Dün gece Ampute Futbol Milli Takımı' mızın şampiyonluğu sayesinde milli duygularımız şahlandı. Var olsunlar. Böylece sağlamcı bakışa göre inşa edilmiş  mekanlarda yaşayabilen bedenlerin zihinleri farklı beden sahiplerinin de çoğu engelsiz kişiden daha başarılı olacağını farkettiler büyük olasılıkla.
Şimdi her 3 Aralık ve 10-16 Mayıs haftası sonrasında sorduğum gibi sorasım geliyor. Neyi mi? 
Öncelikle belirteyim ki sorularım her kesime yöneliktir. Bu değerli geceden sonra sabah  başladığında işine, okula veya çarşıya, pazara gitmek isteyen tekerlekli sandalye kullanıcısı, tek veya çift kanadyen, tek baston kullanan bireyler, beyaz baston kullanan bireyler yolda giderken kaldırım, rampa işgali, hissedilebilir yüzeyli sarı şerit ihlaliyle karşılaştıklarında bu engelleri sahi kim yarattı? Bu sabah yine kaldırımın ortasına arabasını, motorunu, saksıyı, çöp konteynırını, masa ve sandalyeleri, dükkan eşyalarını kim koydu? Peki kanadyenlerin, bastonların, tekerlekli sandalye tekerinin arasına sıkıştığı hatta girip de bunları kullanan bireyin birden dengesinin bozulup düştüğü, o erişilebilirlik standardına uygun olmayan mazgal aralıklarını sorumlu kurum uygun hale getirdi mi? Kamuya ve özel sektöre ait alanlarda asansör var mıydı, varsa çalışıyor muydu? Sahi asansör kapısında engelli bireyi gör-e-meyip hiç aldırmadan hatta dirsekleyip kakıştırarak, paldır küldür asansöre giren ve engelli bireyi engellenen haline getirenler kimlerdi? Hastanede önceliği olduğu halde ya da onun sırası gelmişken, bir soru soracağım diyerek ardında melûl bakışlarla bıraktıkları engelleneni hiçe sayan yürüyebilen, konuşabilen, duyabilen, kapıyı açabilenler kim di? Canı istemediği için veya kullanmayı bilmediği için, en az haftada bir çalışıyor mu diye kontrol etmediği için ve denetlenmediğini bildiğinden emin olarak açması uzun sürer diyerek dolmuş, otobüs, rampasını- asansörünü, çift kanatlı kapının çiftini veya otomatik basamağı açmayanlar, engelli yerine yerleşmeden -ki hele tek kolu olan biri olduğu düşünülürse tek koluyla tutunmaya çalışarak katlanır oturağı açmaya çalışırken oturdunuz mu demeden aracı hareket ettiren kişi vb. nerenin şoförüydü? Yeni yapılan okul, park, mağaza vb. mekanlarda veya kaldırımlarda erişilebilirlik standart ölçülerine uygun merdiven basamağı, rampa inşa etmeyenler, diz boyu yükseklikte kaldırım inşa edenler kimlerdi? Bunlara açılma ruhsatı neye göre kimi  oluruyla verilmişti? 
İl Erişilebilirlik İzleme ve Demetleme Komisyonu üyeleri hangi kriterle seçiliyor ve buraları nasıl denetliyordu gibi yüzlerce soruyu yine sorasım geldi. 
Vatandaş anlayacağını anlar da, atanmış ve seçilmiş makam sahipleri bunu anlamaya niyetli mi ve gerçekten samimi mi?
Aslında bir sorum daha var. Ülkemizde engelsiz sporcular gibi astronomik bedellerle transfer edilmeyen, ücretlendirilmeyen, paralimpik sporları icra eden engelli??-engellenen sporcuların diğerlerinden uluslararası müsabakalarda çok çok daha başarılı olduğunun farkında mısınız? Bence farkında olun ki dün gece yaşadığınız coşkulu milli duyguları çok daha sık tadabilin. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79