Yine bir engelliler haftasında daha bir aradayız ve hala eşitlenmeyen haklarımızla ilgili çetin savaşlar veriyoruz.

Yıl 2020 olmasına rağmen biz stk temsilcileri hala engelli arkadaşlarımızın en büyük problemi olan erişebilirlik konusunda takılıp kaldık.

Maalesef ki hala yollarımızdaki park sorunları kaldırımlardaki rampalar, şehir içi ve şehir dışı ulaşım araçlarındaki engeller bizlerin özgürlüğünün önüne büyük setler örmektedir. Unutmayalım ki özgürce sokaklarda dolaşamayan arkadaşlarımızın ellerine bütün haklarını versek te maalesef kullanamayacaklardır.

Bir önemli konuda maddi özgürlük.

Maalesef günümüz koşullarında iş bulmak ciddi sıkıntı iken engelli bireylerimiz bu konuda daha fazla mağdur olmaktadır.
Gelişmekte olan ülkelerin %12’siı engelli olduğu farz edilmek te yanı yaklaşık 81 milyon nüfusun 10 milyonu engelli iken kamu ve özel sektörün %3 lük engelli kontenjanı maalesef çok düşüktür.
Bu kotaların derhal artırılması gerekmektedir hatta kamu da bu kotanın iki katı çalıştırma zorunluluğu olmalıdır.
Otizm, down sendromu gibi engelli bireylerin sosyal hayata adapteleri ve bu çocuklarımızın ailelerinin biz öldükten sonra çocuklarımıza ne olacak kaygılarının yok edilebileceği projeler ivedilikle hükumetimizce hayata geçirilmelidir.
Her gün gerek yazılı basında gerekse görsel basında onlarca engelli istismarı haberleri görmekteyiz. Maalesef bunlarla ilgili devletimiz hala caydırıcı olan cezaları getirmemiş ve bu tıp olayların önüne geçmekte yetersiz kalmıştır.
Biz engelli kadınlar AVM tuvaletlerinde bile istismara uğrarken, hala bursa gibi metropol bir şehir de mağaza içinde giyinip soyunmak zorunda kalmaktayız.
Bir an önce AVM’ler ilgili kurumlarca denetlenip tüm engelli tuvaletlerinin cinsiyetli hale getirilip tüm mağazalar da engelli birey soyunma kabını konulması zorunluluğu getirilmelidir.
Öte yandan yerel yönetimlerde biz stklar hala sorunlar yaşamaktayız.
Büyükşehir belediyemiz her ne kadar bizlerin taleplerini yerine getirmek istese de mevcut bütçeleri ile bunları karşılamakta yetersiz kalmaktadır.
Bu yükü ilçe belediyelerimizin de omuzlamaları gerekmektedir. Taleplerimizin çoğu ya olumsuz gerı dönmekte yada öncelık sırasının en alt kısımlarında yer verilmektedir.
İlçe belediyelerimizin de biz stkların projelerine gereken önem ve hassasiyeti göstermelerini rica ediyor buradan bu hafta aracılığı ile gereken adımların atılmasını temenni ediyorum. ..

Sözlerimi noktalarken önümüzdeki yıllarda burada sorunlarımızın değil de, özgürce hayata katılırken toplum gözünde farkındalığımız arttığı sevinçlerini dillendireceğimiz özel günler diliyorum…


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner78

banner79