Onlar özel eğitimle engelleri aşıyor

Serabral Palsi tanısı konulan çocuklar, erken tanı, özel eğitim ve rehabilitasyon sayesinde gelişimlerinde büyük aşama kaydederken, örnek başarı hikayelerine de imza atıyorlar. 12 yıldır Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın bünyesindeki özel eğitim ve rehabilitasyon imkanlarından yararlanan Serabral Palsili Berat Yeşil (13), imkansızı başaran çocuklardan.

Okuma öğrenen Berat, altıncı sınıf kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim hayatını devam ettirirken, sosyalleşmekten de bir an olsun geri kalmıyor...

Ailesi pes etmedi

Betül ve Ferhat Altunkaynak çiftinin 13 yaşındaki oğulları Berat Yeşil’in hikayesi, Türkiye’deki Serebral Palsili çocuklara örnek olacak bir azmin hikâyesini barındırıyor. 33 haftalık olarak dünyaya gelen, doğum sonrası akciğerleri tam gelişmediği için yoğun bakım desteğine ihtiyaç duyan talihsiz Berat, 33 gün yaşam mücadelesi vermek zorunda kaldı. Talihsiz bebeğe, bu sırada hastane mikrobu bulaştı. Doğumundan iki ay sonra kontrol amaçlı çocuk doktoruna götürülen Berat Yeşil’in beyin hücrelerinde hasar tespit edilirken, Serebral Palsi teşhisi konuldu.

Tüm zorluklara rağmen pes etmeyen Yeşil ailesi, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın kapısını çalarken, minik Berat için özel eğitim ve rehabilitasyon süreci de başlamış oldu. 12 yıldır vakfın bünyesinde özel eğitim ve rehabilitasyon imkanlarından yararlanan Berat, gelişiminde büyük aşama kaydederken, altıncı sınıf kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim hayatını sürdürüyor.  Berat’ın annesi Betül Yeşil, Milliyet aracılığı ile kendi durumundaki ailelere şu mesajları veriyor:

“Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın sunduğu fizyoterapi, masaj ve benzeri tedavi yöntemleri sayesinde oğlum altıncı sınıfta eğitimine devam ediyor. Eşim bir prefabrik imalat fabrikasında işçi olarak çalışıyor. İmkanlarımız kısıtlı ama vakfın imkanları sayesinde oğlumuz Berat, okuyup, yazdığı gibi, konuşabiliyor.

Boş zamanlarımızda bol bol yürüme çalışmaları yapıyoruz. Bisiklet sürmeyi, gezmeyi, maç izlemeyi ve mutfakta değişik tatlar denemeye bayılıyoruz. Daha çok yolumuz var ama asla pes etmeye niyetimiz yok. Halkımızın Serepral Palsili çocuklar için düzenlenen sosyal sorumluluk kampanyalarına desteği çok önemli. Çok küçük yardımlar okyanusa dönüşüp çocuklarımıza umut oluyor.”

Hayallere dokun

Geçtiğimiz günlerde “Steptember” projesini tamamlayan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Serebral Palsili çocukların rehabilitasyon ve eğitimlerine katkı sunmak için yılbaşına kadar “hayalleredokun.com” adresi üzerinden yeni bir sosyal sorumluluk ve yardım kampanyası başlattı. Kampanyadan elde edilecek gelir Serebral Palsili çocukların eğitimi ve rehabilitasyon sürecine destek olarak kullanılacağı açıklandı. Vakfın Türkiye Genel Direktörü Nigar Evgin, şöyle konuştu: “Uzaktan eğitim özel gereksinimli çocuklara çok büyük fayda sağlanamadı. Alıştıkları düzenleri bozulan, yaşamları zorlaşan özel çocuklarda davranış problemlerinin arttığını gözlemliyoruz.

Bu noktada vakıf olarak, özel gereksinimli bireylerin eğitimi konusunda uzman kadromuzun desteğiyle bir destek programı başlattık. Bu destek programını Türkiye’nin herhangi bir ilinde ihtiyaç sahibi olan engelli çocuklara, ailelerine ve aile gruplarına ücretsiz olarak sunduk. Bu süreçte 25 farklı ilden 101 farklı aileye 600’den fazla seansı ücretsiz olarak sunduk. Ailelerden de güzel geri dönüşler aldık. Sizlerden gelen ve gelecek olan her destek çocuklarımızın gelişimine büyük katkı sunuyor, onlara hayat veriyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79