Engelli mahpuslara PTT ayrımcılığı: Maaşlarını alamıyorlar

PTT engelli olan tutuklu ve hükümlü mahpuslar arasında ayrımcılık yapıyor. Tutuklu olan engelli mahpuslar maaşlarını PTT’den herhangi bir şartnameye bağlı olmadan alabilirken hükümlü engelli mahpuslar ise artık vasileri olmadan paralarını çekemiyor. PTT bu kısıtlamayı Türk Medeni Kanunu'nun 407. maddesine dayandırıyor. Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nden Hapiste Engelli Tematik Alan Temsilcisi Helin Akyol ise bu durumun mahpuslar arasında ayrımcılığa neden olduğunu belirtiyor. 

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ ENGELLİ ARASINDAKİ AYRIMCILIK

Bafra Kapalı Cezaevi'nde tutulan hükümlü ve engelli bir mahpus PTT'den maaşını alamadı. Uzun bir süre bu sorunu yaşayan engelli mahpusun başvurusu üzerine Bafra PTT Müdürlüğü'nden yanıt geldi. PTT Müdürlüğü verdiği yanıtta, "Hükümlü olmayıp sadece tutuklu olduklarının cezaevi müdürlüğü ve savcılığın yazısı ile sorgulamalı ödeme ve ön yüklemeli sosyal pttkartlar vasıtası ile almaları halinde maaş/aylık sosyal yardım ödemeleri cezaevi tarafından yetkilendirilmiş mütemete gişelerimizden ödenebilecek. Hükümlü olan birinin sosyal yardım ödemesi yapılmasının mümkün olmadığı, hükümlülerin maaş ödemeleri sadece vasisi olan kişilere yapılabilir."

407. MADDE GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği Hapiste Engelli Tematik Alan Temsilcisi Helin Akyol son dönem birçok engelli mahpusun PTT'den maaşlarını çekemediği yönünde başvurularda bulunduğunu belirtti. Akyol söz konusu ayrımcılığa ilişkin için şunları söyledi: "Normal şartlarda engelli aylığını PTT’den vasi çekebilir fakat vasisi ile iletişimi olmayan veya vasisi ile uzak şehirlerde infazını sürdürmekte olan engelli mahpuslar için hapishane mutemedine dilekçe vererek bu parayı onlara çektirebilmeleri hakkı tanınmakta. Şimdi ise PTT, engelli mahpuslar arasında hükümlü-tutuklu ayrımına giderek bu maaşı çekmeyi zorlaştırmaya başladı. Bir yılın üzerinde ceza almış hükümlü mahpusların maaşlarını ancak mahkeme tarafından atanmış vasi ile alabileceğini söylüyor. Düne kadar böyle bir ayrım yapmazken bugün medeni kanunun 407. maddesine dayanarak hükümlü mahpusların hapishane mutemedi ile maaş çekimlerini durdu."

PTT'nin 407. maddeye dayandırdığı gerekçe ise şöyle: "Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olan her ergin kısıtlanır. Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle yükümlü."

'HÜKÜMLÜNÜN VASİ İLE İLETİŞİMİ YOKSA...'

Peki vasisi ile iletişimi olmayan engelli hükümlü mahpuslar ne yapacak? Akyol bu soruya da şu yanıtı veriyor: "Vasisi ile iletişimi olmayan, vasisi yaşlı olan veya vasisi ile uzak şehirlerde olan hükümlü mahpusların maaşını çekmesini imkânsız hale getiriyor. PTT, eğer hükümlünün vasisi ile iletişimi yoksa veya ayrı şehirlerde ise kendisine vasi atayan mahkemeye başvurarak vasisini değiştirmesinden başka bir yol bırakmıyor. Bu engelli mahpus için oldukça zor ve uzun bir yol. Engelli tutuklular vasisi ile iletişimi olmaması durumunda hapishane mutemedine parayı çektirebiliyorken, hükümlülere aynı hakkı vermekten vazgeçmeleri engelli mahpusların büyük bir çoğunluğunun bu maaşa erişememesiyle sonuçlanmaktadır. Zaten oldukça kısıtlı olan engelli hakları bu bürokrasi arasında kaybolup gidiyor. Hapishanelerde engelli yoksulluğunu daha da derinleştiren bu hak ihlalinden vazgeçip, hükümlü-tutuklu ayrımı yapmaksızın engelli mahpusların maaşlara erişimi kolaylaştırılmalıdır."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79