Engelli ve aileleri aşı önceliği istiyor

Engelliler Konfederasyonu Ankara İl Engelli Meclisi Başkanı Veysi Sayın, engelli vatandaşların ve ailelerinin pandemi sürecinde maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymakta büyük zorluk yaşadıklarına dikkat çekerek, “Engelli vatandaşları korumak için bütün engellilerin aşı önceliği sırasının geldiğini düşünüyoruz. Engellerinden dolayı kimi mesafeyi sağlayamıyor, kimi de hijyen kurallarına uyamıyor. Ailelerinin yardımıyla kendilerini korumaya çalışıyorlar. Bu yüzden engellilere yardımcı olan ailelerini de bu önceliğin içine almak zorundayız” dedi. Down sendromlu bireylerin öncelikli aşı grubunda yer almasının sevindirici fakat yeterli olmadığını savunan Sayın, yaşanan zorlukları ve taleplerini şu sözlerle anlattı:

Engelli ve aileleri aşı önceliği istiyor

VİRÜSE KORUMASIZ KALIYORLAR

Salgında en büyük zorluğu çekenlerin başında, kendini korumak isteyen engelliler geliyor. Görme engelliler bir şekilde maskesini taksa bile, toplu kullanım alanlarında sosyal mesafeyi sağlayabilmekte büyük zorluk yaşıyor. İşitme engelliler şeffaf maskeler yaygınlaşamadığı için, iletişim kurarken karşısındakinin maskesini çıkarmasını istiyor. Bu da bulaş riskini arttırıyor. Tekerlekli sandalyeye mahkûm olan felçli kardeşlerimiz de tekerlekli sandalyeleriyle geçtikleri yollarda yerlerden ellerine bulaşacak virüslere karşı korumasız kalıyor.

AİLELERİYLE BÜTÜN DÜŞÜNÜLMELİ

Pandemi sürecinde engellilerin en büyük yardımcısı aileleri oldu. Burada engellileri ve ailelerini bir bütün olarak düşünmek gerekir. Birinci koruma silahımız olan maskeyi düşünelim. El ve ayaklarını kullanamayan bir engelli bireyin, yardım almadan maskesini takabilmesi mümkün değil. Bir aile bireyi koronavirüse yakalandığında, bakımına yardımcı olduğu engelli vatandaş maskesini takıp kendini virüsten nasıl koruyacak? Yakın temas kursa virüs bulaştıracak, yardımcı olmasa virüse karşı korumasız kalacak.

AYNI ANDA YAPTIRMALILAR

Bir engelli, ebeveyni ya da birlikte yaşadığı kardeşi veya başka bir aile ferdi kadar kendini koruyabilir. Bir engelli annesi veya babası koronavirüse yakalandığı zaman hem çocuğuna bulaştırma korkusu hem de çocuğuna nasıl bakacağı endişesini birlikte yaşıyor. Bu zorluklar düşünülerek engellerin tamamına, aileleriyle birlikte aşı önceliği verilmesi gerekiyor. Tam koruyuculuk için beraber yaşadığı aile fertleriyle aynı anda aşı yaptırabilmesi gerek. Öncelikle hayati risk derecesi yüksek olanlar olmak üzere aşılamanın başlamasını en kısa zamanda başlamasını istiyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79