Hollanda'da bir okul, görme engelli çocuklar için özel çikolata harfler geliştirdi
banner70

Rotterdam’da özel eğitim veren bir okul grubu, görme engelli ve az gören çocuklara yönelik üzerinde Braille alfabesine göre harfler bulunan çikolatalar geliştirdi. Çocuklar isimlerinin baş harflerini çikolataya dokunarak okuyabilecek.

Öğrencilerinin kendi çikolata harflerini okuyabilmelerinin ne kadar güzel olacağını düşünen Visio Onderwijs Rotterdam'dan bir anaokulu öğretmeni, bu çocukları sevindirecek bir fikrin geliştirilmesini sağladı. 

Öğretmen ilk olarak, görme engeli bulunan ve az gören çocuklar için eğitimi daha erişilebilir hale getirecek araçlar geliştiren uzmanlık merkezi Visio'nun 3D ekibi ile görüştü. Braille alfabesiyle yapılan çikolata plakasının mümkün olup olmadığını soran öğretmen, 'Yapılabilir' yanıtını aldı.

Royal Visio'nun eğitim direktörü Marcel Janssen bu girişimi, 'Ve sonra her şey başladı' diyerek açıkladı. Janssen, bu hafta Salı günü beş Visio okulunda eğitim alan iki yüz öğrenciye Braille alfabesi ile yazılmış kendi çikolata harflerini dağıttıklarını belirtti.

Tam anlamıyla katılım sağlamak 
Amaçlarının, görme engelli çocukların olabildiğince normal eğitime dahil olmalarını sağlamak olduğunu belirten Janssen, bu çocukların yaklaşık yüzde sekseninin normal okullara gittiğini belirtti, “Ancak bu okullarda sunulan eğitim, bu özel grup için her zaman erişilebilir değil” dedi.

Janssen bugün Visio okullarındaki çocukların dağıtılacak Braille harfleri ile üretilmiş çikolata harflerden haberdar olmadığı için büyük bir sürprizle karşılaştıklarını dile getirdi. 

braille alfabesinde çikolata harf kalıpbraille alfabesinde çikolata harfler 01

Braille alfabesi nedir?
Braille, görme engelli insanlar için özel bir yazıdır. Harfler, sayılar ve diğer noktalama işaretleri dokunsal nokta desenlerinden (kabartma) oluşur. Noktalar, görme engelli kişiler tarafından parmaklarını üzerlerinde kaydırarak okunabilir.

Yazı on dokuzuncu yüzyılda kendisi de 3 yaşından beri kör olan Fransız Louis Braille tarafından geliştirilmiştir. 
Braille 1854'ten beri resmi olarak bir alfabe olarak kayıtlıdır. Farklı dillerin kendi braille alfabeleri vardır. Ayrıca uluslararası bir braille alfabesi de bulunmaktadır.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Koninkelijke Visio

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79