Babası hapse girdi, annesinin bakıcı aylığı kesildi

Ttutuklanan iş adamı Muammer Aydın’ın, yüzde yüz spastik engelli kızı Nurbanu Aydın’ın (29) bakıcı aylığı babası hapse girdikten sonra kesildi.

Aylığın ilk başta neden kesildiğini anlamayan anne Mahire Aydın, tekrar bağlanması için İzmir Sosyal Sigortalar Kurumuna başvurdu. Eve gelen heyet eşinin durumunu sordu. Mahire Aydın da “kimseden saklamıyorum” dediği eşinin durumunu anlattı:

“Kimseden saklamıyorum yaşadıklarımızı. Eşim çocuklarımızı Bergama’daki Bakırçay Kolejine gönderdiği ve Bakırçay Genç İşadamları Derneği’ne üye olduğu için içeride dedim. Tutuklu olduğunu anlayınca gelenlerden biri ‘siz zaten hak etmiyorsunuz’ dedi.”

Heyetin ziyaretinden birkaç ay sonra Aydın ailesine gelen bildirimde, bakım aylığının artık ödenmeyeceği belirtildi.

İzmir Bergama oto sanayinde araba parçaları üzerine dükkanı olan Muhammed Aydın, Cemaat soruşturmaları kapsamında 5 Ekim 2016’da tutuklanıp Şakran Cezaevine gönderildi. 16 ay hapis yattıktan sonra 4. mahkemede 6 yıl 8 ay ceza verilip serbest bırakıldı. İstinaf Mahkemesi cezasını onaylayınca 16 ay sonra, balık tutmaya gittiği bir gün tekrar tutuklanıp aynı cezaevine gönderildi. Aslında karara itiraz etmesi gerekiyordu. Adres değişikliği nedeniyle tebligat ne kendisine ne de avukatına ulaşmadığı için itiraz süresini de kaçırmışlardı.

Toplamda 31 ay cezaevinde kalan Muhammed Aydın’ın 1991 doğumlu kızı Nurbanu Aydın, yüzde yüz spastik engelli. Nurbanu’nun bakımıyla anne Mahire Aydın, 28 yıldır yakından ilgileniyor. Kendisinin ifadesiyle kızının sağlığı, sıhhati yerinde. Ancak daha önce 6 yıl ödenen bakıcı aylığı baba hapse girdikten 4-5 ay sonra kesildi.

Mahire Aydın aylığın kesilmesinin iki nedeni olabileceğini söylüyor:

“Eşim içeri girdikten birkaç ay sonra aylık kesildi. Bağlanması için başvurduk. Eve gelen heyetten bir kişi, siz zaten hak etmiyorsunuz, dedi. Bir de Nurbanu’nun üzerine bir araba kayıtlı. Babasından mı yoksa arabadan dolayı mı da kestiler tam bilemiyorum. O kağıdı saklamadım, kayboldu. Biz çoğu şeylerde acemiyiz, avukat görmedik, hakim, mahkeme görmedik, bu olayları bilmiyoruz. Aylık bağlanırken mal mülk var mı araştırıyorlar. Onların hepsinin belgesini hazırlayıp teslim etmiştik.”

Dört çocuk sahibi Mahire Aydın, iki büyük oğlunun kazandıklarıyla geçindiklerini ama kanuni haklarından da yararlanmak istediklerini belirtiyor.

Mahire-Muammer Aydın’ın 29, 27, 24 ve 13 yaşında 4 çocukları bulunuyor.

“BABASINI GÖRMEYE GÖTÜREMİYORUM”

Kızını görüş günlerine götüremediğini ifade eden Mahire Aydın nedenini şöyle açıklıyor:

“Spastik çocuklarda kalça çıkma ihtimali büyük ama 2016’ya kadar Nurbanu’nun çıkmamıştı. Babasından sonra çıktı. Doktor aşırı kasılmaktan olduğunu söyledi. Çok ağlıyor ve çok kasılıyor. Tekerlekli sandalyeye oturamadığı için kızımı görüşlere götüremiyorum. Bakın ben çok koyu AKP’liydim. Erdoğan belediye başkanıyken o zaman derdim, tam cumhurbaşkanı olacak adam diye. O yüzden destekledim. Ama çok şükür yanlışlarını da görüyorum. Biz mağduruz, halkız, çocukları okula göndermekten, okutmaktan terör örgütü üyesi olunmaz.”

ELİ SAKAT OLDUĞU İÇİN

Yeni infaz yasası TBMM’den geçmeden önce ailesinin durumunu anlatan bir video çekip Twitter hesabından yayınlayan Mahire Aydın, 54 yaşındaki eşinin sağlık durumuna da dair bilgi verdi:

“Eşim yüksek tansiyon hastası. Mahkemede savunma yapamadı, bayıldı. Eşimi mahkemede kelepçeli tuttular, buna itiraz ettik diye cezayı fazla verdiler. Geçenlerde koğuşta 2-3 kere bayılmış, çocukluğunda köze düşmüş, eli yanmış. İşlerini yapamıyor, çamaşırlarını yıkayamıyor.”

“HUKUKSUZ KARARLARLA ENGELLİ ÇOCUĞU OLANLARI DA MAHVEDİYORLAR”

Aydın ailesinin durumunu geçtiğimiz günlerde tekrar gündeme getiren HDP Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu ise “Hukuksuz kararlarla engelli çocuğu olanları da mahvediyorlar.” dedi. Gergerlioğlu engelli ve bakım aylığının kesilmesiyle ilgili önümüzdeki bir iki gün içinde soru önergesi vereceğini ve TBMM İnsan Hakları Komisyonuna başvuru yapacağını da sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79