4 partinin açıkladığı yerel seçim beyannamelerinde engelliler için hangi vaatler var?
banner70

31 Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlere 42 gün kaldı. YSK'nın açıkladığı listeye göre 35 siyasi parti seçime girmeye hak kazandı.

Seçime doğru giderken partilerin yerel seçim beyannameleri de ortaya çıkmaya başladı.

Son olarak bugün CHP yerel seçim beyannamesini açıkladı.

Eski CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, CHP'nin açıkladığı seçim beyannamesi için sosyal medya hesabından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e açık bir mektupla seslendi.

Bakaroğlu, "Sayın Genel Başkanım; konuşmanızda her şey ve herkes vardı, engelliler hariç. Tamam, internet ortamında yayınlanan kitapta var ama bu ülkede mevcut olan 5 milyonu aşkın engelli bugünkü programda kendilerini bulamadılar; programın en önemli ve belki de tek eksiği buydu. Ne engellilerle ilgili tek bir cümleniz vardı ne de engelli bir aday. Oysa başarılarını anlattığınız belediye başkanlarımız yönettikleri il, ilçe ve beldeleri engelsiz şehir yapmak çok gayret etmişlerdi" diyerek CHP'nin seçim beyannamesinde engellilerle ilgili ciddi bir çalışma olmamasını eleştirdi.

Engellilere kim ne vaat ediyor?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından Ocak 2023'te açıklanan Engelli İstatistik Bülteni'ne   göre Türkiye'deki engelli sayısı 2 milyon 511 bin 950. Bu nüfusun 1 milyon 414 bin 643'ünü erkekler, 1 milyon 97 bin 307'sini kadınlar oluşturuyor, bu gruptaki 775 bin 12 kişi ise ağır engelli.

Peki resmi rakamlara göre 2,5 milyon kişi olan engelliler için hangi parti ne vaat ediyor?

Bugüne kadar AK Parti, CHP, MHP ve DEM Parti yerel seçim beyannamelerini açıkladı.

Biz de bu partilerin açıklanan beyannamelerinde engellilerle ilgili yer alan vaatlerini inceledik.

MHP'nin 9 maddelik beyannamesinde engellilerle hiç yer almadı.

Diğer 3 partinin vaatleri ise şöyle:

CHP

CHP, "Engelli Merkezli Belediyecilik" başlığı altında engelliler için yapılacakları 3 madede topladı.

  • Herkes için eşit ve adil çalışma hayatı ilkesi gereği, kadın, genç ve engelli istihdamı ve kadın ve genç girişimciliğine öncelik vereceğiz.
  • Engellilerin belediye hizmetlerine, kentin imkânlarına kolay ve güvenli bir şekilde erişmesini sağlayacak düzenlemeler yapacağız. Sokakları, kaldırımları, bina girişlerini, ulaşım hatlarını bu amaçla Avrupa Birliği standartlarına yükselteceğiz.
  • Hasta ve engelli bakım merkezlerini, evde sağlık ve evde bakım hizmetlerini, yaşlı yurttaşlarımız için açtığımız "Yaşam Evleri"ni, uzman kadrolar tarafından yürütülen evde sağlık ve bakım hizmetlerini yaygınlaştıracağız.


AKP

AKP'nin seçim beyannamesinde "Gençler, çocuklar, yaşlılar, engelliler, kadınlar ve tüm toplumsal kesimlere karşı duyarlı sosyal belediyecilik hizmetleriyle kapsayıcılığı yüksek şehirler inşa edilecektir." ifadesi yer alıyor.

Türkiye Yüzyılı'nda "Engelsiz Türkiye" amacı çerçevesinde engelli haklarının bilincinde, engellilerin kendi başlarına var oluşlarının tüm imkanlarını sağlama gayretinin merkeze alınacağı ifade edilen beyannamede engelliler için yapılacaklar şöyle sıralanıyor:

