ESA "Uzaya gidecek 26 astronot için engelliler de başvuru yapabilecek"
banner70

 10 yıldan fazla bir sürenin ardından bir kez daha astronot alacağını duyurdu. Tüm üye ülke vatandaşlarına çağrıda bulunan ajans, bu defa bir ilk gerçekleşti ve engellilerin de başvurmasını istedi.

Yapılan çağrıda özellikle kadınların da başvurmasının istendiği vurgulanırken mümkün olan geniş ve çoğulcu katılımın hedeflendiği duyuruldu.

Basın toplantısında soruları yanıtlayan ESA astronotu İtalyan Samantha Cristoforetti, “İş uzay yolculuğuna geldiğinde aslında hepimiz bir bakıma engelliyiz. Yer çekimsiz ortamda belden aşağısı neredeyse tamamen işlevsiz hale geliyor. Bu açıdan bazı fiziki engellilerin astronot olmamaları için bir sebep bulunmuyor” dedi.

26 astronot alınacak

31 Mart 2021’de açılacak pozisyonlar için ESA, 6 tam zamanlı kariyer ve 20 proje bazlı rezerv olmak üzere toplam 26 astronot alacak.

Başvuru süresi 28 Mayıs 2021’e kadar sürecek ve sonucun Ekim 2022’de açıklanması bekleniyor.

Aranan temel özellikler neler?

Sanal basın toplantısında ESA yetkilileri engelli konusuna açıklık getirerek, görevlerin doğasına ters olmayacak, diğer astronotlar için risk teşkil etmeyecek ya da robotik ve teknolojik imkânlarla göreve uyumlu hale getirilebilecek fiziksel engellilerin kast edildiği belirtildi. Örneğin zihinsel engelliler veya felçli olan kişiler başvuruda bulunamayacak.

Başvuru yapacak kişilerin 50 yaşın altında olması, önemli bir sağlık sorunu veya devamlı ilaç almasını gerektiren bir hastalığı olmaması isteniyor.

Aranan diğer özellikler ise doğa bilimleri, mühendislik, matematik ya da bilgisayar bilimleri üzerine yüksek lisans yapmış olmak ve bu alanlardan birinde en az 3 yıl çalışma yaparak tecrübe kazanmış olmak. İleri seviyede (en az C1) İngilizce ve herhangi bir ikinci dil biliyor olmak da şartlar arasında.

Kariyer astronotu olarak seçilen kişiler ilk önce Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ardından Ay görevi ve gelecekteki olası Mars misyonunda görev alacak.

Son olarak 2008’de başvuru alındı

ESA’dan yapılan açıklamada, “ESA astronotu olma fırsatı nadirdir ve oldukça rekabetçidir. ESA, en son 2008’de astronot pozisyonları için başvuru aldı ve 1978’deki ilki dahil olmak üzere yalnızca üç işe alım turu düzenledi” ifadelerine yer verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79