Türkiye'nin ilk işitme engelli bireyler için erişilebilirlik kılavuzu

5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunu'nda engelli birey şöyle tanımlanmaktadır: "Fiziksel, zihinsel, ruhsal ve duyusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıplarından dolayı topluma diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen birey". 

Yukarıdaki tanım ile engelli olmanın yeti yitiminden, fonksiyon kaybından değil, "tutum ve çevresel şartlardan" kaynaklandığına vurgu yapılmaktadır. Örneğin istasyonlarda sesli anonsları işitemeyen işitme kayıplı bireyler için altyazılı anons olmaması (çevresel şartların bireye uygun olmaması) işitme kayıplı bireyi etkilemekte ve "işitme engelli" yapmaktadır.

Avrupa Birliği finansman desteği ile Sivil Toplum Geliştirme Merkezi tarafından yürütülen Birlikte Yerel STÖ'ler kurumsal destek programı kapsamında bilateral biyonik kulak kullanıcısı ve İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği başkan yardımcısı olan Onur Cantimur tarafından yazılmış olan "Bizim İçin Bizsiz Asla! Sağır ve İşitme Engelli Bireyler İçin Erişilebilirlik Kılavuzu" kitabı yukarıdaki konulara parmak basıyor ve savunuculuk kavramını aşılamaya çalışmanın yanında sağır bireyler ve işitme kayıplı bireyler özelinde Türkiye'nin imzaladığı BM Engelli Kişilerin Hakları Sözleşmesi başta olmak üzere yasal hakları, sahadaki iyi örnekleri, doğru tutum ve yaklaşımları anlatıyor.

"Bizim İçin Bizsiz Asla!" diyerek karar alıcılara dezavantajlı bireyler için karar alırken sivil toplum kuruluşlarının dahil edilmesi gerektiğine de dikkat çekiyor. Erişilebilirliğin, makul düzenlemenin bir insan hakkı olduğunu vurgulayan sağır bireyler ve işitme engelliler özelinde Türkiye'de ilk ve tek olan bu kitap, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği'ne başvuru suretiyle ücretsiz olarak talep edilebiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ümran Küçüksiler 3 yıl önce

Bende işitme engelliyim hazırlamış olduğumuz Kitaba sahip olmak isterim.
Emeği geçenlere çok teşekkür ederim. Nasıl temin edeceğimi bilmiyorum.

banner78

banner79