Zihinsel engelli kadını noter huzurunda dolandırdılar

Batman’ın Gercüş ilçesinde, AK Parti İlçe Başkanı Şefik Öner’in kardeşi Ferit Öner’in de aralarında bulunduğu 5 kişinin birçok kişiyi dolandırdığı belirtildi. Mağdurların suç duyuruları üzerine Gercüş Cumhuriyet Başsavcılığı şüpheliler hakkında dava açılması talebiyle 23 Mart’ta fezleke hazırladı. Dava açılması için Midyat Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilen fezlekede Ferit ve Mehmet Tevfik Öner kardeşler, Turgut Başçı, Erhan İlbasan ve Hasan Tutuş şüpheli olarak yer alırken, müştekiler arasında ise Kerem Uğurtay, Zekeriye Yıldırım, İbrahim Halil Özmen ve zihinsel engelli olan Resmiye Özmen bulunuyor. 

Fezlekede 5 şüpheli “Kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle dolandırıcılık”, “Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık”, “Resmi belgede sahtecilik” ve “Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ile suçlanıyor. 

Edinilen bilgilere göre, Ferit Öner Gercüş merkezde yaşayan 72 yaşındaki zihinsel engelli Resmiye Özmen adına kayıtlı Pınarbaşı Mahallesi’ndeki 11 dönümlük araziyi noter huzurunda parmak bastırma suretiyle üzerine devraldı. Resmiye Özmen’in çocuklarının itirazı üzerine ise olay adli mercilere taşındı.  

‘DOLANDIRILDIK’

Remziye Özmen’in oğlu İbrahim Halil Özmen, Başsavcılıkta verdiği ifadesinde 173 ada 20 parselde kayıtlı olan taşınmazın annesine ait olduğunu, annesinin okuma ve yazma bilmediğini, Ferit Öner ve arkadaşı Hasan Tutuş isimli şahısların annesinden noterde parmak bastırmak suretiyle aldıkları vekaletname ile araziyi başkasının adına devrettikleri, konuyu annesine sorduğunda ise tarlanın satışından haberdar olmadığını anladığını ifade etti. 

Resmiye Özmen’in eşi Ahmet Özmen ise, arsanın satışına ilişkin kendilerine herhangi bir bilgi veya para verilmediğini, psikolojik sorunları bulunan eşinin hafıza kaybı yaşadığını ve bu durumundan faydalanılarak dolandırıldıklarını anlattı.

ATK RAPORU 

Bu suç duyuruları üzerine savcılık tarafından Resmiye Özmen’in dair akıl sağlığının belirlenmesi için talep edilip, Batman Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan raporda, “2010 yılından itibaren çok sayıda psikiyatri girişinin mevcut olduğu, kişide fiil ehliyetini müessir ve kişide şuur ve hareket serbestisi ile olayları kavrayıp onlardan sağlıklı sonuçlara varabilme yeteneğini ortadan kaldıracak mahiyet ve akıl hastalığının saptandığı” bilgileri yer aldı. 

1 MİLYON TL’YE SATTI

Hazırlanan fezlekede savcılığın, Resmiye Özmen’in okuma-yazma bilmemesinden ve algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanan şüpheli Ferit Öner’in araziyi anlaştığı noter katibi Erhan İlbasan üzerinden devraldığı yönündeki değerlendirmeleri yer aldı. 

Vekâletnamenin devrinin ardından Öner’in, Özmen’in arazisi ile birlikte başka arazileri 1 Milyon TL karşılığında Turgut Basçı isimli kişiye sattığı kaydedildi.

AKP’DE BULUŞTULAR 

Fezlekede ayrıca şüpheli Ferit Öner’in ucuz arazi alma vaadiyle Zekeriya Yıldırım adlı bir yurttaşı dolandırdığı bilgisi de yer aldı. Bilgilere göre şüpheli Öner, tapusu yaşamını yitiren Zeki Sevik’in üzerinde olan 256 ada 38 parsel numaralı taşınmazı Sevik ailesinden habersiz Zekeriya Yıldırım’a satmaya çalışıp, 3 bin 500 Euro kaparo aldı. Birlikte araziyi dahi dolaşan Yıldırım ile Öner, daha sonra ağabeyinin başkanı olduğu AKP ilçe binasında bir araya gelerek arazinin tam fiyatı konusunda uzlaşmaya çalıştı. 

ARAZİSİNİ SATMAYA ÇALIŞTI

Bu durumdan daha sonra haberdar olan Sevik ailesi, Ferit Öner hakkında suç duyurusunda bulundu. Fezlekede müşteki Yıldırım’ın iradesini fesada uğratmak suretiyle dolandırıcılık yaptığı değerlendirilmesinde bulunarak Öner’in “nitelikli dolandırıcılık” suçundan yargılanması istendi.

MİLYONLAR

Ferit Öner’e yöneltilen suçlamalar sadece bunlarla da sınırlı değil. Hazırlanan fezlekede Ferit Öner ve kardeşi Mehmet Tevfik Öner’in, Gercüş ilçe merkezinde ‘Gercüş Emlak’ isimli işyerinin işlettikleri, arazi alım-satım işi yaptıkları ve ucuz fiyata arazi alma vaadiyle kandırdıkları Kerem Uğurtay ve Hasan Tutuş isimli kişilerden farklı tarihlerde 1 Milyon 375 TL ödeme aldıkları ve 845 bin TL çek tahsil ettikleri kaydedildi.

Fezlekede şüpheliler Ferit ve Mehmet Tevfik Öner kardeşlere dair “Fikir ve eylem birliği içerisinde hareket ederek öncelikle kendilerine sermaye sağlayabilecek kişileri buldukları, bu kişilere sermaye verdikleri taktirde ucuz ve uygun fiyata arazi bulabilecekleri, istedikleri taktirde ana para ile kar payı, istenildiği taktirde satıma ilişkin vekaletname verebilecekleri hususunda ikna etkileri, sağladıkları güven temini sonrasında ise müştekilerden ikinci kez sağladıkları paraları uhdelerine geçirerek menfaat temin ettikleri, eylemlerini sistematik bir şekilde gerçekleştirildikleri” değerlendirmelerinde bulunuldu.

Fezleke şüpheliler hakkında Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmak üzere Midyat Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79