Saadet Partisi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde ‘Türkiye’nin Engelliler Karnesi’ni kamuoyuyla paylaştı.

TEMEL SORUNLAR AYRIMCILIK, İSTİHDAM, EĞİTİM, ÇEVRESEL VE BAKIMA MUHTAÇLIK

Saadet Partisi Sosyal Politikalar Kurulu’nun hazırladığı raporda, Türkiye’de engellilerin temel sorunları ayrımcılık, istihdam, istihdam sonrası çalışma hayatına intibak, eğitim, çevresel sorunlar ve bakıma muhtaçlık gibi başlıklar altında gruplandırıldı.

Engellilerin istihdamla ilgili yaşadığı sorunlara dikkat çekilen raporda, engelli vatandaşların işe alımında uygulanan rasyonel olmayan kriterler, yeterliliğine bakılmaksızın engellilerin düşük profilli işlere layık görülmeleri başlıca sorunlar olarak belirtildi.

* Raporda, tüm toplumsal kurumların engellilik gerçeği ile yüzleşmesi gerektiğine vurgu yapılarak, sağlık, eğitim, ulaştırma, ekonomi gibi konularda etkin olan bakanlıkların, yerel yönetimler ve STK’ların faaliyetlerini artırması gerektiğine dikkat çekildi.

Saadet Partisi ‘Türkiye’nin Engelliler Karnesi Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. 3 Aralık Dünya Engeliler Günü nedeniyle hazırlanan raporda engelli vatandaşların yaşadığı sıkıntılar dile getirilirken, engelli vatandaşlar için yapılması gerekenler sıralandı. Bağımsız kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalara da yer verilirken raporda, toplam 2 milyon 529 bin 701 engelli vatandaşın olduğu belirtildi.

ENGELLİLERİN İSTİHDAM SORUNU VAR

Saadet Partisi Sosyal Politikalar Kurulu’nun hazırladığı raporda, Türkiye’de engellilerin temel sorunlarının ayrımcılık, istihdam, istihdam sonrası çalışma hayatına intibak, eğitim, çevresel sorunlar ve bakıma muhtaçlık gibi başlıklar altında gruplandırıldı. Engellilerin istihdamla ilgili yaşadığı sorunlara dikkat çekilen raporda, engelli vatandaşların işe alımında uygulanan rasyonel olmayan kriterler, yeterliliğine bakılmaksızın engellilerin düşük profilli işlere layık görülmeleri başlı sorunlar olarak belirtildi. 

ENGELLİ DOSTU PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ

Raporda, tüm toplumsal kurumlar engellilik gerçeği ile yüzleşmesi gerektiğine vurgu yapılarak, sağlık, eğitim, ulaştırma, ekonomi gibi konularda etkin olan bakanlıkların yerel yönetimler ve STK’ların bu konuda faaliyetlerini artırması gerektiğine dikkat çekildi. Çözüm önerilerinin yer aldığı raporda, “Engelli vatandaşlarla ilgili ayrıntılı istatistikler tutulmalı ve gelişmeler takip edilmelidir. Evlenmek isteyen yetişkin engellilerin yuva kurmalarına yönelik engelli dostu aile-evlendirme politikaları geliştirilmelidir. Engelli bireylere yönelik eğitim hizmetleri güçlendirilmelidir. Her okulda bir özel eğitim koordinatörü görevlendirilmelidir. Engelli öğrencilerin ilgi, yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda kademeler arası geçişleri planlanmalıdır. Yükseköğretime devam eden tüm engelli öğrencilere gelir durumlarına bakılmaksızın bir asgari ücret düzeyinde karşılıksız burs verilmelidir” denildi.

ENGELLİ BİREYLERİN ÇALIŞTIRILMASI TEŞVİK EDİLMELİ

Engelli vatandaşların istihdama yönelik çözüm önerilerinin de yer aldığı raporda, “İşgücü niteliği taşıyan engelli bireylere yönelik mesleki rehabilitasyon faaliyetleri güçlendirilmeli ve bununla ilgili olarak İş-Kur çatısı altında özel meslek eğitim kurumları oluşturulmalıdır. 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde engelli bireylerin çalıştırılması teşvik edilmelidir. Kamudaki kota arttırılmalı ve tamamına atama yapılmalıdır. Engelli işgücüne, talep üzerine ‘ev ortamında çalışma’ gibi alternatif istihdam imkânları sağlanmalıdır. Engelli işgücüne uygun iş imkânları sunulmalıdır. Engelli Dostu İş Sağlığı ve Güvenliği Tesis Edilmelidir:  Engelli çocuğa sahip ailelere engel düzeyine göre aile yardımı sağlanmalıdır. Çocuğun engel derecesine göre hafif düzeyde yetersizliği olanlara 1000 TL, orta düzeyde yetersizliği olanlara 2 bin TL, ağır ve çoklu yetersizliği olan çocukların ailelerine 3 bin TL olacak şekilde engelli yardımı yapılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Saadet Partisi’nin hazırladığı ‘Türkiye’nin Engelliler Karnesi Raporu’nda çözüm önerileri söyle sıralandı:

* Engelli vatandaşlarla ilgili ayrıntılı istatistikler tutulmalı ve gelişmeler takip edilmelidir.

* Evlenmek isteyen yetişkin engellilerin yuva kurmalarına yönelik engelli dostu aile-evlendirme politikaları geliştirilmelidir.

* Engelli bireylere yönelik eğitim hizmetleri güçlendirilmelidir. Her okulda bir özel eğitim koordinatörü görevlendirilmelidir. Engelli öğrencilerin ilgi, yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda kademeler arası geçişleri planlanmalıdır.

* Yükseköğretime devam eden tüm engelli öğrencilere gelir durumlarına bakılmaksızın bir asgari ücret düzeyinde karşılıksız burs verilmelidir.

* İşgücü niteliği taşıyan engelli bireylere yönelik mesleki rehabilitasyon faaliyetleri güçlendirilmeli ve bununla ilgili olarak İş-Kur çatısı altında özel meslek eğitim kurumları oluşturulmalıdır.

* 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde engelli bireylerin çalıştırılması teşvik edilmelidir. Kamudaki kota artırılmalı ve tamamına atama yapılmalıdır.

* Engelli işgücüne uygun iş imkânları sunulmalı, engelli işgücüne, talep üzerine ‘ev ortamında çalışma’ gibi alternatif istihdam imkânları sağlanmalıdır.

* Engelli dostu iş sağlığı ve güvenliği tesis edilmelidir:  Engelli çocuğa sahip ailelere engel düzeyine göre aile yardımı sağlanmalıdır. Çocuğun engel derecesine göre hafif düzeyde yetersizliği olanlara 1000 TL, orta düzeyde yetersizliği olanlara 2 bin TL, ağır ve çoklu yetersizliği olan çocukların ailelerine 3 bin TL olacak şekilde engelli yardımı yapılmalıdır” ifadeleri kullanıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79