Engelliler Cinsiyetsiz Değildir! "Cinsiyetli Engelli WC'leri İstiyoruz!

Başta AVM'ler olmak üzere, ortak kullanım alanlarında Engelli bireyler için yapılan WC'lerin sadece Erkek engelli bireyler için yapılması,

aynı tuvaletin hem erkek hem de bayan engelli bireylerin kullanımına sunulması engelli bayanları harekete geçirdi.

ENKADER başkanı Canan AYKANAT

Konuyla alakalı bir basın açıklaması yapan ENKADER Başkanı Canan AYKANAT, Engelli tuvaletlerin cinsiyet ayrımı gözetilmeden yapılması büyük bir basiretsizlik, tedbirsizlik ve saygısızlıktır. Biz bayan engellilerin, erkeklerle aynı tuvaletleri kullanmak zorunda bırakılmamız, kabullenebileceğimiz bir durum değildir. Engelli tuvaletlerinin cinsyet ayrımı yapılarak düzenlenmesiyle alakalı Engelli STK'ları olarak bizim mücadelesini verdiğimiz haklı bir davamızdır. Bu mücadelede hem tüm engelli bireylerden, hem de engeli olmayan hemcinslerimizden anlayış ve destek bekliyoruz" dedi.

Ortak kullanıma sunulan Engelli tuvaletlerinde hem güvenlik, hem sağlıkla alakalı ciddi sıkıntılar yaşadıklarına değinen AYKANAT; "Sayısız ihbarlar aldık bu durumla alakalı, bu ortak tuvaletler hem cinsel istismara açık alanlar, hem de fiziksel şartlar itibariyle sağlıksız yerler. Özellikle bu Pandemi sürecinde, temizliğe en çok dikkat edilmesi gereken süreçte tuvaletlerin ortak kullanım mecburiyeti sağlıksız ve bakımsız engelli tuvaletleri sorununu daha da bir önemli hale getirmiştir. Sağlıklı bireyler ve sağlıklı beyinleri biraz empati yapmaya davet ediyorum. Hanginiz kız evladınızın, yada eşinizin WC' de bir erkekle bulunmasını ister?" diyerek sadece engelli bireylerden değil, ve hatta sadece bayanlardan değil izan ve vicdan sahibi tüm vatandaşlardan destek istedi.

Engelliler Cinsiyetsiz Değildir! "Cinsiyetli Engelli WC'leri İstiyoruz! sloganıyla bir imza kampanyasına da ENKADER olarak destek verdiklerini belirten Aykanat, herkesi bu imza kampanyasını imzalamaya çağırdı.

İşte o çağrı metni;

Avrupa standartları ve Türk standartları normlarına uygun yapıldığı ısrarla vurgulanan Cinsiyetsiz Engelli Tuvaletleri ,

kadının ve erkeğin hjyen kuralları aynı olmadığı için engelli kadın olarak üretal ve vaginal sağlığını tehdit etmektedir.
Ayrıca bu tuvaletler ülkemizin dini inancı ve ahlaki değerleri ile de ölçüşmemektedir.

Tuvaletten çıktıgımızda karşımızda bir erkeğin beklediğini bilerek ve görerek ihtıyacımızı gidermek bizi oldukça rahatsız etmekdir.
Kaldıki güvenliğimiz açısından da uygun değildir. Daha önce bir çok engelli kadın arkadaşımız bu tuvaletlerde karşı cins tarafından cinsel istismara maruz kalmıştır.

Bunun örnekleri gerek görsel basında , gerek yazılı basında ve gerekse de sosyal medya da karşımıza çıkmaktadır.
Ülkemizde ki kamu kurumlarında ki tuvaletler ve kamuya hizmet veren özel sektöre bağlı alanlarda ki tüm tuvaletler KADIN/ERKEK diye cinsiyetli olarak yapılıyorken ,

Engelli kadınların cinsiyetsizleştrilmesi ülkemizin tarafsızlık ve eşitlık ilkesiyle tezatlık oluşturarak bağdaşmamaktadır.

Yapılan bu uygulamadan zaman kaybetmeksizin vazgeçilerek , konu ile alakalı normların tekrar revize edilmesini ve mevcuttaki engelli tuvaletlerinin biran önce cinsiyetli hale getirilmesini;

Saygılarımla arz ve talep ederim.

Hedefimiz 100.

Türkiye

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sema Arslan 4 yıl önce

Büyük sıkıntı... İşyetinde yaşıyorum, çözmeye çalışıyorum ne zamandır. Bireysel çabayla olamıyor malesef, sesimizi duyurmamız şart.

banner78

banner79