Kapsayıcı sınıflar oluşturmak için zihinsel engelli gençlerin liderliği almasına izin verin

Sosyal içermenin ancak bizi izole eden ve ayıran engelleri kaldırarak karşılanabilecek temel bir insani ihtiyaç olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz.

Haydi başlayalım. 24 Ocak Uluslararası Eğitim Günü, dünyanın sosyal içerme için bilinen en büyük aracı vurguladığı, her çocuğu tatmin edici bir yaşam yoluna sokabilecek iyi bir eğitim. Günü işaretlemenin, dünyadaki en marjinal nüfuslardan biri olan zihinsel engelli insanlara fayda sağlamak için içerme çemberini genişletmeye başlamaktan daha iyi bir yolu var mı?

Zihinsel engelli çocuklar rutin olarak dışlanma ve zorbalıkla karşılaşırlar. Ayrı ve eşitsiz büyürler, yetenekleri ve yetenekleri reddedilir, engin potansiyelleri engellenir. Sosyal izolasyon, damgalama ve utanç normdur. Önyargıya katlananlar bunu çok iyi anlıyor, ancak endişe verici sayıda engelli olmayan insan bunu göremiyor – araştırmacıların engelli algısı boşluğu dediği bir sorun. Bu, birçok ülkenin zihinsel engelli çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için önemli adımlar atarken, diğerlerinin nasıl ilk adımları bile atmadığını açıklamaya yardımcı olur. Ve hiçbir ulus gerçek ve tam kapsama yaklaşmadı.

İlkokul çağında olup okula gitmeyenlerin yüzde 85’inden fazlası hiç okula gitmemiştir. Düşük ve orta gelirli ülkelerin sadece yaklaşık yüzde 40’ı engelli çocuklar için eğitim bütçesine sahiptir. Ve çocuklar zayıf düştükçe, ülkeler ekonomik bir bedel ödüyor: Dünya Bankası’na göre, engellileri eğitim ve diğer fırsatlardan mahrum bırakmak, bir ülkenin GSYİH’sını yüzde 3 ila yüzde 7 oranında azaltabilir – özellikle Küresel Güney’deki ülkeler için ağır bir yük.

Polonyalı atlet Dawid Rudewicz, Los Angeles 2015 Özel Olimpiyatlar Dünya Oyunları’nda Portekiz’e karşı basketbol oynarken.

Ama işte iyi haber. Eğitimciler ve akademisyenler, kapsayıcılığı nasıl gerçeğe dönüştüreceklerini öğrendiler. Çocuk gelişimi ve davranışlarına ilişkin içgörüleri, her öğrencinin potansiyeline değer veren zihniyetler geliştirmenin mümkün olduğunu gösteriyor.

Özel Olimpiyatlar, dünyanın her yerinde gerçekten kapsayıcı sınıflar ve topluluklar oluşturmaya yardımcı olmak için, Stavros Niarchos Vakfı’ndan alınan bir hibe ile finanse edilen, Kapsayıcı Küresel Liderlik Koalisyonu’nu topluyor. Hükümet liderlerinden oluşan bu ittifak, eğitim ve çocuk refahında kapsayıcı stratejiler gündemi geliştirecek ve içermenin gerçekleşmesi için politikalar ve para için baskı yapacak.

Bunu yapmanın kanıtlanmış bir yolu, Birleşik Şampiyon Okulları adı verilen çığır açan, kanıta dayalı Özel Olimpiyatlar programıdır. 152 ülkedeki binlerce okulda, zihinsel engeli olmayan öğrenciler, zihinsel engeli olanlardan öğreniyor ve bunun tersi de geçerli. Bu gençler, spor takım arkadaşları, kulüp üyeleri ve çok çeşitli okul etkinliklerine katılanlar olarak, sıcak sosyal normların oluşturulmasında başı çekerler.

Bu okullarda, her zamanki okul bahçesi kültürüne hoş bir alternatif sunan, kapsayıcı bir ruhun kök saldığını gördük. Yeni normlar, kapsayıcı zihinlerle akranları daha iyi düşünmeye ve hareket etmeye teşvik eden akranlarla daha geniş bir topluluğa aşılanır. Birleşik sporlar ve etkinlikler, sınıf arkadaşlarının birbirlerini yetenekli ve yetenekli – arkadaş ve eşitler olarak görmelerine olanak tanır. İyi bir öğretmen size bunu söyleyebilir. Ancak iyi bir takım arkadaşı bunu kanıtlayabilir. Birlikte oynamayı öğrenen çocuklar öğrenebilir, büyüyebilir ve nihayetinde birlikte yaşayabilir.

Birleşik Şampiyon Okullar bir dizi avantaj elde eder. Meksika, Brezilya, Jamaika, Hindistan, Tayland, Ruanda ve Moğolistan’da okullar öğrencilerin notlarını ve öğretmen güvenini artırdı. Yunanistan’da, zihinsel engeli olmayan öğrencilerin kendilerinden farklı insanlardan öğrenebileceklerini söyleme olasılıkları dokuz kattan fazladır. Hindistan ve Kenya’da, zihinsel engeli olmayan öğrencilerin yüzde 90’ından fazlası, farklılıkları olanları daha fazla kabul eden bir zihniyet bildirdi.

Birleşik Şampiyon Okulları, sosyal içermeye giden tek yol değildir. Ancak model test edilmiştir, etkilidir ve kullanıma hazırdır. Her zaman konuşmaya hazır ancak genellikle harekete geçmekte yavaş olan küresel topluluk için, adalete bağlılık konusunda nihayet ciddileşmenin bir yolu.

Küresel Gençlik Liderliği Zirvesi, 2019 yılında Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentinde düzenlendi.

Birleşmiş Milletler’e göre, Engelli Kişilerin Haklarına Dair Sözleşme’ye üye ülkelerin çoğu, 2030 yılına kadar herkes için “kapsayıcı ve eşitlikçi, kaliteli bir eğitim” sağlama yolunda değil. Kısa süre önce düzenlenen bir eğitim zirvesinde, BM Genel Sekreteri António Guterres ülkeleri eğitim harcamalarını yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkarmaya çağırdı.

Bu muhteşem bir gol. Ancak zihinsel engelli kişiler için kapsayıcılığı en önemli küresel öncelik haline getirme ihtiyacını da göz önünde bulunduralım.

Zihinsel engelliler nüfusun yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturduğundan, Özel Olimpiyatlar tüm hükümetleri eğitim fonlarının en az yüzde 3’ünü zihinsel engelli öğrencileri okullarına tamamen entegre eden yüksek kaliteli, kanıta dayalı kaynaştırma uygulamalarına ayırmaya çağırıyor. topluluklar. Eğitime tam katılım, izole edilmiş öğrencileri takım arkadaşlarına, ortaklara, müttefiklere ve arkadaşlara dönüştürmek için sosyal içerme taahhüdünü gerektirir. Sadece fiziksel katılım yeterli değildir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79