Kamudaki engelli kotası yüzde 6’ya çıkarılsın

Engelliler Konfederasyonu, Elektronik Kamu Personeli Seçme Sınavına (EKPSS) giren ve atama bekleyen engellilerin durumuna dair basın toplantısı düzenledi. Engelliler Konfederasyonu Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Konfederasyon Başkanı Mustafa Özsaygı, çalışma ve istihdam hakkının engelsiz ve bağımsız yaşamın en önemli şartlarından biri olduğunu belirtti.

Engellilerin insan ve yurttaş onuruna yakışır bir yaşam kurması için erişilebilir kamu hizmetleri ve engellilere çalışma, istihdama ilişkin hakların tanınması ve uygulanmasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Özsaygı, Anayasa’nın 10’uncu ve 90’ıncı maddelerini, Birleşmiş Milletler Engelli Haklarına İlişkin Sözleşmeyi hatırlattı. Özsaygı, engelli haklarına ilişkin mevzuatları gereğince engellilerin tüm çalışma haklarının tanınması ve uygulanması çağrısı yaptı.

200 BİN ENGELLİYE 2005 KADRO 

2018 ve 2020 yıllarında yapılan EKPSS sınavından sonra yaklaşık 200 bin engelli kamu personeli adayının atanmayı ve bir iş bulmayı beklediğini dile getiren Özsaygı, “Engelliler için açılan 2005 kişilik kadro bizleri oldukça üzmüştür. Sadece kamuda yaklaşık 8 bin kontenjan açığı varken bunun dörtte biri kadar alım yapılması kanunun açıkça ihlalidir. 2021 EKPSS sonuçlarına göre; 62 bin 311 kişi işe yerleşmek amacıyla tercih yapmış ancak sadece bin 961 kişi kamuda işe yerleşebilmiştir. Biz engelliler, yasaların ve Anayasanın tanıdığı istihdam hakkımızın gereği olarak kamuda,  niteliklerimize uygun işlerde istihdam edilmek istiyoruz” diye konuştu. 

ATAMA TALEBİ

Yıllardır atama bekleyen yüzbinlerce engellinin Haziran ayında en az 10 bin atama yapılması ve kamudaki engelli kotasının yüzde 6’ya çıkarılması talebini aktaran Özsaygı, engellilerin istihdam ve yoksulluk sorununu kısmen hafifletecek olan bu taleplerin tüm engellilerin ve engelli ailelerinin ortak talebi olduğunu ifade etti. Pandemi sürecinde çok sayıda engelli bireyin işini kaybettiğini söyleyen Özsaygı, “Bu süreçte özel sektörde iş bulması güç olan, daha fazla yoksullaşma riski altında bulunan ve hakları Anayasa ile koruma altına alınmış engellilerin istihdamı sosyal hukuk devletinin bir gereği olacaktır. Yapılacak olan atamalarda eğitim durumları göz önüne alınarak nitelikli kadrolar açılmasını ve adaletli kadro dağılımı yapılmasını istiyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79