Kadınların emeklilik şartlarında indirim! 56 yaş ve 3000 prim günü ile emeklilik hakkı!

Kadınların çalışma hayatında bulunmaları uzun yıllardır devlet tarafından desteklenen bir durum olduğu biliniyor. Kadınların çalışmalarının desteklenebilmesi için emeklilik şartları erkeklere göre daha kolay olabiliyor. Yine devlet tarafından bazı özel durumlarda kadınlara erken emeklilik kapısı açılabiliyor. Üstelik bu kadınlar ödemedikleri primleri ödemiş gibi SGK’ya saydırabiliyorlar.

KADINLARIN EMEKLİLİK ŞARTLARI NE?

Kadınların emekli olabilmeleri için karşılamak zorunda oldukları bazı emeklilik şartları bulunuyor. Öncelikle hangi sigorta kolundan sigortalı olunduğuna bakılması gerekiyor. Kısmi emeklilikten yararlanmak isteyen SSK’lı kadınlar 3600 prim günü ve 58 yaş şartları ile bugün emekli olma hakkına sahipler. Bağ-Kur’lu olunması halinde ise bu şartlar değişiyor. O zaman kadınlar 5400 prim günü ve 56 yaş şartı ile emekli olabiliyorlar. Ancak özel koşulların devreye girmesi ile bu emeklilik şartlarında da gevşeme olabiliyor.

BAZI KADINLARA EMEKLİLİK ŞARTLARINDA İNDİRİM!

Kadınlar için çalışma hayatı bazen oldukça zor olabiliyor. Çocuk sahibi olup anne olan kadınlar için çalışmak bir sorun teşkil edebiliyor. Üstelik anne olan bu kadın çalışanın engelli bir çocuğu varsa hem iş hayatı hem de aile hayatı kadınlar için bir arada yürütülemez hale gelebiliyor. Böyle bir durumda SGK mevzuatına göre kadın çalışanlara emeklilik koşullarında bazı indirimler yapılabiliyor.

ENGELLİ ÇOCUĞU OLANA PRİM ŞARTINDA KOLAYLIK

Çalışan bir kadının engelli çocuğunun olması onun emekli olabilmek için toplayacağı prim gün sayısında bazı kolaylıklar sağlayabiliyor. Buna göre kadınlar toplan ödedikleri prim gün sayılarının dörtte birini mevcut prim gün sayısının üzerine ekletebiliyorlar. Yani 4.000 prim gün sayısı olan ve engelli çocuğu bulunan bir anne emeklilik hesaplamasında prim gün sayısını 5.000’e çıkarabiliyor. Bunun için de ekstra bir borçlanma ödemesi yapılmasına gerek kalmıyor.

EMEKLİLİK YAŞI KISALTILABİLİYOR!

Kadınların mevcut emeklilik yaşlarında da kısaltma uygulanabiliyor. Ancak bu hak sadece bir başkasının bakımına muhtaç olan engelli çocuğu bulunan kadınlara veriliyor. Tıpkı prim günlerinde sağlanan kolaylığın aynısı emeklilik yaşında da sağlanıyor. Toplam prim gün sayısının dörtte biri yaş haddinden düşülebiliyor. 3.000 Prim günü olan bir SSK’lı kadın çalışanın bir başkasının bakımına muhtaç engelli çocuğu varsa prim günü hesaplaması ile toplam primi 3.750’ye yükseliyor. Bu 750 günlük farkın yaş haddinden de düşülmesi ile yaklaşık 2 yıllık erken emeklilik avantajı sağlanabiliyor. Yani 56 yaşında 3000 prim günü ile emekli olunabiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79