“Otizm Eylem Planı’nı çok önemsiyoruz”

Kanal 3’te Gökhan Bızıkçı’nın sunduğu Bizi Engelsiz Sayın programına konuk olan Afyonkarahisar Otizm Derneği Başkanı Fatma Kilci Kavas, yapılan çalışmaları anlattı.

Kavas, “2022 yılında hazırlanan otizm eylem planı var. Aslında biz bunu bu sene çıkmasını bekliyorduk. Ama sene doldu muhtemelen 2024’e kaldı. Otizm Eylem Planı bizim çok önemsediğimiz bir plan ve ikincisi çıkıyor. Hiçbir engel alanında ikinci bir eylem planı hazırlanmıyor. Bakanlığında bu konuda çok önemsediğini biliyorum. Yani bununda alt 9 başlığı var. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıyla daha çok bu otizm eylem planı çalışmaları son dönem üretilen sosyal hizmet projesi bakım evleri yine gündüz bakım evleriyle ilgili çalışmalar yürütülmekte gündüzlü bakım evleri de çok önemli neden çünkü anne hastalandığı vakit çocuğunu güvenli bir yere bırakıp hastaneye gidebilmeli” diye konuştu.  Kavas, “Çocuğunu güvenli bırakacağı bir yer olmadığı zaman ya da gün içerisinde pazarını yapamıyor. İşte ihtiyaç acil ihtiyaç bir yere gitmesi gerekiyor gidemiyor. Ve bütün bu işlerinde aksamalara neden oluyor. 18 yaş üstü bu çocukları konu komşuya da bırakamıyorsunuz. Özel çocuk akrabalarda her zaman size destek olmuyor. Bazılarının aileleri bile uzaklaşıyor ailelerin otizmli çocukları var diye dolayısıyla gündüzlü bakım evleri çok önemsediğimiz bir konu bunu hep bakanlıkla da dile getiriyoruz. Bir an önce 81 ilde aktif bir şekilde açılması lazım açılan iller var. Ama Afyonkarahisar’ımızda da inşallah önümüzdeki dönem ben açılacağını biliyorum. Şu an Gaziantep’te, Mersin’de, Ankara’da İstanbul’da var diye biliyorum. Ama açılmaya devam ediyor. Manisa’da bir Otizm Gündüzlü Otizm Bakım Merkezimiz var. Bu tip açılan yerlerinde faydasını olduğunu söylüyor. Aileler yani aile bakanlığı kontrolünde olduğu için güvenli yerler gün içerisinde bırakıyor. Orada da atölyeler var. Çocuklar o atölyelerde vaktini geçiriyor” diye konuştu.

KAVAS, ENGELLİLERİN TALEPLERİNİ SIRALADI

Kavas engellilerin taleplerini sıralayarak,  “Gündüzlü Bakım Evleri Projesi Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yapıyor. Afyonkarahisar’ımız termal tesislerin bol olduğu bir şehir, engellilere yönelik bir termal havuzunda oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Sportif etkinlikler için özel engelli parkları yapılmalı diye düşünüyorum. Artık engelli bireylerinde vakit geçireceği sosyal tesislerin ve alanların 2024 yılında artışına da niyet edelim” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79