaşması gerektiği Bakan ifadesi ile de bunun ihtiyaç olduğunun görüldüğünü söyledi.

2019’DA 750 ENGELLİ ÖĞRETMEN ATAMASI YAPILDI

2018 yılında 515 engelli öğretmen ataması yapıldığını belirten Bakan Selçuk, 2019 yılında da 500 engelli öğretmen alımı yapılacağı duyurulduğunu ancak daha sonra kontenjan artırımına gidilerek 750 engelli öğretmen ataması yapıldığını hatırlattı

Bakan Selçuk, 2020 yılı Ocak ayında 729 engelli öğretmen ataması yapılırken, 23 Haziran 2020 tarihinde de 200 kontenjana daha atama gerçekleştirildiğini kaydetti.

2020’DA 700 ENGELLİ PERSONEL İSTİHDAM EDİLDİ

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ayrıca, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışında yer alan kadrolara 2020 yılında ön lisans, ortaöğretim ve ilköğretim düzeyinde 700 engelli personelin istihdamı sağlandığını belirterek, “Gelecek yılın istihdam planlamasına dair talebimiz EKPSS sınav takvimi doğrultusunda Ekim ayı içerisinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına elektronik ortamda iletilecektir” açıklamasında bulundu.

GÜRER: “ENGELLİ ATAMALARI YETERLİ DEĞİL”

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen ve öğretmen olmayan diğer kadroları açısından ülkemizde en çok personeli sahip bakanlıklardan biri olduğuna dikkat çekti.

Mevcut kadroların yüzde 3’ünün engelli öğretmen ve engelli personel olması gerektiğinin altını çizdi. Gürer, halen TBMM Başkanlığında bulunan kanun teklifi ile engelli kotasının %3’den %6 çıkarılmasını istediklerini de ifade etti. Ömer Fethi Gürer, “engellilerimiz devletten sadaka istemiyor. Evde oturmak da istemiyor. Yaşamın içinde olmak ve çalışarak, ekmeklerini kazanmak istiyorlar. Bu konuda sadece Milli Eğitim Bakanlığı’nın değil, diğer tüm kamu kurumlarının gerekli hassasiyeti göstererek, ilgili kanun ve yönetmeliklere göre mevcut kadroları doldurup yeni kadro açarak engellilerin çalışma olanağına ermeleri sağlanmalıdır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
saban aktay 4 yıl önce

ben diyarbakırdan yazıyom benım oğlum işitme engeli ve orta okul mevzunu yıldır kayıt etı kendını aıle sosyal polikalarında ve kurayla işe alınacak dıye ama hep kuralar cekılıyor ama bı gün bıle bızı cağırıp kura cekılecek veya gelın kuranızı cekın denılmedı yanı demem oki kuralar fasa fiso adamı olan alınıyor peki adamı olan alınıyorsa neden bızım kayıtları alıyorlar

banner78

banner79