Son dönemlerde otizm tanısında çok yüksek oranda bir artış görülmektedir. Haliyle, aileler de otizme hazır olabilmek için anne karnında otizmin tespitinin mümkün olup olmadığını merak etmektedir.
Otizm Anne Karnında Anlaşılır Mı?
Otizm genetik ve çevresel sebeplerin etkileşimi sonucunda ortaya çıkar. Bu demektir ki bir çocuğun otizm belirtileri gösterebilmesi için genetik yapısında sorunlu genleri barındırması gerekmektedir. Ancak Otizm, Down Sendromundaki gibi tek bir kromozomdaki sayısal eksiklik ya da fazlalıktan kaynaklanmaz. Çok daha fazla sayıda ve çeşitlilikte gen bölgesinin sorunlu çalışması sonucunda otizm belirtileri oluşur. Bu nedenle otizmi anne karnındayken saptamak mümkün değildir. Otizm belirtileri bazen bebek büyürken çok erken safhalarda dikkati çekmeyi başlar. Örneğin; 3 aylıkken anneyle göz teması kurması ve gülümsemesi gerekirken bunları yapmıyor, 6-7 aylık olduğu halde hiç ses çıkarmıyor, 7 ay sonrası yabancı kaygısı oluşması gerekirken anne-baba ve yabancılara aynı reaksiyonları veriyorsa çocuğumuzun otizm belirtileri erken dönemden itibaren başlamış demektir.
Şu an elimizde bulunan teknoloji ve testlerle otizm anne karnında anlaşılmamaktadır. Otizmin neden kaynaklandığı bilinmemektedir. Bir bireyin veya çocuğun otizmli olup olmadığı uzman gözlemi ile ortaya çıkmaktadır. Kan testleriyle otizm rahatsızlığı tanı koyulmamaktadır.
Yeni Çalışmalar: Otizm Anne Karnında Nasıl Anlaşılır?
İngiltere’de bulunan Cambridge Üniversitesi’nde çalışan bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma sonucunda bir yöntem geliştirilmiştir.
Bu araştırma ile 235 tane çocuğun anne karnından 8 yaşına kadarki dönemleri izlenmiştir. Bu gözlemler sonucunda, annelerinin hamilelikleri sırasında amniyo sıvısında yüksek miktarda testesteron bulunan çocukların konuşma güçlüğü ve sosyalleşme eksikliği yaşadığı tespit edilmiştir. Ancak bu test klinik süreçleri daha tamamlamamış ve uygulamaya konmamıştır.