‘Yaycı kriterleri’ raporlaştırıldı: Engelli bebeğe hamile olmak ve kürtaj yaptırmamak ihraç sebebi

İngiltere merkezli Statewatch kuruluşu emekli Tümamiral Cihat Yaycı’nın kriterleriyle oluşturulan ve en az 13 bin kişinin ihraç edilmesine neden olan algoritmik ‘FETÖ-metre’yle ilgili dikkat çekici bir rapor yayınladı.

Rapora göre, 2016 yılındaki darbe girişiminin ardından binlerce asker, meslekleri, özel hayatları, sosyal statüleri, kişisel ve ailevi bilgileri ile iş, akrabalık, eş dost ilişkileri göz önünde bulundurulup ‘irtibat ve iltisaklı’ denilerek ihraç edildi. Raporda birçok askerin tanıklıklarına da yer verildi.

‘İNSAN HAKLARI İHLALİ’

Dr. Emre Turkut ve avukat Ali Yıldız tarafından hazırlanan rapora göre, OHAL döneminde kullanılan algoritmalar ağır insan hakları ihlallerine yol açtı. Yaycı ve AKP iktidarının ortak çalışmasıyla ordudaki subayların kendileri ya da akrabalarının hassas kişisel verileri, mesleki geçmişleri temelinde yapılan fişleme temel insan haklarını da çiğnedi.

‘ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ YERLE BİR ETTİ’

Raporda, ‘FETÖ-Metre’ olarak bilinen algoritmanın 97 ana kriter ve 290 alt kritere dayandığı belirtilerek, kriterlerin birçoğunun “özel hayatın ve kişisel verilerin gizliği gizliliği haklarını” ihlal ettiğine vurgu yapıldı. Raporda “Bu algoritmayla Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından TSK’nın her kademesine el atıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Adli İşlem ve İdari İşlemler Daire Başkanlığı (ATİİİŞ) adı verilen özel bir birim tarafından kullanılan algoritma ile asker ve sivil yüz binlerce kişinin profili çıkarılarak bu kişilere ‘puan’ verildiği” belirtildi.

810 BİN KİŞİ FİŞLENDİ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Adli İşlem ve İdari İşlemler Daire Başkanlığı’nın (ATİİİŞ), en az 810 bin kişinin ‘hassas’ nitelikle olanlar dahil olmak üzere kişisel verilerini toplayarak FETÖ-Metre sistemine dahil ettiği belirtilen raporda, bu veriler bankacılık işlemleri verileri, Bank Asya’da hesabı bulunanlara dair veriler, KHK ile kapatılan kurumlar ile her türden ilişkiye dair veri, bir milyon GSM numarasının telefon görüşme ve internet trafik kayıtları yanı sıra İngilizce bilgisi gibi dil becerilerini de kapsadığı vurgulandı.

AVRUPA BİRLİĞİ’NE SIĞINAN RÜTBELİ ASKER İFADELERİ

Avrupa Birliği’ne (AB) sığınma talebinde bulunan pek çok yüksek rütbeli eski askeri yetkilinin tanıklıklarını içeren rapor, algoritmanın uygulanmasının keyfi olduğunu ortaya koydu. Yalnızca birincil süjelere değil, aynı zamanda onların sosyal çevrelerindeki herkese, aile üyelerine, meslektaş ve komşularına da cezai yaptırımları uygulandığını ortaya koydu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79