Teşekkürler Nilüfer Belediyesi,

 İyi ki Varsın Turgay Başkan

Uzunca bir süre devam eden “evde kalın”  kısıtlamalarının gevşetilmesiyle başlayan normalleşme  süreci, evde neredeyse sıkıntıdan patlayacak olan engelli bireylere de derin bir “oh” dedirtti.

Karantina günlerinde eve tıkanıp kalan ve normalleşme sürecine en geç dahil olan çocuk, yaşlı ve engelli bireyler, hayatlarına kaldıkları yerden tekrar “merhaba”dediler.

İşte bu normalleşme sürecinin başlamasıyla ENKADER üyeleri olarak, çok daha önceden Canan Başkan'ın aracılığıyla başvurusu yapılmış, ama Corona -19 nedeniyle ötelenmiş olan “Bizim Bahçe”de 5 günlük tatil için bir araya geldik.

Bizim Bahçeyi bilenler bilir. Bilmeyenlere şöyle izah edeyim;

Nilüfer Belediyesi 2016 yılında Alaaddinbey’de , 'Bizim Bahçe Engelsiz Sosyal Yaşam Merkezi” diye bir tatil köyü kuruyor.  Resmen şehrin içinde ama, şehrin gürültüsünden ve stresinden uzak, doğal ortamda rahat bir nefes alınabilecek bir dinlenme alanı. Ve buradan sadece engelli bireyler faydalanabiliyor. %40 engelli olması yeterli. İster zihinsel engelli olsun ister ortepedik, isterse görme yada işitme engelli olsun; engelli bireyler yakınlarıyla beraber gelip burada kalabilicekleri harika bir yer.

Bizim Bahçe Evleri, fiziksel özellikleri ile tüm engel gruplarının kullanımına uygun 54 metrekarelik tek katlı 7 adet evden oluşuyor. Evlerde bulunan mutfak dolapları ve tezgâh yükseklikleri, banyo ve tuvaletler evrensel tasarım kuralları çerçevesinde ortopedik engelli bireylerin kolaylıkla kullanımına uygun. Etrafı çevrili, 7/24 kapısında güvenlik görevlilerinin bulunduğu son derece güvenli bir alan.

“Bizim Bahçe” nin Tatil Köyünden Hiçbir Farkı Yok

İşte biz de Enkader ailesi olarak önceki hafta  5 günlük tatilimizi burada geçirdik. Korono Virüs sebebiyle içeriye alınırken her bir misafirin ateş ölçümü yapıldı girişte. Sonra içerisinde bir evin içinde bulunması gereken her eşyanın olduğu evlerimize girdik. Toplam 7 ev var ve biz 7 aileyiz. Altta resimde de gözüktüğü gibi, evler tek katlı, birbiriyle yapışık olmayan ama uzakta olmayan son derece şirin evler. Mutfakta çataldan kaşığa, tencereden tavaya, çaydanlıktan cezveye her şey var. Fırın var, ocak var, buzdolabı var. Gelirken sadece yiyeceğini içeceğini ve kişisel eşyalarını alıp gelmen yeterli yani. Amerikan mutfak şeklinde yapılmış evler. Mutfağa tv ve klima koymuşlar, Bir klima da yatak odasında var. Kışın üşümüyorsunuz burada yazın da terlemiyorsunuz. Yatak odasında 3 tek kişilik yatak var. İhtiyaç durumunda 4.kişi içeride yatak olabilen kanepede yatabiliyor. Yine içeride eşyaları koymak için elbise dolabı, masa, sandalye, sehpa bulunuyor.  Banyosu gayet kullanışlı, geniş ve temiz. Sürekli sıcak su var.

Her bir evin önünde bir varenda var. İçeri tıkılıp kalmak zorunda değilsiniz. Kahvaltınızı da, öğle ve akşam yemeğinizi de burada yiyebiliyorsunuz. Elbette en keyifli kısmı, çayı demleyip varendada etrafın yeşilliğini izlerken çayını yudumlamak.

Hemen 1 km ileride Özdilek AVM var. Hani şu İzmir yolundaki Özdilek AVM. Her türlü ihtiyaçlar için buraya gidip gelmek gayet kolay. Elbette günlük ihtiyaçları temin edebileceğiniz daha bir sürü, market, fırın, vs var. Dedik ya, şehrin içinde bir dinlenme tesisi diye. Her şeye ulaşım kolay. O kadarki, evde kedinize yemek vermeniz mi gerekiyor, şehirde halletmeniz gereken bir işiniz mi var?  çıkın gidin işinizi halledin gelin hepi topu bir iki saatte tekrar Bizim Bahçe’desiniz.

Günlük Alışveriş için AVM oldukça yakın

Elbette oraya koca gün evde oturmaya gidilmiyor. Ortak kullanım alanları var. 7 aile toplanıp burada muhabbet ediyor, çay-kahve içiyor, oyunlar oynayıp, gönüllerinde güzel vakit geçirebiliyor. Ayrıca, engelli bireylerin kullanımına uygun oyun grupları, açık alan spor aletleri, mini spor sahası ve yürüyüş yolu ve refleksolojiye göre yorumlanmış ayak haritalarının yer alacağı sağlıklı yürüyüş alanı bulunuyor. Burada hem büyükler için hem küçükler, hem de engelli birey ve engelli yakınları için “sıkılmak” neredeyse imkansız.

En çok ta hava kararınca güzelleşiyor buralar. Ortak alanda muhabbetler daha bir koyulaşıyor. Okey masaları kuruluyor, tavla partileri düzenleniyor, gecenin ilerleyen saatlerine kadar şarkılar türküler gırla gidiyor.

5.günü sonunda mekanı terkediyoruz. 2 gün boyunca yeni geleceek olan misafirler için hazırlanacak evler.

Temizlik yapılacak, çarşaflar ve havlular değiştirilecek, kap kacak yıkanacak, dezenfekte edilecek, ve yeni misafirlerini ağırlamak üzere hazır edilecek.

Tam 52 hafta boyunca, her hafta 7 aile misafir edilerek bu döngü devam ediyor.

Son söz Başkanlara;

Önceki dönem Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Mustafa Bozbey, ve şu anki Nilüfer Belediye Başkanı Sayın Turgay Erdem;

Çok teşekkür ederiz, bizim için hayatı kolaylaştırdığınız için,

Bizlerin de tatil yapmamıza olanak tanıdığınız için,

Kusursuza yakın bir tatil alanı hazırladığınız için.

Ve bir teşekkür de Enkader Başkanı Canan Aykanat'a,  bu tatili organize ettiği için.

 İyi ki varsınız…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Musa Ulusoy 4 yıl önce

Çok güzelmiş. Özendim.
Bizim kırıkkalede böyle bir imkan yok açıkçası.
Varsa da ben hiç duymadım.

banner78

banner79