Engelli Araç Park Kartı Ne İşe Yarar, Nasıl Alınır

 Bürolarda yer alan çalışanlara engelli araç park kartı alınmak istendiği bildirilerek, evraklar teslim edilip, başvuru formu doldurulmalı ve imzalanmalıdır. Bu işlemler ardından engelli vatandaşlara engelli araç park kartları teslim edilir. Park kartlarının edinilmesi ile Türkiye genelinde engellilere ayrılmış şekilde kullanılan park yerlerinden kolaylıkla yararlanılır. 

engelli araç park kartı

engelli araç park kartı nasıl alınır

Engelli Araç Park Kartı Başvuru Belgeleri Nelerdir?

Engelli araba park kartı müracaatı evrakları şu şekilde sıralanırlar:

  • Engelli vatandaşa ait nüfus cüzdanı,
  • 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • Başvuruyu vasi yapacak ise ek olarak kişiye ait noter onaylı vasilik belgesi,

Bu evraklar ile engelli vatandaşın yaşadığı ilçede yer alan İlçe Trafik Denetleme Amirliği Bürosuna müracaat sağlanır. Başvuru vasi tarafından yapılıyor ise vasilik belgesinin noter onayından geçmiş olması zorunludur. 

Engelli Araç Park Kartı Ne İşe Yarar?

Engelli araba park kartı işlevi, engellilere ayrılmış olan park alanlarının tümünden istifade edilmesini sağlamaktır. Diğer yandan yeni düzenlemeler ile engellilik durumu gösteren işaretin plaka üzerine işlenme uygulaması kaldırılmıştır. Bu işlem yerine engelli araç plakası kartı alınarak, trafiğe aktif olarak dahil olunur.

Diğer yandan, engelli araç park kartı ile engelli vatandaşların hakları korumaktadır. Bu karta sahip olmayan bir bireyin engellilere özel olarak ayrılmış park alanlarına giriş yapmaları halinde, cezai işlemler uygulanır. Karayolları Trafik Kanunu’nun 61. Maddesine göre, engelli park alanlarına kartsız şekilde ilk kez giriş yapan, engellilik durumu bulunmayan kişiler için standart tutarların 2 kat üzerinde para cezası uygulanır. Bu durumun devam ettirilmesi halinde cezai işlemler yükseltilir.

Engelli Araç Park Kartı Alımında Başvuru Adımları Nelerdir?

Engelli araç park kartı müracaatı aşamaları şöyledir:

  • Engelli vatandaş ve vasisi vatandaşın ikamet ettiği ilçede yer alan İlçe Trafik Denetleme Amirliği Bürosuna ziyaret gerçekleştirir.
  • Büro yetkililerine engelli vatandaşın nüfus cüzdanı, 2 adet vesikalık fotoğrafı, müracaat vasi tarafından yapılıyorsa noter onaylı vasilik belgesi iletilir.
  • İşlem ardından ‘’ engelli araç park kartı alımı başvuru formu’’ gerekli sağlık, kimlik ve iletişim bilgileri ile doldurulup, imzalanarak teslim edilir.

Bu adımlar sonunda başvuru işlemi tamamlanarak, yetkililerce iletilen engelli araç park kartı teslim alınır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79