Soru: 1.derece vergi indirimi geldi. Geriye dönük 7 aylık aradaki farkı nasıl almam gerekiyor?

Cevap: Vergi idaresine iade talepli bir dilekçe ile başvurun, red halinde veya 2 ay cevap gelmezse üst makam başvurusu yapmalısınız, oradan da red gelirse veya 2 ay cevap gelmezse vergi mahkemesine dava açılmalıdır.

******************

Soru: Ben şuan çalışıyorum, vergi indirimim 8 ayda geldi geçmiş ayları almak için işyerinden herhangi bir yazı almak gerekli mi?

Cevap: İşveren vergi sorumlusu sıfatı ile sizin ödemeniz gereken vergiyi, adınıza idareye yatırır. Somut olayda sizin hukuken ödememeniz gereken vergiyi geri almak için vergi idaresine sizin başvurmanız gerekir.

******************

Soru: 3. derecedekiler de bu mevzuattan yararlanabiliyor mu?

Cevap: 3 derece de aynı ayrı başvurabilirler.

******************

Soru: SGK kontrol muayenesi sonrası oranı düşen engellinin yaşlılık aylığını durduruyor, yapılabilecek bir şey var mı?

Cevap: Emekliliğe başvuru zamanında belirlenen ve kurumca da kabul edilen ve emeklilik işlemine esas alınan engel durumunu tevsik edici belgenin kabulü hukuka uyar olandır tezi ile kurum işleminin iptali için İş mahkemesinde dava açılmalı diye düşünüyorum, esasen kontrol muayenesinin varlık sebebi maluliyeti sebebiyle çalışma engeli olan emeklinin çalışması durumunda idareyi yanıltıp yaşlılık aylığı almasına mani olma ilgilidir, vergi indirimi yazısı ile emekli olan için zaten bir çalışma yasağı da söz konusu değildir.

Bir vatandaş diyor ki: "Hocam benim de çocuk otizmli, yüzde 80 raporu var %90’ı vermediler. Aynı şekilde kendini idame ettirecek, toplu taşım araçlarına binecek durumu olmadığı halde ÖTV vermiyorlar. Ben de anlamış değilim, ortada çok büyük haksızlık var dua edelim iktidar bu yanlışlıktan bir an önce döner."

Engelli yurttaşlara yönelik pozitif ayrımcılık kapsamında tanınan bazı hak ve imtiyazlara yönelik yasal düzenlemelerde temel mantık, engel, kişiyi neyden mahrum bırakıyorsa, ona yönelik düzenleme yapılması olmalıdır.

*Çalışma gücü kaybı

*Eğitim

*Bakım

*Ulaşım

*Rehabilitasyon

*Tedavi gibi her bir engelli için, kişisel durumu neyi gerektiriyorsa, o yönde düzenlemelere yönelmek isabetli olacaktır.

Örneğin:

Ulaşım için, engel durumu kendi başına ulaşım ihtiyacını karşılayamayan engelliden özel tüketim vergisi veya KDV bağışıklığı aynı bir kalemde düzenlenmeli,

Çalışma gücünü belli bir oranda kaybetmiş engelliye yönelik vergisel imtiyazlar ayrı bir başlıkta ele alınmalı,

Bakım yardımı alması gereken engelli için daha farklı bir mekanizma işletilmeli.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79