EngelsizlerHaber

Engelliler için ehliyetler nasıl alınır

ENGELLİ HAKLARI

Bilindiği gibi, 2016 yılına kadar engelli sürücülere H sınıfı ehliyet veriliyordu. Bu durum 2016 yılının başından itibaren değişti ve engelli sürücüler, engelli ibareli A ve B sınıfı ehliyetler kullanmaya başladılar. Engelli sürücü ehliyeti alabilmek için, sürücü adaylarının engel durumlarını gösteren ve engelli sürücü belgesi alabileceklerini belirten sağlık raporunu ibraz etmeleri gerekiyor. Engelli sürücü ehliyeti için, ayrıca, 17 yaşını bitirmiş ve en az ilkokul mezunu olmak şartları da aranıyor. Yazılı ehliyet sınavını geçen engelli sürücü adayları; daha sonra engel durumlarına uygun donanımlı direksiyon eğitimini aldıkları özel aparatlı araçlar ile uygulama sınavına giriyorlar. Hem yazılı, hem direksiyon sınavlarının süreleri diğer sürücü adayları ile aynı. Engelli sürücü adayı yalnızca, tam teşekküllü devlet hastanesinden alacağı sağlık raporunda belirtilen, engeline uygun özel aparatlı ya da engeline göre sadece otomatik vitesli araç kullanabiliyor. Daha önce sürücü belgesi olan fakat bir kaza ya da hastalıktan dolayı engelli durumuna gelen bireyler yazılı sınavına tabi tutulmuyorlar. Bu bireyler sağlık durumları ile ilgili özel donanımlı araçlarla direksiyon sınavına girip B sınıfı ibareli ehliyetlerini alabiliyorlar. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren H sınıfı sürücü belgesi verilmiyor, ancak daha önce verilmiş olan H sınıfı sürücü belgelerinin değiştirme işlemlerinin 2021 yılının sonuna kadar yapılması gerekiyor. Bu sürenin uzatılma yetkisi ise İçişleri Bakanlığına bırakılmış durumda

Engelli ehliyeti, ülkemizde ehliyeti ile birlikte araç kullanmak isteyen engelli vatandaşlarımız için, zaman zaman düzenlemeler yapılmakta ve onların da şartlara uygun bir şekilde araç kullanmalarının önü açılmaktadır. Geçtiğimiz dönemlere baktığımız zaman, engelli vatandaşlarımız için uygun olarak H sınıfı ehliyetler geliştirilmişti. Ancak, son düzenlemeler ile birlikte, H sınıfı ehliyetin tamamen kaldırıldığı, bunun yerine de engelli vatandaşlarımızın A ya da B sınıfı ehliyet almalarına olanak sağlanmaya başlamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kamu kuruluşlarına gönderilen acil kodu ile birlikte yayınlanan tebliğde, H sınıfı ehliyet sahiplerinin artık A ya da B sınıfı ehliyet kullanacağı, B sınıfı ehliyeti H sınıfına çevirmek gibi bir durumun da artık söz konusu olmadığı belirtilmiştir.

B Sınıfı Ehliyeti H Sınıfına Çevirmek

Bu düzenleme ile birlikte, B sınıfı ehliyeti H sınıfına çevirmek yerine, kişilerin doğrudan A ya da B sınıfı ehliyet alması gerekmektedir. Eğer mevcutta H sınfıı ehliyet kullanıcısı iseniz, bu durumda da ehliyetinizi şartlara uygun bir şekilde uygunluk durumuna göre A ya da B sınıfına çevirmeniz gerekmektedir. Ehliyetlerin düzenlenmesi için de yapmanız gereken iki temel durum bulunmaktadır. bunlar şu şekildedir.;

  1. Kişilerin yeniden sağlık raporu alması gerekecektir.
  2. Kişiler sağlık raporlarını aldıktan sonra, ehliyet değişimi için başvuruda bulunması gerekmektedir.

Sağlık raporu alacak olan kişiler, yine mevzuat tarafından uygun görülen sağlık kuruluşlarından raporlarını alabilecektir. Aile Hekimi tarafından verilecek olan sağlık raporlarından her zaman olduğu gibi ücret talebi olmayacaktır. Ancak, talebe göre eğer uzman hekim tarafından bir rapor hazırlanması gerekiyorsa, bunun için kurumlara bağlı oalrak belirli ücretler ödenmesi gerekmektedir. Bu raporlar genellikle Tek Hekim Sağlık Raporu olarak geçmekte ve toplamda da 5 ayrı ana branşta görev almakta olan uzman hekimlerce kurulan bir kurul tarafından verilmektedir. Bu kuruldan rapor alacağınız zaman devlet hastaneleri için 50 TL, üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastaneleri için 75 TL, sağlık kurulu devlet hastanelerinde 200 TL ve üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde de toplamda 300 TL ücret alınabilecektir.

