Sanatla engelleri aştılar
banner70

Bodrum’da duyarlı iş insanları tarafından engelli bireyler için vakıf kuruldu. Buraya katılan öğrenciler hem üretiyor hem sanatla iyileşiyor. Engelli bireylerin yaptığı seramik, mozaik gibi çalışmalar görenleri kendine hayran bırakıyor.

Muğla Bodrum Turgutreis Mahallesi’nde bir grup iş insanı tarafından 1996’da kurulan Gamze Çarmıklı İş ve Sanat Merkezi’ndeki seramik, mozaik ve dikiş atölyelerinde engelli bireylerin yaptıkları eserler görenleri hayran bırakıyor.

Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı bünyesinde 2002 yılında oluşturulan sanat merkezinde, mozaik eğitmeni Ezgi Bal, seramik öğretmeni Sema Sever ve tekstil öğretmeni Mesut Tekin ile Bodrumlu sanatçıların destek verdiği eğitim çalışmalarında atölyelerde önce eğitim alan ardından üretime geçen engelli bireyler yaptıkları eserleri düzenlenen konser, festival ve pazarlarda satışa sunuyor.

189 engelli bireyin eğitim gördüğüni anlatan Ezgi Bal “4 yıldır engelli bireylerle seramik çalışması yapıyorum, öğrenmeye ve üretmeye olan duygularını anlatamam. Zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyoruz. Sanatın iyileştirici gücüne gençlerimizin el emeği alınteri karışınca işte böyle inanılmaz eserler ortaya çıkıyor” diye konuştu.

Bal, şöyle devam etti: “Yaptığımız çalışmalar sosyal uyumun sağlanması, kas becerilerinin artırılması,yaratıcılık oluşumunun geliştirilmesine yarar sağlamaktadır. Bu çalışmalarla, engelli öğrencilere tasarımcı kişilik ve üretme alışkanlıkları kazandırarak, onların topluma üretken bireyler olarak katılmalarının sağlanması hedefliyoruz.”

SANAT PARÇASI OLDU

19 yıldır atölye çalışmalarına katılan öğrencilerden Müge Özgen’in (33) annesi Sevinç Özgen ise “Kızımın ürünleri yaptıkça hayatında muazzam değişiklikler oldu. Yaptıkları eserleri sergi ve kermesler düzenleyerek satışa sunmanın heyecanını yaşıyor. Sanat O’nun dünyasının bir parçası” dedi.

Bodrum Engelliler Sağlık Vakfı Başkanı iş insanı Numan Balaban 25 yıl önce kurulan vakıfta bireylerin Avrupa standartlarında tedavi, eğitim gördüğünü belirterek, “Bodrumlu iş insanları engelli bireylerimize sahip çıktı. Farklı şehirlerden de sipariş almaya başladık. Onlar sanata hiçbir şeyin engel olamadığını kanıtladılar” diye konuştu.

“VAKFIMIZ TÜRKİYE’DE ROL MODEL OLDU”

Numan Balaban sözlerini şöyle sürdürdü: “Vakfımız Türkiye’de alanında rol model niteliği taşımaktadır. Amacımız daha çok engelli bireyimize ulaşmak, eşitlik, eğitim ve iş imkanı sağlamak. Yeni gönüllüleri, yeni destekçileri, yeni üyeleri bu iş birliğinin ve gücün içine katabilmemiz çok önemli çünkü kapasitemiz artıyor, bu doğrultuda ihtiyaçlarımız da artıyor. Kalbi engel tanımayan, vakfa yürekten desteğini asla esirgemeyen herkese teşekkür ediyorum. Tüm faaliyetlerimizi bu destekler sayesinde yürütüyoruz ve destekçilerimizin artmasının önemini bir kere daha vurgulamak istiyorum.”

Balaban seramik, mozaik ve tekstil atölyelerinde bugüne kadar onlarca engelli bireylerin emekli olduğunu da ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79