Akülü Tekerlekli Sandalye almak isteyenler...

Sosyal güvencesi olup ta akülü tekerlekli sandalye almak isteyen vatandaşlara devlet 2018 yılı itibariyle 2.500 TL ödeme yapmaktadır. Akülü tekerlekli sandalye SGK ödemesi almak için yapılması gereken bir takım iş ve işlemler vardır. Sırasıyla özetlemek gerekirse


1-    Akülü sandalye kullanması uygundur ibareli sağlık kurulu raporu almalısınız. Örnek rapor aşağıdadır. 

akülü sandalye sgk ödemesi örnek rapor

2- Yukarda örneğini gördüğünüz raporu aldıktan sonra raporu aldığınız heyet doktorlarından birine birde “reçete” yazdırıyorsunuz. Raporda; “Ellerini kullanamayacak durumdadır. Zihinsel olarak akülü tekerlekli sandalye kullanacak durumdadır. Yürüyememektedir ve ayakta duramamaktadır.” ifadelerinin yer alması ve mutlaka bir psikiyatristin imzasının bulunması şartı aranmaktadır.


3-SGK il müdürlüğüne kimlik kartınız, reçeteniz ve raporunuzla birlikte müracaat edip reçeteyi kaşeletiyorsunuz.


4-  UBB kayıtlı medikal ürün satışı yapan bir firmaya giderek akülü sandalyenizi alıyorsunuz.

Medikalciniz satın aldığınız akülü sandalyenin faturasını vede diğer gerekli belgeleri yeniden size veriyor. Sizde bu dosyaları tekrardan SGK ya vereceksiniz. Bu işlem sonrası yaklaşık 20 ila 30 gün arası SGK geri ödemesini ürünü satın aldığınız medikal firmadan geri alabilirsiniz.

SGK’da yapılacak işlemler

Eğer kişi daha önce SGK geri ödeme kapsamında akülü sandalye almışsa SGK nın ön gördüğü 5 yıllık süre devam etmekte. Bu durumda önceden aldığınız sandalyeyi SGK ya geri iade etmeniz gerekmektedir.

Reçete ve raporu, SGK ya onaylatmadan sandalyenin ücretini ödemeyin.

Akülü sandalye firmadan teslim alınmadan önce, sandalyenin SGK ya görülüp yetkililerce incelenmesi işlemi hala devam ediyor. Ancak bu uygulama son yıllarda yetkililerce göz ardı edilmekte. Bazı illerdeki yetkililer inceleme isterken, bazı illerdekiler istemiyor.

Not: Bir önceki yazımızda manuel sandalye SGK ödemesinin nasıl alınacağını yazmıştık bakınız https://goldmedikal.com/tekerlekli-sandalye-sgk-odemesi.html

Not 2: Medikal ürünlere yapılan geri ödeme tutarları ve SUT kodları için bakınız https://goldmedikal.com/dokuman/SGK-SUT-geri-odeme-tutarlari-goldmedikal.pdf

Not 3: Standart akülü sandalyenin SUT KODU: OP1345 olup geri ödeme tutarı 2.500 TL dir. Kullanıcı her 5 yılda bir ikinci bir SGK geri ödemeli akülü tekerlekli sandalye alabilir.

SGK’DAN AKÜLÜ SANDALYE ÖDEMESİ ALMANIZ İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Sosyal güvenlik kurumu el ve kol becerilerini eksiksiz kullan kişiler için “akülü sandalye kullanması uygundur” ibaresini yazmayıp onun yerine “manuel tekerlekli sandalye kullanması uygundur” rapor yazmakta.

Dolayısıyla akülü sandalye kullanması uygundur ibareli sağlık kurulu raporu almanız için sadece ayaklarınızı değil el ve kol becerilerinizin de kısıtlı olması gerekmekte.

Peki sosyal güvencesi ve de alım gücü olmayan engelli yurttaşlar akülü tekerlekli sandalye nasıl alabilir? Bu sorunun yanıtıda şu şekilde verilebilir.

AKÜLÜ SANDALYE VEREN BAĞIŞ YAPAN YERLER

Muhtaç, güçsüz durumda olan engellilere belediyeler, kaymakamlıklar, valilikler ve de bazı dernekler akülü sandalye bağışında bulunmaktadır. Evet bu başvurularda bekleme süresi çok uzun olabiliyor verilen akülü sandalyenin kalitesi düşük olabiliyor ancak alım gücü olmayan vatandaşlar için böyle bir seçenek olduğunu da belirtmekte fayda bulduk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Süleyman Beşli 4 yıl önce

Çok faydalı bir bilgi olmuş. Çok teşekkür ederim. İnşAllah devamı gelir. Sizi günlük olarak takip edeceğimden emin olabilirsiniz. Hayırlı olsun.

banner78

banner79