Altınokta Körler Derneği: 800 bin görme engellinin çağrısına kulak verin!

ALTINOKTA KÖRLER DERNEĞİ İSTABUL ŞUBESİ’NDEN KAMUOYUNA BASIN AÇIKLAMASI;

“800 BİN GÖRME ENGELLİNİN ÇAĞRISINA KULAK VERİN”

 Altınokta Körler Derneği, tamamı görme engelli 10 bini aşkın üyesi ile görme engellilerin toplumsal alanda diğer bireylerle eşit haklara sahip olabilmesini hedefliyor. Çalışmalarına aralıksız devam eden derneğin 1950 yılından bu yana 33 ilde yer alan şubesi bulunuyor

Altınokta Körler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Ziya ÖZDEM, “Sivil toplum örgütleri, engellilerle devlet arasında ciddi bir köprüdür. Altınokta Körler Derneği de bu köprülerin en önemlilerinden biridir. Bu nedenle tüm görme engellileri eşitlik adına bu köprüde toplanmaya çağırıyoruz” dedi.

Dernek çalışmalarından bahseden Özdem, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti;

“Engelliler alanında yapılan yasal düzenlemelerin çoğunda Altınokta Körler Derneği’nin etkisi büyük. Biz dernek olarak istihdam, eğitim, sosyal haklar konusunda görme engellilerin sorunlarına çözüm yolları aramak ve önerileri sunmak için, demokratik yollarla mücadele veriyoruz. Bu mücadele yolunda, tüm görme engellileri desteğe çağırıyoruz”

TÜRKİYE’DE 800 BİN GÖRME ENGELLİ VAR

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de yaklaşık 800 bin görme engelli olduğunu hatırlatan Özdem, “Görme engellilerinin, eğitim alanındaki sıkıntıları çok geniş ve çeşitlidir. Kaynaştırma eğitiminin altyapı yetersizliğinden dolayı görme engellilerinin yeterince hazır ortamlar olmadan bu eğitimin içine atılması, onlar için çeşitli sıkıntılara yol açıyor Kaynak eksikliği erişilebilirlik yetersizlikleri gibi konular  bunlar arasında yer alıyor” dedi.

OKULLARIMIZI KAPATMAK İSTİYORLAR

Yeterince eğitilmemiş öğretmenlerin görme engellere eğitim vermesi yetersizlik yarattığını dile getiren Özdem, şunları ifade etti;

“Körler okullarının içleri boşalttırılmaya çalışılıyor ve bizler uzun zamandır körler okullarının kapatılmak istenmesi ile düzenli olarak karşı karşıya kalıyoruz. Her seferinde bunu engellemek için mücadele veriyoruz. Şimdilik bu kapanmaların önüne geçtik. Eğitimin yanı sıra görme engellilerin sadece yüzde 10’u iş piyasasının içerisinde kamuda ve özel sektörde çalışıyor. Eğitim eksikliğinden dolayı işsizlikte büyük bir sorun halini alıyor.”

SOKAKTA ÖNLEM YOK

Sokaklarda ve caddelerde yeterli düzeyde alınmayan önlemlerin kazalara ve yaralanmalara hatta ölümlere bile yol açtığına dikkat çeken Özdem, “Geçen yıl arkadaşımızı bir metro kazasında kaybettik. Erişilebilirlik kurallarına uymayan kurumlara yaptırım uygulanmalı ve uzun bir süredir çıkması beklenen yönetmeliğin bir an önce hayata geçmesi gerekir.  Onlara verilen süre her seferinde uzatılıyor” şeklinde konuştu.

ACIMA DEĞİL SAYGI İSTİYORUZ

Türk toplumunun merhamet ve acıma duygusu ile görme engellilere yaklaştığını aktaran Özdem, sözlerini şöyle tamamladı;


“Özel sektörde engellilerin çalışma alanı maalesef çok az. Engelliler hiçbir zaman işverenin tercihi olmuyor. Bunun için devletin çeşitli teşvikleri olsa da işverene ya bu anlatılamıyor ya da iş verenler bunu bilmek istemiyor. Kamuda yüzde 3, engelli çalıştırma zorunluluğu var. Ama bu kadrolar dolmak üzere. Engellilerin istihdamı alanında yepyeni çalışmalar yapılması gerekiyor. Özel sektörün daha çok bu konunun içine çekilerek devletin engelli politikalarının özel sektöre çok iyi anlatılması gerektiğini düşünüyoruz.

Altınokta Körler Derneği İletişim; 0(212) 291 91 71 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79