Yüzde 78 engelli tutuklu bacaklarını kaybedebilir

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutukluların durumuna dikkati çekmek için gerçekleştirdikleri eylemlerinin 392’nci haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde açıklama yaptı. “Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslara serbest bırakılsın” pankartının açıldığı açıklamada İHD Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen okudu. Eylemde Urfa Siverek T  Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ağır hasta tutuklulardan Nurettin Başaran’ın durumuna dikkat çekildi.

‘AYAKLARI KANGREN OLDU’

Başaran’ın tutuklanmadan önce trafik kazası geçirdiğini ve sırtındaki zedelenmeden dolayı belden aşağısının tutmadığını söyleyen Çevirmen, 78 engelli durumuna geldiğini aktardı. Başaran’ın ayaklarındaki şişliklerden kaynaklı ayak bileklerinden anjiyo olduğu bilgisini veren Çevirmen, “Yoğun ağrılar çekmekte olan hasta koltuk değneği ile dahi hareket edemez hale gelmiştir. Parmaklarının düzleşmesi için atel talep etmesine rağmen bu talebi hiçbir zaman yerine getirilmemiştir. Sol ayağının üç parmağı bu sebeple kangren olup çürümeye başlamıştır” dedi.

İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR

Başaran’ın durumunun ağırlaşması üzerine Urfa Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını ve bükülen parmaklarının tamamının kesileceğinin söylendiğini aktaran Çevirmen, “Mahpus, atel talebini yenileyip parmaklarının kesilmesini reddetmiştir. Parmaklarına atel takılmaz ise her iki ayağını ve bacağını kaybedebilir. Başaran, ağır hastalıkları sebebiyle sürekli hastaneye gidip gelmektedir. Her gidişi sonrasında karantina koğuşunda tek başına veya tanımadığı kimselerle tutulmakta, ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan mahpus tuvalete bile sürünerek gitmek zorunda kalmaktadır” ifadelerinde bulundu.

YAŞAM HAKKI İHLALİ

Başaran’ın prostat kanseri başlangıcı olduğunu ve vücudunun çeşitli yerlerinde şişlikler olduğunu da  ifade eden Çevirmen, “Başaran’ın biran önce tahliye edilmesi gerekmektedir. Yaşam hakkı ihlal edilmektedir. Tahliyesi sağlanarak ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tedavisi başlatılmalıdır. Mahpusların yaşamış olduğu sağlığı olumsuz etkileyen tüm sorunlar kalıcı bir şekilde çözülünceye kadar taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz” çağrısında bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79