engelli ehliyeti alma

B Otomatik Engelli Ehliyeti

B otomatik engelli ehliyeti için başvuru yapacak olan kişilerin de yine aynı şekilde başvurularını tamamlaması gerekmektedir. Eğer mevcutta bir ehliyetiniz varsa, bu durumda yeni bir sağlık raporu alarak ehliyetinizin yenilenmesi için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Bunun için de yukarıda belirtilen detayları dikkate almanız yeterli olacaktır.

Ehliyet değişim işlemlerinde; eski sürücü belgeniz, nüfus cüzdanı, sürücü sağlık raporu, 15 TL ücret (Anlaşmalı bankalara yatırılmış olması gerekmektedir.), 1 adet 5 X 6 boyutlarında fotoğraf, kan grubunuzu gösteren belge ve adli sicil belgeniz ile birlikte başvuruda bulunmanız gerekmektredir. Tüm bu belgeler hazırlandıktan sonra kısa bir süre içerisinde incelemeler yapılacak ve yeni ehliyetiniz posta yolu ile sizlere gönderilecektir. Başvuru ve diğer detayları da EGM ve Nüfus Müdürlüğü internet adresinden bulabilirsiniz.

H Sınıfı Ehliyet

Engelli ehliyeti, özellikle sık kullanılmayan ehliyet sınıfları arasında yer alan engelli ehliyeti nedir ve kimler tarafından alınır? Merak edilen sorular arasında yer almaktadır. H sınıfı ehliyet başlı başına ayrı bir sınıf olmamakla birlikte engelli vatandaşların kullanacakları araçlar için alması gereken ortak ehliyettir. Bu nedenle özellikle engeli olan vatandaşlar B sınıfı veya A2 sınıfı ehliyet almak istediklerinde de engelli ehliyet sınıfı ehliyet almaktadır.

Öncelikle vatandaşların ehliyet alabilmesi için kursa yazılmaları gerekir. Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından yapılacak olan eğitim sürecinin ardından sınava girmesi ve kazanması durumunda ehliyete hak kazanmaktadır. Kurs eğitimi sırasında yapılacak olan sınav için gerekli eğitimlerin sağlanmasının ardından sınav tarihinde barajı geçen vatandaşlar ehliyet alabilirler. Direksiyon sınavının başarılı sonuçlanmasının ardından emniyet müdürlüğünden ehliyetler alınmaktadır.

H Sınıfı Ehliyeti Kimler Alır?

Engelli vatandaşların araç kullanmak istediklerinde alması gereken ehliyettir. Bu nedenle özellikle farklı tiplerde araçları kullanmak isteyenler yapacakları başvuru işlemleri ile alacakları ehliyet üzerinden kullanım imkanı elde edebilirler. Yapılacak olan başvuru işlemleri için h sınıfı ehliyet alma konusunda kurslardan yardım alınması gerekir.

Kursa yazılması durumunda kişilerin herhangi bir işlem yapmasına gerek kalmadan gerekli bütün işlemler kurs yönetimi tarafından sağlanmaktadır. Bu nedenle ehliyet almak isteyenler tercih edecekleri kurs ile yapacakları görüşme sayesinde kayıt işlemlerini tamamlayarak kurs sürecinin ardından sınava girebilirler.

Engelli Ehliyeti Yenileme

Engelli vatandaşlar için alınması gereken ehliyettir. Bu nedenle vatandaşların farklı tiplerde araç kullanmak istemesi durumunda da alması gereken ortak bir ehliyettir. Kursa yapılacak olan başvuru işlemleri sayesinde verilen sürecin ardından sınava girilerek ehliyet alınabilir. Özellikle ehliyeti almak isteyen vatandaşlar farklı tip arabaları kullanmak için ortak ehliyete ihtiyaçları vardır.

Engeli bulunan vatandaşlar için engelli ehliyeti araba, motor gibi farklı araç seçeneklerinin kullanılmasını sağlamaktadır. Bu nedenle engeli bulunan vatandaşların durumuna göre yapılacak olan tercihlerini ardından ehliyet sınavına girilerek geçilmesi durumunda verilmektedir. Ortak ehliyet olması özellikle ehliyeti almak isteyen ve engeli bulunan vatandaşların yapacağı başvuru işlemlerini ardından ehliyeti almaya hak kazanmasını sağlamaktadır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.