OHAL'de ihraç edilen 2 bin engelli, Adalet Bakanı Gül'e soruldu

Kamuda OHAL döneminde görevinden ihraç edilen 2 bin engellinin durumunu Meclis gündemine taşıyan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e “KHK’li engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi için hangi politikaları uygulayacaksınız?” diye sordu.

20 Temmuz 2016'da başlayan ve 24 ay süren OHAL döneminde çıkarılan 15 KHK ile 136 bin kamu çalışanı kamudaki işlerinden ihraç edildiğini hatırlatan Muazzez Orhan, “Bu kapsamda yaklaşık 2 bin engelli çalışanın da ihraç edildiği bilgisi KESK ve Türkiye Engelliler Konfederasyonu tarafından kamuoyuna açıklanmıştır. Aradan geçen yaklaşık 5 yıla rağmen OHAL komisyonu ve idari yargı yollarıyla ihraçlar ve engelli ihraçlar hakkında net hukuki bir hüküm verilmemiş ve on binlerce kişi mağdur edilmiştir” ifadelerini kullandı.

Engelli İhraçların özgün durumlarını ve karşı karşıya kaldıkları adaletsizliği Meclis gündemine taşıyan Orhan, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması için soru önergesi verdi. Orhan, Bakan Gül’e şu soruları sordu:

  1. OHAL döneminde çıkarılan KHK’lerle kamu emekçileri içerisinde engelli, süreğen hastalığı olan ve 60 yaş üzeri olan kaç kişi KHK’ler ile ihraç edilmiştir?
  2. Engelli ihraçlar içerisinde gözaltına alınan, tutuklanan, hüküm giyen kişi sayısı kaçtır?
  3. Ağır engelli tutuklu ihraçlara yönelik özbakım için destek sağlanmakta mıdır? Öz bakımını sağlayamayan engelli tutuklu ihraçlara refakatçi desteği sağlanmakta mıdır?
  4. Özbakım becerisini yitiren engelli ihraçların tahliyesine yönelik bir planlama yapılmakta mıdır?
  5. Engelli ihraçların kitap, gazete vb. haklarını sağlayacak Braille ve işaret dili materyalleri sunulmakta mıdır?
  6. Engelli ihraçların yaşam hakkının korunması amacıyla hükmün geriye bırakılması veya diğer adli kontrol hükümleri için bakanlığın bir girişimi olacak mıdır?
  7. Engelli ihraçlar için 5275 sayılı yasanın 16. Maddesinin uygulanması için bir çalışma başlatacak mısınız?
  8. Türkiye’nin BM Engelli Haklarına İlişkin Sözleşme ve ilgili ihtiyari protokol şartlarını yerine getirmesinde Adalet Bakanlığının yapması gerekenler nelerdir?
  9. Korona ve cezaevi koşullarında Engelli İhraçların yaşam hakları için güvence sağlayabiliyor musunuz? Engelliliğin yanı sıra hastalıkları da olan bir mahpusun cezaevi koşullarında kalamayacağının anlaşılması için hangi şartların oluşması beklenmektedir?
  10. Avrupa Cezaevi Kurallarının “özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese, insan haklarının gerektirdiği gibi saygılı davranılmalıdır” ilkesi engelli ihraçlar için de geçerli midir?
  11. KHK’li engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesi için hangi politikaları uygulayacaksınız?
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79