Akraba Evliliğinde Özürlü Doğum Engellenebilir mi?

Akraba evliliği, son derece sakıncalı bir ilkel durum olarak görülmektedir. Ancak belirli sebeplerden akraba evliliği yapılabilmektedir. Bu durumda çocukların doğması, akraba evliliğinin yapılması durumunun sakıncalarını ortaya koymaktadır. Akraba evliliğinin sonucu hayattan uzak ve soyutlanmış bireylerin ortaya çıkmasına neden olur.

 Akraba Evliliği Neden Sakıncalıdır?

 Akraba evliliğinin en belirgin sakıncası doğacak olan çocuklarda gözlemlenmektedir. İki tür akraba evliliği vardır; birinci tür kuzenlerin evlenmesi, ikinci tür ise torunların evlenmesi. Her iki durumda da kişiler aynı kan bağını taşıdığı için oldukça sakıncalı durumdur.

 Doğacak olan çocukların akraba evliliği neticesinde meydana gelmesi genetik ve kalıtsal bozuklukların ortaya çıkmasına neden olur. Bu kalıtsal bozukların ortaya çıkması durumunda doğacak olan çocuklar engelli olabilmektedirler. Her akraba evliliğinde çocuk özürlü doğacak diye bir kaide yoktur ancak bu durum %20'lik düşük bir oranla sınırlandırılmıştır. Bilimsel verilerde bu durumun yine yabancı genlerin baskın olmasına bağlı olması ile açıklanmaktadır.

 Akraba Evliliğinin Sonuçları Nelerdir?

 Akraba evliliğinin sonucu doğacak olan engelli çocuklardır. Akraba evliliğinde özürlü çocuk doğumu oldukça yüksek bir risk taşımaktadır. Akraba evliliklerinde sadece özürlü doğum söz konusu değildir. Çocuk doğumun ardından sağlıklı da olsa zaman içerisinde pek çok hastalığa maruz kalabilir.

 Bu hastalıklar ise; gelişim bozuklukları, kalp hastalıkları, kan bozuklukları, göz hastalıkları, zeka geriliği, şeker hastalığı ve vücutta belirli şekil bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Akraba evliliğinin bir diğer sonucu ise nesilden nesle aktarılan hastalıklardır. Bu durumda akraba evliliği sonucunda olan çocukta herhangi bir sağlık problemi olmayabilir. Ancak doğan çocuğun zaman içerisinde evlenerek kendisinden meydana gelen bebeklerde bu hastalıklar görülebilir. Gen bozukluğu durumu 2 ve 3 nesil olarak devam edebilir.

 Akraba Evliliğinde Özürlü Doğum Engellenebilir mi?

 Akraba evliliklerinde çocuğun özürlü olup olmaması tahmin edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle de eğer akraba evliliği durumu söz konusu ise çiftlerin kan uyuşmazlığı testi yaptırmaları gerekmektedir. Bu testin sonucunda eğer kan birbiri ile uyuşuyorsa evlilik gerçekleştirilmemeli veya çocuk yapılmamalıdır. Ancak şu durum da bilinmelidir ki; kan testinde her ne kadar kan uyuşmasa da çocuğun sağlıklı olup olmayacağı bilinmemektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79