Engellilere sağlanan Ulaşım Hakları Nelerdir

Engellilere Sağlanan Şehirler Arası Kara Yolu Yolculuğunda Sağlanan Haklar Nelerdir?

Engelli vatandaşlarımıza şehirler arası kara yolu yolculuğunda sağlanan haklar, taşıma yönetmeliğinin 57. Maddesinde yer alan 11. Fıkraya göre belirlenmiş olan haklardır. Buna göre engelli vatandaşlarımız şehirler arası kara yolu yolculuğu yaparken yüzde 40 oranında engelliliklerini beyan edebildikleri sürece geçerli ücret tarifesi üzerinde yüzde 30 oranında indirim hakkı kazanabilmektedirler. 

Engellilere Sağlanan Devlet Demir Yolları Ulaşım Hakları Nelerdir?

Engelli vatandaşlarımıza sağlanan devlet demir yolu ulaşım hakları; engel oranı yüzde 40 olan kişiler için geçerlidir. Buna göre engel oranı yüzde 40 olan vatandaşlar, devlet demir yolu ulaşımlarında yüzde 50 oranında indirim hakkı elde edebilmektedirler. Ancak bunun için sağlanması gereken en önemli şart kişilerin bu engel yüzdelerini kanıtlayabilir olmaları gerektiğidir. Bunun yanı sıra devlet demir yolları engelli vatandaşlarımıza yolculuk esnasında refakat eden kişiler için de aynı oranda indirim alabilirler. 

Engellilere Sağlanan Hava Yolu Ulaşım Hakları Nelerdir?

Engelli vatandaşlarımıza sağlanan hava yolu ulaşım hakları, diğer ulaşım araçları kadar yaygın olmasa da bir nebzede rahatlatma sağlayan uygulamalardır. Buna göre yüzde 40 veya daha fazla engeli olan vatandaşlarımızın hava yolu ulaşım hakları incelendiğinde promosyon biletler hariç olarak tüm iç hat biletlerinde yüzde 20 oranında ve tüm dış hat biletlerinde yüzde 25 oranında indirim hakları vardır.  Bunun yanı sıra refakatçi ile seyahat etmesi zorunlu olan bu kişilerin aynı seferde refakat edecek olan refakatçileri için de tüm iç hat biletlerinde yüzde 20 oranında indirim uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra kişiler eğer uçuşlarından 24 saat önce bildirim yaptıklarında tekerlik sandalye hizmeti de ücretsiz olarak sağlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta online bilet satışlarının indirimli olmayacağıdır. 

2020 engelli ulaşım

2020 engellilerin ulaşım hakları

Engellilere Sağlanan Ulaşım Haklarından Faydalanmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?

Ulaşım hakkından yararlanmak isteyen engelli vatandaşların başvuru belgeleri şunlardır;

  • Engelli kimlik kartları,
  • Nüfus cüzdanları,
  • 1 adet vesikalık fotoğraf 10 TL kart ücretidir.

Engellilere Sağlanan Şehir İçi Ulaşım Hakları Nelerdir?

Engelli vatandaşlarımıza sağlanan şehir içi ulaşım hakları illere göre farklılık gösterse de genel olarak ücretsizdir. Örneğin hem Bursa ve Ankara’da hem İstanbul’da yüzde 40 engele sahip olan bir engelli vatandaşın, ücretsiz olarak seyahat etme hakkı mevcuttur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79