İşitme güçlüğü çeken maceracılar için keşif vakti

Sosyal sorumluluk ve farkındalık projesi olan kamp etkinlikleri çerçevesinde sağır, işitme güçlüğü çeken, ayrıca işiten bireyler için eğitim ve doğa faaliyetleri sağlama hedefi, İşaret Kamp yapısını ortaya çıkardı. Bu konseptin yaratıcısı ise Eskişehir Belediyesi’nde görev yapan Armağan Aydemir. İşaret Kamp ile sağır ve işitme engelliler ve işiten bireyler için eğitim, kamp ve doğa faaliyetleri ile düzenlediklerini belirten Armağan Aydemir, “Sosyal medyada www.instagram.com/isaretkamp/ ve www.isaretkamp.com sitemizle varız. İşaret Kamp ile amacımız; işitme engellilerin tüm sosyal faaliyetlerde kendilerini ispatlayabilmelerini sağlamak, zorlu doğa koşullarına göğüs gerebileceklerini göstermek, doğada işaret dili ile iletişim kurmanın zor olmadığını insanlara fark ettirmek” dedi. İşaret Kamp’ta farklı etkinlikler, yarışmalar, atölyeler olacak, birçok ilden işitme engelli bireyin katılımı sağlanacak. İşaret dili ve işitme engelliler kültürü ile coda kültürü hakkında bilgiler edinilecek. “Dudak okumayı öğreneceğiz ve dudak okuma yarışması yapacağız. Keşif yürüyüşleriyle çevreyi tanıyacağız” detaylarını da paylaşan Armağan Aydemir, 17-19 Mayıs 2024 tarihlerinde Eskişehir Musasözü’nde kamp alanında “Geleceğimiz için el ele verin” temasıyla İşaret Kamp’ı düzenleyecekleri bilgisini verdi.
Armağan Aydemir’in bir hedefi de dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Kastamonu Valla Kanyonu’nu geçmek. “Türk işitme engelli macera sporcusunun neler yapabileceğini göstermeye çalıştım. Türkiye de 5 zirve dağ büyük projesi desteğiyle gücüne güç katan dünyanın ilk işitme engelli macera sporcusu olmak istiyorum” diyen Aydemir, şöyle devam etti:
“Bir işitme engelli olarak Türkçe ve uluslararası işaret dilini biliyorum. İşitme engelli olarak çok şey öğrendim, öğreniyorum ve öğreneceğim. Tek başıma başlayan ve sırt çantam ile beraber dönüşü belli olmayan bir dünya turu bu ve bu yolculuk size her ne kadar dünyayı gezen sıradan bir işitme engelli genç modelini hatırlatsa da bu aslında işitme engelli maceracı yolculuğu. Aradığınız ister macera, ister kültür veya dinlenme olsun, turlarımız dünyayı kapsayıcı, anlamlı ve keyifli bir şekilde keşfetmek için fırsat sunuyor.
Halen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nde görev yapan ve Türkiye’nin ilk işitme engelli macera sporcusu olarak kendini tanımlayan Aydemir, “Amacım, Valla Kanyonu’nu geçerek, Türkiye’deki 5 zirve dağı sizin desteğiniz ile sağır dünyamızı temsil etmek ve adımı tüm dünyaya duyurarak Türkiye’nin gururu olmak. Bu macera, sadece benim için değil, tüm işitme engelli bireyler için ilham kaynağı olacak ve onlara hayallerini gerçekleştirmeleri için güç verecek. Türkiye’nin adını, sporun sınırlarını zorlayarak dünya genelinde duyurmak için bu projede her türlü desteğe kapımız açık. Projeme yönelik katkı sadece spor dünyasında değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk odaklı güveni de artıracak” değerlendirmesini yaptı. Desteklerle yeni nesil sağır ve işitme güçlüğü çeken maceracılar için keşfe yönelik daha kapsayıcı ve erişilebilir bir yol açma hedefine dikkat çeken Aydemir, sorularımızı yanıtladı:

Bu proje üzerinde ne kadar zamandır çalışıyorsunuz? Proje ile hedefiniz ne?
Yaklaşık 6 senedir kanyon sporcusuyum. ‘Kanyon geçişi’ olarak tanımlanan spor, çeşitli zorluk seviyelerine sahip olan parkurlarda hem amatörler hem de profesyoneller tarafından yapılabilir. Zaten bu özelliği ile bu spor çok hoşuma gitti. Böylece Türkiye’de 20’den fazla kanyondan geçişi yaptım. Bunlar arasında, en zor kanyon olarak tanımlanan Valla Kanyonu da vardı. 8-11 Ağustos 2024 tarihinde Kastamonu’da Valla Kanyonu geçişini yapmayı hedefliyorum. Bu kanyondan daha önce geçişi yaptım. İlk geçiş videomu da izleyebilirsiniz.

Siz bu projede nasıl bir takvim oluşturdunuz?
Bursa Kanyon ve Doğa Sporları Derneği, Kanyon Araştırma Derneği, Kanyoning Türkiye Derneği ile kapsamlı bir etkinlik takvimi oluşturuyorduk. Buna bağlı olarak takvimde 2024- 2025 dönemini programlayarak 5 zirve dağ ve 5 kanyon geçişi planlıyorum. Sırasıyla Ağrı Dağı, Cilo Dağı, Süphan Dağı, Kaçkar Dağı ve beşinci sırada Erciyes Dağı rotamı oluşturuyor.

Size bu projenizde kimler destek oluyor?
Benim bu kapsamlı projemde kanyon dernekleri etkinlikleri ile uyuma bağlı olarak kendi takvimime de ekliyorum. Böylece ortak bir takvim takip ederek, ilgili derneklerden kanyon sporcuları ile birlikte, yani ekip olarak kanyon geçişi yapıyoruz.

Bu projenizde bilişim teknolojileri ve mobil çözümler nasıl bir rol oynayacak?
Kanyonlardan bazılarında mobil cihazlar çekmiyor. Bu nedenle telsizle iletişim kuruyoruz. Telsiz ile iletişimde ekibimi takip ediyorum. Mobil çözüm için su geçirmez cihazlarla, görüntülü olarak, telsiz işaret dili ile iletişim geçebiliyorum.

Gerek işitme engeliniz gerekse dağcılık ve zorlu arazi koşullarında yol almakta hangi teknolojiler sizin için vazgeçilmez?
Kanyonlar, işitme cihazı kullanımı için hiç uygun değil. Kanyon içinden akan sular olması, bu suların da işitme cihazına zarar verme riski dolayısıyla cihaz kullanmıyorum. Bu rotada esas önemli olan görsellik ve bunun bir örneği olarak görsel rotayı izleyerek yolumu buluyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79