ENKADER’den Burulaş'a  “Engelsiz Ulaşım" ziyareti

Enkader Başkanı Canan Aykanat ,Enkader yönetiminden Deniz Şahin, Emine Atasoy, Ferit Dönmez., Enkader üyerinden Nebahat Yargıcı ve Yusuf Atasoy  Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar’ı Burulaş Genel Merkezinde ziyaret ederek engelli bireylerin Bursa’da ulaşımla ilgili yaşadığı sorunları aktardı.

Son derece samimim bir ortamda geçen görüşmede başkan Aykanat, hem Enkader üyelerinin hem de tüm engelli bireylerin toplu taşıma araçları kullanımında yaşadıkları sorunları dile getirerek Genel Müdür Çapar’dan destek istedi.

Başkan Aykanat Bursa’da engelli bireylerin toplu taşıma araçların kullanımı esnasında yaşadıkları sorunları üç ana başlık altında topladı.

Bunlar,

Birincisi, Otobüsler durağa geldiklerinde bedensel engelli bireylerin otobüse binmesi için açılması gereken engelli rampalarıyla ilgili yaşanan sorunlar.

İkincisi, bazı otobüs sürücülerinin engelli bireyleri almadan duraktan ayrılması,

Üçüncüsü de otobüs şoförleriyle engelli bireyler arasında iniş, biniş ve seyahat esnasında yaşanan tatsız diyaloglar.

Başkan Aykanat, engelli bireylerin ulaşımla ilgili yaşadıkları sorunları ENKADER üyelerinin birebir yaşadığı örnek olaylarla  Genel Müdür Mehmet Kürşan Çapar’a aktardı:

 “Otobüsler durağa geldiklerinde otobüs şoförleri, engelli bireyin rahatlıkla binebilmesi için engelli rampasını açma konusunda kimi zaman işi ağırdan alıyorlar, ya da durağa tam yanaşmayıp, engelli rampasından engelli bireyin iniş binişini zorlaştırıyorlar. Hatta öyle şoförler var ki, yanında refaketcisi olmayan engelli bireylere “ sizi bindirmek bizim görevimiz değil, nasıl binerseniz binin” diyerek arkadaşlarımızı  rencide ediyorlar. “ diyerek kimi otobüs şoförlerinin sorumsuz davranışlar içinde olduğunu aktardı.

KARŞILIKLI EMPATİ TEMENNİSİNDE BULUNULDU

Yaşanan üzücü vakaları ve engeli bireylerin yaşadığı sorunları not alan Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, “ Hem Burulaş araçları hem özel otobüsler olmak üzere bizim araçlarımızın tamamında, hem kamera hem de ses kayıt sistemi mevcut. Biz, başta engelli ve yaşlı yolcularımız olmak üzere, tüm yolcularımızla yaşanabilecek herhangi bir sorunu, şikayet gelmesi durumunda izleyip, durum değerlendirmesi yapıyoruz. Bu kamera kayıtlarını 6 ay geriye dönük saklayarak, gelebilecek tüm şikayetleri değerlendiriyoruz. Kayıtlar incelendikten sonra eğer sürücülerimizin hatalı bir hareket ya da söylemi tespit edilirse hem onları ikaz ediyoruz gerekirse cezalandırıyoruz, hem de benzer durumlarda yolcularla iletişimleri konusunda birebir eğitim veriyoruz.

Çapar söyle devam etti; “Taktir edersiniz ki, otobüs şoförlüğü son derece stresli bir meslek. Onlar da gün içerisinde araç kullanırken bir yandan trafikteki diğer araç sürücüleriyle koordinasyon sağlamaya çalışıp diğer yandan inen binen tüm yolcuların kart kullanımını, güvenliğini ve seyahat rahatlığını sağlamaya çalışıyorlar. Biz bu sürücü arkadaşların koordinasyonu sağlama noktasında yaşayabileceği olumsuz psikolojiyi öngörerek onları periyodik eğitimlere tabii tutarak hazırlamaya gayret gösteriyoruz.  Özellikle engelli ve yaşlı yolcular konusunda empati yapmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Kimi zaman bir engelli aracına binip, onlarında bir engelli birey gibi otobüse binmelerini, o zorluğu bizzat yaşayarak test etmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Elbette sürücülerimiz empati yapacak, ancak aynı empatiyi siz yolcularımızdan da şoförlerimiz için bekliyoruz” dedi.

Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, açıklamalarını şöyle devam ettirdi; “Burulaş’ta görevi devraldığımda ilk 6 ay mesaimin önemli bir kısmını engelli ve yaşlı bireylerin yaşayabileceğini öngördüğümüz sorunların çözümüne ayırdım. Araçlarımızın önemli bir kısmında engelli rampası olmasına çaba gösterdim. Şu an 85 aracımız hariç tüm araçlarımız bu donanıma sahip. En kısa zamanda bu 85 araçta da engelli rampası olması konusunda Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş’la mutabık kaldık.”

Son olarak, otobüs duraklarında bekleyen bedensel engelli bir yolcu gördüklerinde hiç durmayan şoförlerin varlığıyla ilgili şikayetlerini de aktaran Enkader yönetimi, “bizler diğer insanlardan daha hassasız daha kırılganız, burulaş şoförlerinden biraz daha anlayış ve hoşgörü bekliyoruz” diyerek temennilerini de ileterek günün anısına  Genel Müdür Mehmet Kürşat Çapar’a çiçek takdim ederek, anlayış ve desteklerinden dolayı tüm engelli bireyler adına teşekkürlerini ilettiler.

BURULAŞ'TAN JET DUYURU

Enkader Yönetiminin, "otobüs şoförleri engelli rampası açma konusunda sorumluluk almak istemiyorlar" şikayeti üzerine, Burulaş Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar jet hızıyla bir "personel duyurusu" hazırlatarak otobüs şoförlerine konuyla ilgili görev ve yükükmlülüklerini yazılı olarak bildirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79