ÖTV’den muaf tutulan araçlar! İşte ÖTV'siz araçların tam listesi
banner70

Devlet tarafından engelli vatandaşların engel oranına bağlı olarak ÖTV (Özel Tüketici Vergisi) indirimi sağlanıyor ya da tamamıyla muaf bırakılabiliyor. Bu kapsamda engelli vatandaşların ÖTV indiriminden yararlanabilmeleri için yüzde 40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları, ayrıca 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor.

Temmuz ayı kapsamında engelli araç listesi ve fiyatları belirlendi. Markaların belirlediği modellerde 450,500 liraya kadar araç seçecek engelli vatandaşlar, bu araçları ÖTV indirimiyle alabilecek. Kişinin engel oranına göre belirlenecek indirimli araç listesi ve engelli vatandaşların bu indirimden yararlanması için gerekli bilgiler şu şekide…

ENGELLİ VATANDAŞLARIN ÖTV İNDİRİMİNDEN YARARLANMASI İÇİN GEREKENLER

Engellilik yüzdesi, yüzde 40 ila 89 oranında olan vatandaşlara sıfır araç alırken ÖTV indirimi yüzde 26,3 oranında, KDV ödemesi ise yüzde 15,24 oranında uygulanıyor. Bu bireylerin ÖTV indirimli araç satın alabilmesi içi 18 yaşını doldurmuş olması ve engelli sürücü belgesine sahip olması gerekiyor. Bireyin engel oranı yüzde 90 ve üzerinde ise ÖTV’den muaf tutuluyor. Yüzde 90 ve üzeri engelli bireyler için geçmişte sadece üçüncü dereceye kadar olan yakınları araç satın alabiliyorken, artık yakınlık derecesi gözetmeksizin araç satın alınabiliyor.

ÖTV İNDİRİMLİ ALINAN ARAÇ SATILABİLİR Mİ?

ÖTV muafiyetinden yararlanarak satın alınan aracın, ek bedel ödemeden satışının gerçekleşebilmesi için araç alımının üzerinden 5 yıl geçmesi gerekiyor. 5 yıl içinde araç satılmak istenirse aracın ÖTV’si hesaplanıyor ve vergi tutarı, aracı satan kişiden alınıyor. Ancak araç kaza sebebiyle ya da doğal afet gibi sebeplerle kullanılamaz hale gelirse, tekrar ÖTV’siz araç sahibi olunabiliyor. Bu araç sahipleri Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden de muaf tutuluyor.

ENGELLİ RAPORUYLA NASIL ARAÇ ALINIYOR?

Engelli vatandaşın nüfus cüzdanı ve fotokopisi,

5 adet vesikalık fotoğraf,

Başvuru formu,

Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na başvurabilmek için hastaneden alınan dilekçe,

Engellilik oranının belirlenmesi için imzalı ve onaylı muayene bilgisi,

Engelli birey 18 yaşından küçükse ya da işlemleri gerçekleştiremeyecek zihinsel ve fiziksel bir engele sahipse vasi kararını belirten belge gereklidir.

ÖTV İNDİRİMLİ VE SIFIR ÖTV’Lİ ARAÇ LİSTESİ

Renault'un tüm Clio modelleri ÖTV'siz alınabiliyor.
Yeni Taliant'ın da tüm modelleri ÖTV'den muaf tutuluyor.
Ayrıca Megane Sedan'ın JOY 1.3 TCe, Joy Comfort 1.3 TCe, Joy 1.3 TCe otomatik olan modelleri de ÖTV'siz alınıyor.

Volkswagen Polo'nun Style donanımı hariç tamamı ÖTV'siz satın alınıyor.  
Golf ise sadece 1.0 TSI 110 PS Manuel Impression donanımı ÖTV'siz satın alınıyor.

Toyota'da Toyota Corolla 1.5 Vision, Vision MDS ve Dream manuel vites ÖTV'siz satın alınabiliyor.
Toyota Yaris 1.0 Vision modeli de ÖTV'siz alınabiliyor.

Fiat engelsiz hareket kapsamında 2022 Fiat engelli araç listesinde Urban ve Cross olarak belirlendi.
1.0 Hybrid 70 HP modeli ile ÖTV muafiyetsiz olarak satın alınabiliyor.

Hyundai i10, i20'nin tüm versiyonları ÖTV'siz alınıyor.
Ayrıca Elantra'nın 1.6 MPI 123 PS Style manuel vites,
Bayon'un 1.4 MPI 100 PS Jump, Style, Elite, 1.0 T-GDI 100 PS Style paketleri de ÖTV'siz alınıyor.

DACIA Engelli bireyler için en uygun fiyatlı ÖTV'siz araçlar firmalarından biri olarak biliniyor.
Engelli vatandaşlar YENİ SANDERO, YENİ SANDERO STEPWAY, YENİ DUSTER ve LODGY modellerinden birini seçerek ÖTV’siz ya da ÖTV indirimli olarak satın alabiliyor.

CITROEN engelli araç fiyatları, 2022 Temmuz itibari ile Citroen engelli bireyler için sunmuş olduğu modeller arasında Citroen C3 ile Citroen C4 modelleri bulunuyor.

ÖTV indirimi ve muafiyeti kapsamında ayrıca indirim uygulayan Mitsubishi’nin iki araç aracı için fiyatlar şu şekilde:
2022 Mitsubishi Space Star 1.2 INTENSE CVT Sürekli Değişken Vites: 192.900 TL. 2022 Mitsubishi Space Star 1.2 Intense Otomatik Vites: 190.400 TL

Seat markasının 2022 engelli araç fiyat limitine göre Seat'ın İbiza ve Arona modellerinin tamamı tüm motor, şanzıman ve donanım seçenekleri ile ÖTV indirimli olarak satın alınabiliyor.

Honda markası engelli bireylerin ÖTV muafiyetli araç satın alabilmeleri için Civic, Sedan ve Honda jazz modellerinin bazı versiyonlarını satışa çıkarıyor. Honda CRV, Civic ve Hatchback modelleri yasal sınır olan 450.000 TL üzerinde fiyat listesine sahiptir ve ÖTV muafiyeti yoktur.

KIA markasının belirlediği 2022 Temmuz ÖTV muafiyetli ve indirimli araçlar ise; KIA Picanto, Rio, Yeni Cerato, Yeni Ceed HB, Yeni Ceed SW, XCeed, Stonic modelleridir.

Peugeot ‘nun 2022 ÖTV indiriminden faydalanabileceğiniz Peugeot ÖTV muafiyetli araç modelleri, Rifter, 2008, 208 olarak belirlendi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79