Engelliler nasıl kilo verir?

Hareketsiz bir hayat, çabuk tüketilen yiyecekler, engelliler ve yaşlılarda kilo problemine neden oluyor. Uzmanlar, kilo vermekte zorluk çeken kişiler için yumurta, beyaz et ürünleri ve balığın, kas oluşumunu desteklediğini söylüyor ve beyaz unlu ve tatlandırıcılı ürünlerden uzak durulması gerektiğini vurguluyor.

Yağ tüketimine de dikkat edilmesini söyleyen uzmanlar, sadece zeytinyağı kullanımını öneriyor. Ancak miktarının az olması gerektiğine dikkat çekiyor. Yağ yakımı için su tüketiminin arttırılmasını söyleyen uzmanlar, hareketsizlikten doğan uyku probleminin de kilo üzerinde etkili olduğunu söylüyor.

Tekerlekli sandalye kullanan yetişkinler, fiziksel aktivite yoluyla daha az kalori kullanma eğiliminde oldukları için kilo vermeyi daha zor bulabilirler. Ama yine de sağlıklı bir kiloya ulaşmak için yapabileceğiniz değişiklikler var. / Özel

03 Aralık 2021 - 13:00 Son Güncelleme: 

YAZI BOYUTU

Fazla kilolu veya obez olmak, sizi tip 2 diyabet , kalp hastalığı  ve belirli kanserler de dahil olmak üzere bir dizi ciddi sağlık sorunu riskine sokar .

Tekerlekli sandalye kullanan yetişkinler, fiziksel aktivite yoluyla daha az kalori harcama eğiliminde oldukları için ideal kilolarını korumakta zorlanabilirler.

İşte tekerlekli sandalye kullanırken kilo kontrolüsağlamanız için bazı öneriler

Kilo kontrolü için beden kitle indeksinizi kontrol edin

Kilo kontrolü için beden kitle indeksinizi kontrol edin

Vücut kitle indeksi (BMI), birinin boyuna göre sağlıklı bir kiloda olup olmadığının yararlı bir ölçüsüdür.

BMI sağlıklı kilo hesaplayıcımızı kullanarak BMI'nizi kontrol edebilirsiniz .

Bununla birlikte, tam rakamları vermeyebileceğinden, tekerlekli sandalyedeki birinin ağırlığını kontrol etmek için BMI kullanmak bazen yeterli değildir.

Kilonuzdan emin değilseniz, doktorunuzla konuşun ve boyunuz ve kilonuzun ölçülmesini sağlayarak sağlığınız için gerekli olan ideal kilonuzu öğrenin

Günlük kalori ihtiyacınızı belirleyin

Günlük kalori ihtiyacınızı belirleyin 

Ortalama bir erkeğin vücut ağırlığını korumak için günde yaklaşık 2.500 kaloriye ihtiyacı vardır. Ortalama bir kadının günde yaklaşık 2.000 kaloriye ihtiyacı vardır.

Tekerlekli sandalye kullanıcısıysanız, muhtemelen bu yönerge miktarlarından daha az kaloriye ihtiyacınız olacaktır. Bunun nedeni kısmen büyük bacak kaslarını kullanmama eğiliminizdir. Ve daha az kas olması, sağlıklı bir kiloyu korumak için daha az kaloriye ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir.

Bir doktor veya diyetisyen, günlük kalori ihtiyaçlarınızı belirlemenize yardımcı olabilir.

Uzun vadede kalıcı bir sonuç için, kısa süreli hedefler yerine uzun, gerçekçi sağlıklı bir karar verin.

Hedef ağırlığınıza ulaşana kadar haftada 250 gram ile 1 kilo arasında kaybetmeyi hedefleyin. 

Sağlıklı, dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite, uzun vadede sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olacaktır.

Zayıflamanıza yardımcı olacak önerilere kulak verin

Zayıflamanıza yardımcı olacak önerilere kulak verin 

  • Protein çok önemli: Fasulye, bakliyat, balık, yumurta, et ve diğer proteinleri yemek – her hafta 2 porsiyon balık yemeyi hedefleyin; somon veya uskumru gibi biri yağlı olmalıdır.
  • Mutlaka yeterli seviyede probiyotik alın: Sağlıklı bir bağırsak sistemi oldukça önemli. Bırakın, probiyotikler sizin için çalışsın.
  • Baharatlı yiyin: Metabolizmanızı hızlandırmak için daha çok baharat tercih edin
  • Çeşitli meyve ve sebzeler: Her gün çeşitli meyve ve sebzelerden en az 5 porsiyon yemek
  • Tam tahıllar tercih edin: Mümkünse daha az şeker veya yağ eklenmiş tam tahılları seçmek
  • Az yağlı, az şekerli: bazı süt ürünleri veya süt ürünleri alternatiflerine sahip olmak (soya içecekleri ve yoğurtlar gibi) – daha az yağlı ve daha az şekerli seçenekleri tercih edin
  • Sağlıklı yağlar için tohumlar: Ayçiçeği veya chia, kolza tohumu gibi doymamış yağlar ve sürülebilir ürünler seçmek ve bunları küçük miktarlarda yemek
  • Bol sıvı tüketin: hükümet günde 6 ila 8 bardak/bardak tavsiye ediyor – ancak yemek yiyemeyecek kadar tok hissetmemek için yemeklerden hemen önce içki içmemeye çalışın
  • Bir diyetisyene gitmeyi ertelemeyin: Diyetisyeniniz veya kilo yönetimi danışmanınız, özel engeliniz için uyarlanmış porsiyon boyutları hakkında özel tavsiyelerde bulunabilir. Ancak bu yine de sağlıklı ve dengeli bir diyete dayanacaktır.

Tekerlekli sandalyede aktif olun

Tekerlekli sandalyede aktif olun

Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olur ve aynı zamanda genel sağlığınız ve iyiliğiniz için de önemlidir. 

Fiziksel yetenek seviyeniz ne olursa olsun, sizin için bir aktivite veya spor olacaktır.

Kalp sağlığınızı ve kas gücünüzü geliştiren aktiviteler seçmeye çalışın.

Yapabiliyorsanız, yapmayı deneyin:

  • Her hafta en az 150 dakika aerobik aktivite
  • haftada 2 veya daha fazla gün kuvvet egzersizleri

Aerobik aktivite, kilo vermek söz konusu olduğunda özellikle önemlidir. Bu, kalp atış hızınızı yükselten, biraz nefesinizi kesen ve ter atmanıza neden olan bir aktivitedir.

Spor salonu size hitap ediyorsa, tekerlekli sandalye kullanıcıları için bir dizi iyi seçenek vardır. Bunlar, tekerlekli sandalye kullanımına uyarlanmış kürek makinelerini ve direnç egzersizleri için ağırlık makinelerini içerebilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79