Engelli indirimleri nelerdir? Fatura, KDV, ÖTV, konut vergisi, toplu taşıma...

Ülkemizde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından başta engelli bireyler olmak üzere, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza da birçok farklı kalem altında sosyal yardımlar yapılmaktadır. Eğitim, yakacak, yiyecek, giyecek ve ulaşım gibi temel ihtiyaçların giderilmesi için destek veren bakanlık, engelli bireyler için belli başlı faturalarda da destek sağlamaktadır.

Engelli bireylerin yaşamını idame ettirebilmek için çalışamayacak durumda olması halinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın daha kapsamlı destek paketleri de bulunuyor. Kişilerin engel oranına göre yararlanabildiği fatura indirimleri ise hemen hemen tüm fatura kalemlerini kapsamaktadır. Elektrik ve doğal gaz tüketimi için engelli bireylere fatura indirimi uygulanırken aynı zamanda GSM operatörlerinde de belli oranda indirimler bulunuyor.

Engelli indirimleri nelerdir? Fatura, KDV, ÖTV, konut vergisi, toplu taşıma...

ENGELLİ BİREYLERE HANGİ FATURALAR İNDİRİMLİ OLUYOR?

Engelli bireylerin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından indirim sahibi olabildiği faturalar şunlardır;

  • Elektrik faturası
  • Su faturası
  • Doğalgaz faturası
  • GSM operatörleri
  • ÖTV muafiyeti
  • KDV muafiyeti
  • Konut vergisi muafiyeti

İNDİRİMLİ FATURADAN YARARLANMA ŞARTLARI NELERDİR?

Engelli bireylerin elektrik ve su faturası gibi diğer faturalarda da indirimden yararlanabilmesi için engel oranının yüzde kırk ve üzerinde olması gerekir. Yüzde kırkın altında engel oranına sahip bireyler, bu indirimlerden yararlanamamaktadır. Su faturası indiriminden yararlanmak isteyen kişiler, en az yüzde otuz oranında bir indirim hakkında sahip olduğunu bilmelidir. Ev sahibi, kiracılar ve lojmanlarda oturan engelli bireylerin hepsinin bu indirimden yararlanma hakkı bulunur.

Su indiriminin yanı sıra elektrik ve özel televizyon yayınları sunan firmalarda da aynı şekilde engelli bireyler için indirimli tarifeler bulunur. Öte yandan büyük GSM firmalarında da yine engelli bireylere özel tarifeler yer almaktadır.

Engelli indirimleri nelerdir? Fatura, KDV, ÖTV, konut vergisi, toplu taşıma...

ENGELLİ BİREYLERE TOPLU TAŞIMA İNDİRİMİ

Engelli kimlik kartına sahip olan bireyler için fatura desteklerinin yanı sıra farklı sosyal yardım destekleri de verilmektedir. Bunlardan biri de engelli bireylerin toplu taşıma hizmetinden ücretsiz olarak yaralanabilmesidir. Tüm resmi ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesinde hizmet veren trenler engelli bireyler için ücretiz ulaşım desteği vermektedir.

Engelli bireylerin ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilmesi için engelli kartına sahip olması gerekir. Öte yandan engelli bireylerin tüm iç ve dış hat uçuşlarında da yüzde yirmi oranında indirim hakkı bulunur.

ENGELLİ BİREYLERE KONUT VERGİSİ MUAFİYETİ

Engelli bireylere sunulan ayrıcalıklardan bir diğeri ise konut vergisi muafiyetidir. İki yüz metrekareden küçük, tek konutu olan engelli bireyler bu konutları için emlak vergisi ödememektedir. Bunun yanı sıra engelli bireylerin konut alma sürecinde de devlet tarafından belli başlı destekler sunulmaktadır.

Emlak vergisi muafiyetinin yanı sıra TOKİ tarafından inşa edilen ve proje kapsamında hedeflenen konut sayının yüzde beşi de engelli bireylere ayrılmaktadır. Engelli bireyler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi ve engelli raporu ile ilgili mercilere başvurarak kura neticesinde TOKİ’den konut sahibi olabilmektedir.

Engelli indirimleri nelerdir? Fatura, KDV, ÖTV, konut vergisi, toplu taşıma...

ENGELLİLERE KDV VE ÖTV İNDİRİMİ

Engelli bireylere yönelik yapılan indirim ve muafiyetler fatura, vergi, araç ya da ev alımlarında da geçerli oluyor. Engelli bireylere sunulan ayrıcalıklar arasında KDV ve ÖTV indirimi de yer alıyor. Bu bireylerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilen her türlü araç, gereç ve özel bilgisayar programları KDV’den muaf tutulmaktadır. Öte yandan belli bir engel oranının üzerinde olan bireyler, MTV muafiyetine de sahip olmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79