Doğuştan işitme engelli 40 çocuk, yıllardır beyin sapı ameliyatı olmayı bekliyor!

Doğuştan işitme engelli 40 çocuk, duyabilmek için yıllardır beyin sapı ameliyatı olmak için bekliyor. Sağlık Bakanlığı ile cihaz üreten firmaların döviz kurundaki artış nedeniyle anlaşamaması sonucu ameliyatlar 2018 yılında dururken çocuklar için zaman her geçen gün daralıyor.

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Gök, açıklamasında, "Doğuştan işitme engelli çocukların duyabilmesi için uygulanan beyin sapı implantı ameliyatlarının ücretleri 2018 yılından beri Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından karşılanmamaktadır. Sözü geçen ameliyatlarda kullanılan ve tamamı ithal olan cihazlar SGK tarafından yurtdışından getirilmekteyken, 2 yıl önce döviz kurlarında gerçekleşen yüksek artışların ardından Sağlık Bakanlığı ile cihazları ithal eden firmalar arasında anlaşma sağlanamamış ve ameliyatlar durdurulmuştur" ifadelerini kullandı.

"Söz konusu ameliyat çocuklara 4 yaşına kadar uygulanabilmekte, doğuştan işitme engelli 40 çocuğumuz ve aileleri ameliyat olabilmek için gerekli cihazların getirilmesini beklemektedir" diyen Gök, şunları kaydetti:

"Ameliyat için zamanları tükenmekte olan aileler bir kulak için ameliyat ücretinin 120 bin ila 150 bin lira arasında olduğunu belirtmekte, bu denli yüksek tutarlı ödemeleri yapamadıkları için sosyal medya üzerinden yardım istemek zorunda kaldıklarını ifade etmektedirler. Doğuştan işitme engelli çocuklarımızın konuşma ve anlama yetilerini kazanabilmesi için zaman kaybedilmeden ameliyat edilmeleri gerekmekte, geçilmeyen köprü ve yollar ile şehir hastanelerine ödenen ücretler dikkate alındığında bu ameliyatların maliyetlerinin kolaylıkla karşılanabilir olduğu görülmektedir."

Levent Gök, Fahrettin Koca'ya şu soruları yöneltti:

1- "Doğuştan işitme engelli çocuklarımızın ameliyat için zamanları tükenirken ilgili firmalar ile 2 yıldır anlaşılamamasının sebepleri nelerdir?

2- Doğuştan işitme engelli çocuklarımızın ameliyatlarının yeniden SGK tarafından karşılanmaya başlanacağı tarihi açıklar mısınız?

3- Doğuştan işitme engelli olan ve ameliyat beklediği süreçte 4 yaşını dolduran çocuklarımızın sayısını açıklar mısınız?

4- 2018 – 2021 döneminde ameliyat ücretlerini kendi imkanları ile veya yardım almak suretiyle ödeyerek beyin sapı implantı ameliyatı olan çocuklarımızın sayısını açıklar mısınız?

5- Bir kulak için uygulanan beyin sapı implantı ameliyatının 2017 yılındaki maliyetini açıklar mısınız?

6- 2002 – 2017 döneminde ameliyat ücretleri SGK tarafından karşılanan doğuştan işitme engelli çocuklarımızın sayılarını ve bu ameliyatlar için ödenen ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79