2023 yılı engelli özel eğitiminin destek ücreti belli oldu

Engellilere bireysel eğitim destek miktarı belli oldu. Engelli bireylere verilen destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı, KDV hariç, bireysel eğitim için aylık 2 bin 421 liradan 3 bin 147 liraya, grup eğitimi için aylık 678 liradan 881 liraya yükseltildi.Engellilere bireysel eğitim desteği aylık 3 bin 147 lira oldu Özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylere verilen destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı, katma değer vergisi (KDV) hariç, bireysel eğitim için aylık 2 bin 421 liradan 3 bin 147 liraya, grup eğitimi için aylık 678 liradan 881 liraya yükseltildi.Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "2023 Yılı Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Tutarlarına İlişkin Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Temmuz 2023'ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.Buna göre, özel eğitim okulları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde engelli bireylere verilen destek eğitiminin bütçeden karşılanacak kısmı, KDV hariç, bireysel eğitim için aylık 2 bin 421 liradan 3 bin 147 liraya, grup eğitimi için aylık 678 liradan 881 liraya çıkarıldı.

ÖZEL EĞİTİM DESTEĞİ NEDİR?

Özel eğitim desteği, özel eğitime ihtiyaç duyan bireylere, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak özel eğitim okulları veya özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde verilen eğitim hizmetlerinin bir kısmının Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanmasıdır.Özel eğitim desteği, engelli bireylerin bireysel yeteneklerini geliştirmelerine, topluma uyum sağlamalarına ve bağımsız yaşam becerileri kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlar.

ÖZEL EĞİTİM DESTEĞİ NASIL ALINIR?

Özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler, öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı rehberlik ve araştırma merkezlerine başvurarak özel eğitime uygunluk belgesi almalıdır.Bu belge ile birlikte özel eğitim okulları veya özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden hizmet almak isteyen bireyler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan "Özel Eğitime İhtiyaç Duyan Bireylere Verilecek Eğitim Desteği Başvuru Formu"nu doldurarak başvuru yapabilirler.

Başvuru sonucunda uygun görülen bireyler, özel eğitim desteği almaya hak kazanır.

ÖZEL EĞİTİM DESTEĞİ NE KADAR?

Özel eğitim desteği, bireysel veya grup eğitimi şeklinde verilir. Bireysel eğitimde, bir öğrenciye bir öğretmen tarafından verilen eğitimi; grup eğitiminde ise en fazla 5 öğrenciye bir öğretmen tarafından verilen eğitimi kapsar.

Özel eğitim desteği tutarları, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir ve Resmi Gazete’de yayımlanır.

2023 yılı için özel eğitim desteği tutarları şöyledir:

Bireysel eğitim için aylık 3 bin 147 lira (KDV hariç)

Grup eğitimi için aylık 881 lira (KDV hariç)

Bu tutarlar, özel eğitim okulları veya merkezlerinin talep ettikleri ücretin tamamını karşılamayabilir. Bu durumda, aradaki fark engelli birey veya velisi tarafından ödenir.

ÖZEL EĞİTİM DESTEĞİ KİMLERE VERİLİR?

Özel eğitime ihtiyaç duyan bireyler, aşağıdaki kategorilerde sınıflandırılır:

- Zihinsel engelliler

- Görme engelliler

- İşitme engelliler

- Dil ve konuşma güçlüğü çekenler

- Bedensel engelliler

- Üstün zekalılar

- Özel öğrenme güçlüğü çekenler

- Otizm spektrum bozukluğu olanlar

- Davranış ve uyum güçlüğü çekenler

Bu kategorilerden herhangi birine dahil olan ve özel eğitime uygunluk belgesi alan bireyler, özel eğitim desteği almaya hak kazanır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79