  • Belediye yönetiminde ve meclisinde engellilerin temsilinin artırılması için daha güçlü adımlar atacağız. Daha önce kurduğumuz engellilere yönelik müstakil birimlerin belediyelerimizin idari yapılanmalarında yaygınlaştırılmasını sağlayacağız.
  • Engellilerin şehrin tüm alanlarında hareket kapasitesini artıracak tedbirleri almaya devam edeceğiz. Geliştirdiğimiz erişilebilirlik standartlarını güncelleyerek tüm şehirlerimizi daha erişebilir hale getireceğiz.
  • "Engelsiz Yaşam Merkezleri"ni yeni bir modelle dönüştürüp engel türlerine göre branşlaşmaya gidilerek özel ihtiyaçların karşılandığı mekanlar haline getirip sayılarını artıracağız.
  • Hem engelli vatandaşlarımızın hem engelli yakınlarının taleplerini dikkate alan, ihtiyaca uygun, modern ve konforlu gündüzlü ve yatılı bakım merkezlerini yaygınlaştıracağız.
  • Engelli duyarlılığını artırmak için topluma yönelik farkındalık eğitimlerinin içeriklerinin zenginleştirilmesi ve çoğaltılması için çabalayacağız. Belediyelerimizin bu yöndeki faaliyetlerini teşvik edeceğiz. Sosyal hayatın içinde ve dijital alanlarda farkındalığı sağlayacak uygulamaları yaygınlaştıracağız.
  • Engellilerin bilgi ve birikimlerini artırıcı her türlü eğitimi engellilere uyarlayarak yaygınlaştıracağız.
  • Engellilerin bilgiye erişimini artırmak için "Engelsiz Kütüphaneler"in daha fazla şehirde açılması ve dijital sistemlerin geliştirilmesi için çalışacağız.
  • Engelliler için parkları ve engelli çocuklar için oyun alanlarını evrensel standartlara göre geliştirmeye devam edeceğiz.
  • Engellilikle ilgili film, dizi, çizgi film, kısa film gibi farkındalığı sağlayacak yapımlara destek verilmesine ve mevcut yapımlarda engellilerle ilgili farkındalıkların artmasına katkı sağlayacağız.
  • Engellilerin ürettikleri ürünleri sergilemeleri ve pazarlamalarına destek olmak için "Engelsiz Satış Merkezleri" ve "Çevrim İçi Pazaryeri" uygulamaları geliştireceğiz.
  • Özellikle iş yerlerinde kanuni zorunluluk olarak engelli istihdamına yönelik bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarının yapılması amacıyla belediye kariyer merkezlerinde engellilere yönelik özel bir birimin kurulmasını teşvik edeceğiz.
  • Engelli istihdamını artırmak için korumalı iş yerlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik verdiğimiz destekleri artıracağız.
  • Tarihi, kültürel ve turistik bölgeleri engelli dostu hale getireceğiz.
  • Evde bakım hizmeti verilen ailelere yönelik psikososyal/manevi destekleri artıracağız. Evden ayrılamayan engelli yakınları için özel programlar düzenlenmesini, engelliyle birlikte evden alınıp eve bırakılmasını sağlayacak modeller geliştirip yaygınlaştıracağız.
  • Alzheimer, otizm ve serebral palsi teşhisli özel bireylerin sosyal hayata katılımı, ailelerinden bağımsız gündüzlü bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin geliştirilmesi için daha fazla imkan sağlayacağız. 
  • İhtiyaç sahibi engellilere tekerlekli sandalye, işitme cihazı, beyaz baston, ortez-protez gibi destekleri artırmaya devam edeceğiz.



DEM PARTİ

DEM Parti'nin seçim bayannamesinde partinin yerel yönetimde bu konudaki yaklaşımı şöyle ifade edildi:

  • Sosyal yaşam içerisinde engellilere, yaşlılara, çocuklara ve dezavantajlı duruma getirilen gruplara öncelik verir.
  • İyi bir kentin ve kırsalın ancak engellilerin, yaşlıların ve çocukların ihtiyaçlarını karşılayan bir yerel yönetimle mümkün olacağını savunur, bunun için gerekli adımları atar.
  • Tüm belediyelerimizde engellilere, yaşlılara, çocuklara, kadınlara, yoksullara, mültecilere ve diğer dezavantajlı bırakılan gruplara öncelik verecek. Kamusal alanların ticarileşmesine ve ranta açılmasına izin vermeyeceğiz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79