Pandemi sırasında kâr hırsı: ABD'de bakım evlerinde kalanlar ‘yeni müşteriler’ için dışarı atılıyor

Lakeview Terrace'ta yaşayan demanslı 88 yaşındaki RC Kendrick, ailesi bilgilendirilmeden her hangi bir düzenlemenin yapılmadığı bir pansiyona yatırıldı. 24 saatten kısa bir süre sonra, Kendrick tek başına şehri dolaşmaya başladı. NYT’nin aktardığına göre Lakeview çalışanlarının üçü, Kendrick’in kaldığı bakımevinin daha fazla kazanç getirecek Covid-19’lu müşterilere yer açmak için daha az kârlı sakinleri temizlemeye çalıştıklarını söyledi.
Pandemi esnasında ABD’de toplam ölüm oranlarının yüzde 40'ından fazlasına tekabül eden 51 binden fazla huzurevi ve bakım evi çalışanı ve sakini yaşamını yitirdi.

Bu süreç içerisinde bir çok bakım evi ve huzur evi hastanelerin yoğun olması dolayısıyla kapılarını Covid-19’lu hastalara açmış durumda. Kendrick’in bakım evinden çıkartıldığının duyulmasının ardından bir Lakeview yetkilisi, şirketin tahliyelerinin uygun olduğunu ve Covid-19 hastaları için yer açma girişimi olmadığını söyledi. ABD’deki  yaşlı bakım avukatlarına, sosyal hizmet uzmanlarına ve eski huzurevi yöneticilerine göre, ülke çapında 16 eyalette engelli ve yaşlı insanlar kaldıkları bakım evleri tarafından evsiz barınaklarına, yıkık motellere ve diğer güvenli olmayan tesislere bırakılıyor.

Pandemiyle ortaya çıkan yeni sektör ve yeni müşteriler

ABD’deki bakım evleri, çoğu ameliyat veya felç gibi akut hastalıklar geçiren, her yaştan ve gelir düzeyindeki hastalara bakıyor. ABD’deki ulusal sağlık sigortası sistemi Medicare sadece kısa süreli rehabilitasyon masraflarını karşılarken Medicaid, yoksullar için uzun süreli konaklamaları da kapsıyor. Huzur evleri ve bakım evleri uzun zamandır Medicaid hastalarını, sağlık sigortasını Medicaid'den çok daha yüksek bir oranda geri ödeyen Medicare veya özel sigorta yoluyla ödeme yapanlara yer açmak üzere tahliye etmek için finansal bir teşvike sahip durumda.

Huzur evleri ve bakım evlerinin pandemi dolayısıyla ziyaretçilere izin vermemesinin, dışarıdan daha az teftiş edilebilmelerine yol açtığı belirtiliyor. Mevcut durumda Covid-19 hastalarını tedavi etmek, bakım evleri açısından finansal kaynak elde etmenin popüler bir yolu haline geldiği kaydediliyor. Medicare ve Medicaid üzerinde geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemelerle birlikte, Covid-19 hastaları nispeten hafif sağlık sorunları olan “müşterilere” göre yattıkları kurum için günde en az 600 dolar daha fazla gelir sağlıyor.

New York, New Jersey ve California da dahil olmak üzere birçok eyaletteki bakım evleri hastaneler üzerindeki baskıyı hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla Covid-19 hastalarını kabul etmeye başlarken, huzurevi çalışanları bu durumun, korunmasız sakinlerini tehlikeye atacağı konusunda endişeli.

Evsiz barınaklarına, motellere ve diğer tesislere taşınan huzurevi sakinlerinin sayısı hakkında ulusal bir veri bulunmuyor. NYT’nin pandemi sırasında istemsiz taburculukla ilintili olarak 46 eyalette devlet tarafından finanse edilen 80'den fazla huzurevi ombudsmanıyla görüşerek topladığı verilere göre 18 eyaletten yirmi altı ombudsman, birçoğu evsiz sığınma evlerine olmak üzere toplam 6 bin 400'den fazla kişinin taburcu edildiğini belirtti.

Örneklerden birinde sakininin avukatına göre Connecticut'ta huzurevinde oturan bir kişiye eşyalarını toplaması ve evsiz bir sığınma evine taşınması için bir haftadan az zamanı olduğu söylendi. Philadelphia'da bir bakım evi, şizofreni hastası sakinini şehirdeki salgın sırasında kapatılan evsiz hizmetler bürosuna göndermeyi planladı.

İLGİLİ HABER

New York Şehri Evsiz Hizmetleri Departmanı verilerine göre, salgın evlerinin merkezi New York'ta, Şubat ayından Mayıs ayına kadar bakım evleri en az 27 sakinini evsiz sığınma evlerine gönderilmeye çalıştı. Ancak bu rakamların büyük ölçüde eksik olduğu tahmin ediliyor.

Bakım evlerinin sakinleri, bakımları için ödeme yapamıyorlarsa, tesisteki diğer insanları tehlikeye atıyorlarsa veya yeterince iyileşmişlerse tahliye edilebiliyorlar. Federal yasalara göre, hastaları iradelerine göre taburcu etmeden önce, bakımevlerinin sakinlere ve ombudsmanlık ofisine resmi bildirimde bulunmaları gerekiyor. Ayrıca bakım evlerinin sakinlerine destekli bir yaşam tesisi, daire ya da evsiz sığınağı gibi güvenli bir alternatif bulmaları gerekiyor. Ancak bazı evler sakinlere ayrılmaları için baskı yaparken, söz konusu durumda birçok sakin, başka seçeneklerinin olmadığını varsayıyor ve bakım evleri genellikle tahliye edilenleri kamu denetçilerine rapor etmiyor.

Anahtar Kelimeler:
Bakımevi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79