Engelliler için yargıdan iyi haber, artık maaşlar kesilmeyecek

Konuyla ilgili Ordu Olaya açıklama yapan Ordu İl Engelli Meclis Başkanı Ümit İşbakan, şu bilgileri verdi: Anayasa Mahkemesi, “Evde kişi başına düşen aylık gelir 303.48 TL’nin üzerindeyse engelli aylığı kesilir” şeklindeki yasal düzenleme gerekçe gösterilerek, birçok engelli yurttaşlarımızın engelli maaşı kesilmiş ve kesilmeye devam ediyordu. Maaşı kesilen bir engelli yurttaşımız Bursa’da ki başvurduğu tüm yargı yolları reddine karar verdiğinden Anayasa Mahkemesine başvurması sonucunda; AYM Birinci Bölümü, 16 Eylül 2020 yapılan başvuruyu karara bağlayarak, Anayasa’da güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, ayrıca ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın bir örneğinin Bursa 1. İdare Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

ENGELLİLERİN KORUNMASI LAZIM

Başvurucunun engellilik durumunda hiçbir değişiklik olmamasına karşın aradan çok uzun zaman geçtikten sonra farklı bir hesaplama yöntemi getiren kanuni bir düzenlemeye dayanılarak engelli aylığının tümüyle kesilmesi hukuki güvenlik ve meşru beklentilerin korunması ilkelerine uygun olmamıştır. Anayasa’da özel olarak korunmaları öngörülen engelli bir birey olan başvurucu yönünden aşırı bir külfete yol açtığı ve değinilen kamu yararı amacıyla karşılaştırıldığında müdahalenin orantılı olmadığı değerlendirilmektedir. Bu durum müdahale ile öngörülen kamu yararının sağlanması amacı ile başvurucunun maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkının korunması arasındaki adil dengenin başvurucu aleyhine bozulması sonucunu doğurmuştur.

KESİLEN MAAŞLARINI İSTEYEBİLİLER

 Benzer durumda olan çok sayıda vatandaşımız var. Bu karar doğrultusunda, engelli vatandaşlar kesilen maaşları için yeniden başvuru yapma hakları bulunmaktadır. Kesilen maaşlarını isteyebilirler. Ret cevabı almaları halinde ise buna karşı dava açabilirler.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Nazan 3 yıl önce

Benimde ağıt otizimli kızım var maasim kesildi iki kere red kararı geldi ne yapmak gerekiyo yeniden bağlanması icin

Avatar
Hatice 3 yıl önce

Benim iki tane agır engelli çocuklarım var onlarında engelli maaşları kesildi gelir kriteri yüzünden banada bir yol gösterirseniz sevinirim teşekkür ederim saygılar

Avatar
Nusret 3 yıl önce

Benim yüzde 80 raporlu kızım var ben vergiye tabi olduğum için engeli maşı kesildi ne yapar bilirim

Avatar
Binnur 3 yıl önce

Bakim dami kesilemez mi gelir kiriteri kaldirildimi insAllah gelire bakan devlet giderede baksin bir zahmet

Avatar
İlhan Karaca 3 yıl önce

Benim oğlum yüzde%90 ortapedik SP li kendinin birşey yok ama kardeşlerimin büyük baş hayvan sayısı 55adet buda eşimin bakım maaşına sıkıntı zaten bu ailelerin gelirinden fazla gideri oluyor birde bu sıkıntılar aileri ve engelli bireyi baya bir zora sokuyor yani sıkıntı büyük

Avatar
Selma 3 yıl önce

Benim 100/81 engelli oğlum var engelli maaşı kesildi 5 defa başvuruda bulundum red geliyor nasıl bir işlem yapmalıyım

banner78

banner79