Engelliler, camilerle aralarındaki engellerin kaldırılmasını istiyor

Bedensel engelli vatandaşlar camilere gidip cemaatle namaz kılamamaktan şikâyetçi. Cami bahçelerinde tek başlarında namaz kılmanın hüznünü yaşayan bedensel engelli vatandaşlar cami içerisinde, cemaatle namaz kılmanın özlemini çekiyor. Konuyla ilgili yetkililerden yardım bekleyen vatandaşlar, camilerin mimari yapılarının bu istekleriyle uyumlu hale getirilmesini istiyor.

Sık sık camiye gelip bahçede tek başına namaz kılmak zorunda kaldığını, yalnız namaz kılmanın üzüntüsünü yaşadığını belirten engelli vatandaş Abdullah Belge, “Benim gibi engelli vatandaşlar dışarda namaz kılmak zorunda kalıyor. Çoğu defa cami bahçesinde namaz kılıyoruz. Hatta cami bahçesine giremeyen engelli kardeşlerimiz var. Bu durum bizimle cami arasında engel teşkil ediyor. Cemaatle namaz kılamıyor, o hayırdan faydalanamıyor, o coşkuyu yaşayamıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tekerlekli sandalyeleri ile camiye girip cemaatle namaz kılma imkânına kavuşmak istediklerini belirten Belge, “Camide bize uygun bir yer tahsis edebilirler. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan koruyacak, cemaatle namaz kılmamıza imkân sağlayacak, tekerlekli sandalyelerimizle içene girebileceğimiz böyle bir yer istiyoruz. Bütün camilerde böyle yerler olmalı.” dedi.

“Cami mimarisi engelli vatandaşlara uyumlu hale getirilsin”

Sürekli tekerlekli sandalyesiyle camiye geldiğini ama cemaatle namaz kılma imkânından yoksun olduğunu ifade eden diğer bir engelli vatandaş Çetin Altun ise şunları söyledi:

“Biz de diğer vatandaşlar gibi cemaatle namaz kılmak istiyoruz. Ancak bırakın normal vakitleri cuma namazlarını bile dışarda, bazen de kapının önünde kılmak zorunda kalıyoruz. Yazın sıcak aylarında güneşin önünde, kışın da yağmurda, soğukta namaz kılmak zorunda kalıyoruz. Anadolu’da, Batı illerinde birçok camide bu sorun aşılmış. Cami mimarisi engelli vatandaşlara uyumlu hale getirilmiş. Biz de burada aynısını istiyoruz.
 

Anahtar Kelimeler:
Engelli CamiEngelsiz Cami
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79